Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:29 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Informare de presa PDL Constanta

ro

27 Feb, 2013 19:58 1207 Marime text

Vă informăm că în plenul Camerei Deputaților, deputatul PDL Constanța Florin Gheorghe, a susținut o declarație politică în care a vorbit despre regionalizare. Mai jos vă redăm integral declarația susținută, cu titlul: Regionalizarea-câteva principii.

„Cu uimire și dezamăgire, am remarcat că Uniunea Social Liberală, prin vocea ministrului Dragnea, pregătește un proiect de regionalizare a României, care, din punct de vedere principial și logic, conduce la câteva paradoxuri și efecte perverse pe termen lung.

Domnule ministru, ar trebui să știți că orice ființă umană și în speță cetățean, are o apartenență, iar această apartenența este definită printr-un nume al regiunii din care provine.

Plecând de la denumirea continentelor, a țărilor și implicit a regiunilor,ca să nu mai vorbim de orașe și localități, atât eu ,cei ce ne ascultă, cât și cetățenii României, chiar și dumneavoastră, suntem în primul rând cetățeani români, apoi olteani, moldoveani, dobrogeani, ardeleni etc.

Explicați-ne și nouă , vă rugăm frumos, cine și cum a ajuns la concluzia că noi românii putem fi împărțiți după puncte cardinale, sau combinații ale acestota.

Cum se va numi locuitorul regiunii sud-vest sau nord-est,de exemplu? Cumva sud-vestean sau nord-estean? Sună și este cel puțin stupid!

Întelegem rațiunile economic-financiare care stau la baza ideii de regionalizare, dar cel puțin eu consider că ar trebui să judecăm această problemă după câteva principii:

1. Principiul geografic - Regiunile s-au format de-a lungul istoriei în virtutea unei limite dată de bariere naturale, cum ar fi: linia crestelor munților, mari râuri și fluvii, zone puternic împădurite de nepătruns.

2. Principiul cultural - Locuitorii unei astfel de regiuni au o subcultură proprie, plus obiceiuri în ceea ce privește cel puțin cele două evenimente fundamentale din existența omului, adică nașterea și moartea.

3. Principiul demografic - Reglementarile Uniunii Europene fac referire la populația minimă și maximă.

4. Principiul economic - Din punct de vedere economic și al produsului intern brut, nu este obligatoriu ca aceste regiuni să fie egale între ele. Se va înțelege de aici că, anumite regiuni vor fi ajutate mai mult din banii comunitari decât altele, pentru eliminarea decalajelor existente. Aceasta este filosofia banilor comunitari, atât în macro cât și în micro.

Aplicarea acestor cel puțin patru principii, vă va conduce la concluzia că, regiunile României nu vor putea fi decât următoarele: Dobrogea, Moldova, Bucovina, Maramureș, Crișana, Ardeal, Banat , Oltenia, Muntenia și București.

Astfel, zece regiuni pot fi echilibrate din punct de vedere geografic și demografic(al populației) ,fără a se ține cont de vechea delimitare județeană dată de Ceaușescu în 1968.

Având în vedere că aproape toate unitățiile administrativ-teritoriale au încheiat procese verbale de delimitare cu vecinii, vizate de oficiile judetene de cadastru, devine o procedură simplă adaugarea unor unități apartenente la un vechi județ, la o regiune nou creata.

Domnule ministru, regionalizarea nu se face doar pentru bani! Regionalizarea trebuie făcută pentru o lungă perioadă de timp, fiindcă nu ne jucăm nici cu făcutul legilor, nici cu schimbarea Constituției.

Avem nevoie ca oamenii să se mândrească cu apartenența lor și să participe cu entuziasm la dezvoltarea propriei regiuni.

Încercați să depășiți ambițiile și orgoliile, atât ale dumneavoastră, cât și ale baronilor locali USL și gândiți-vă că veți intra în istorie ca arhitectul unui progres administrativ al României, așezat pe baze normale , juste și dătătoare de speranță.

Nu picați în capcana momentului!"

Biroul de presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii