Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:31 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interpelarea deputatului Iorgus pe tema Sanatoriului Mangalia

ro

07 Feb, 2011 23:52 773 Marime text

Domnului, CSEKE ATTILA

Ministrul Sănătăţii

Interpelare

Privind stoparea desfiinţării Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia

Domnule Ministru,

În cadrul procesului de reorganizare a sistemului spitalicesc din România, Ministerul Sănătăţii a iniţiat câteva proiecte de hotărâre de guvern prin care se urmăreşte eficientizarea unităţilor sanitare din reţeaua proprie. Printre acestea, surprinzător, se găseşte şi cea referitoare la desfiinţarea Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia şi Reorganizarea Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol.

Menţionez că, Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Mangalia (SBRM), funcţionează de 50 de ani, fără întrerupere, ca unitate sanitară cu personalitate juridică, renumită atât în ţară cât şi peste hotare, atrăgând de-a lungul timpului nenumăraţi turişti români şi străini. Ca urmare a rezultatelor excelente obţinute în activitatea medicală şi managerială, SBRM se situează printre primele sanatorii din ţară. SBRM exploatează în scop terapeutic apele sulfuroase specifice Mangaliei cu rezultate terapeutice deosebite. Unitatea deţine în patrimoniul său cinci izvoare de apă sulfuroasă. Microclimatul marin, apele sulfuroase mezotermale şi nămolul sapropelic, creează o asociere de factori balneari naturali, unică în ţară şi în Europa.

Mai mult decât atât, instituţia se gestionează complet din fonduri proprii iar, datorită managementului performant, a înregistrat în ultimii 4 ani, un profit anual de peste 700 000 lei, iar în anul 2010, în perioada iulie- decembrie, a dat Bugetului Public din veniturile sale, peste 600 000 lei, în condiţiile în care nu a primit niciun leu alocaţii bugetare.

Domnule ministru, luând în considerare cele expuse anterior şi ţinând cont de maxima importanţă a acestui obiectiv pentru Municipiul Mangalia, consider că nu sunt argumente de oportunitate ca Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Mangalia să fie desfiinţat, cu atât mai mult cu cât, comasarea celor două unităţi sanitare aflate la o distanţă de 35 km una de cealaltă, nu ar duce în mod cert la îmbunătăţirea calităţii actului medical ci, dimpotrivă, ar conduce la un management defectuos cu repercusiuni asupra serviciilor medicale furnizate. De asemenea, cred cu tărie că luarea unei astfel de decizii, fără o consultare prealabilă a tuturor factorilor implicaţi este o mare greşeală şi nici nu vedem sensul în care cele două sanatorii să se regăsească pe lista reorganizării spitalelor din România.

Dacă strategia Ministerului Sănătăţii are în vedere mărirea performanţelor economice şi medicale ale Sanatoriului de la Mangalia atunci soluţia nu este comasarea lui cu cel de la Techirghiol, ci stabilirea unui program de modernizare şi mărire a eficienţei care poate cuprinde inclusiv externalizarea( chiar privatizarea ) Bazei B, iar cu banii obţinuţi să se susţină modernizarea Bazei A.

De aceea, având în vedere toate acestea, vă rog d-le ministru să-mi răspundeţi care au fost argumentele reale, concrete, economice şi de performanţă medicală pentru care Ministerul Sănătăţii doreşte să desfiinţeze Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Mangalia şi să-l transforme în structură fără personalitate juridică a Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol.

Vă solicit răspuns scris şi oral.

Deputat PDL,

Ing. Zanfir Iorguş

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii