Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:23 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pdl Mangalia - Intalnire etnobotanice

ro

08 Apr, 2011 23:15 956 Marime text

Cabinetul Parlamentar al deputatului Colegiului 5 Constanţa, Zanfir Iorguş, a organizat joi, 7 aprilie, la Centrul Cultural „Euxin" din Mangalia, o întâlnire cu privire la lupta interzicerii plantelor etnobotanice şi a magazinelor „de vise".

La eveniment au participat, alături de deputatul zonei, prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Iorga Palaz, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Constantin Dina, şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate, comisar Aurelian Pavel, şeful Poliţiei Municipiului Mangalia, comisar şef Nicolae Pescaru, dr. Laura Condur, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţul Constanţa, prof. Adrian Vărgatu, directorul Colegiului Economic şi preşedinte al Asociaţiei Profesorilor din localitate. În sală au fost prezenţi circa 300 de elevi ai tuturor liceelor din municipiul Mangalia, împreună cu părinţii şi dascălii lor. Adolescenţii au avut ocazia să vizioneze un montaj cu secvenţe de la descinderile poliţiştilor şi jandarmilor în magazinele de vise, dar şi cu tineri aflaţi în secţiile de primiri urgenţe din toată ţara, sub influenţa etnobotanicelor. La final, liceenii au putut să adreseze invitaţilor întrebări referitoare la consecinţele consumului de etnobotanice.

„La una dintre audienţele pe care le-am avut la cabinetul meu parlamentar, am primit-o pe mama unui tânăr ce se droga cu produse etnobotanice. Aceasta m-a rugat, disperată, să fac ceva, din punct de vedere legislativ, pentru a stopa fenomenul care îi distruge fiul. Am considerat astfel ca pe o obligaţie organizarea, de către cabinetul meu parlamentar, a unei acţiuni împotriva magazinelor de vise, care să fie, totodată şi o consultare a celor ce cad cel mai des victime ale consumului: tinerii. Produsele etnobotanice sunt cu atât mai periculoase (faţă de alcool sau droguri) cu cât intruducerea lor bruscă pe piaţă ne-a surprins fără un mecanism de apărare. Nu au existat informaţii despre consecinţele consumului acestor plante. Nu am ştiut cum să reacţionăm şi cum să ne apărăm şi, tocmai de aceea, numărul victimelor etnobotanicelor a crescut vertiginos. Voi face toate demersurile ca o astfel de acţiune cu adolescenţii din Mangalia - în cadrul căreia aceştia au putut să se informeze, dar să şi pună întrebări invitaţilor - să fie urmată şi de altele de acest gen", a declarat celor prezenţi în sală deputatul Colegiului 5 Constanţa, Zanfir Iorguş.

La rândul său, prefectul judeţului, Claudiu Iorga Palaz, a afirmat că ideea de a interzice magazinele de vise a pornit de la Constanţa: „Campania împotriva produselor etnobotanice am pornit-o pentru copiii mei şi ai constănţenilor. Toate acţiunile întreprinse în această campanie au fost realizate cu tineri voluntari. La ora actuală lucrăm la un cadru legislativ, prin care să putem interzice definitiv aceste produse şi prin care toate plantele şi seminţele să nu poată fi comercializate decât dacă au certificate de la laboratoare autorizate", a arătat prefectul Claudiu Iorga Palaz.

Biroul de Presa

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii