Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:23 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Plangere BEJ

ro

12 Nov, 2009 20:23 1111 Marime text

ORGANIZAŢIA JUDEŢEANĂ CONSTANŢA
Bulevardul 1 Mai, nr.1, bloc H9, parter
Telefon/Fax: 0241.614.140; e-mail: constanta@pd.ro


 12 noiembrie 2009


COMUNICAT DE PRESĂ

 Organizaţia judeţeană Constanţa a Partidului Democrat Liberal a sesizat Biroul Electoral Judeţean cu privire la campania electorală murdară pe care „noul PSD” o derulează împotriva preşedintelui României, Traian Băsescu.

 Partidul Democrat Liberal le reaminteşte constănţenilor că şi în anul 2004, Traian Băsescu a făcut obiectul unei campanii electorale negative marca „noul PSD” ce s-a finalizat prin victoria zdrobitoare, în ambele tururi de scrutin, pentru actualul preşedinte al României.

 Ne exprimăm convingerea că şi acum istoria se ve repeta iar consănţenii ştiu foarte bine ce au de făcut pe 22 noiembrie şi 6 decembrie 2009.

Anexăm plângerea depusă de PDL Constanţa la Biroul Electoral Judeţean.
 
#####.

Departament Relaţia cu Mass-Media, Imagine, Purtător de cuvânt

PARTIDUL DEMOCRAT -  LIBERAL
ORGANIZAŢIA JUDEŢEANÃ CONSTANŢA

Catre,
BIROUL ELECTORAL JUDETEAN CONSTANTA

Partidul Democrat Liberal, Organizatia Judeteana Constanta, cu sediul in Mun. Constanta, B-dul 1 Mai nr. 1, jud. Constanta, reprezentata de presedinte Banias Mircea, in temeiul art. 19/3 alin. 1 si 2 din Legea 370/2004 formulam prezenta

PLANGERE

 privind modalitatea de desfasurare a campaniei electorale de catre alianta PSD + PC in Judetul Constanta respectiv prin expunerea pe panouri publicitare de mari dimensiuni (banere) a unor mesaje defaimatoare la adresa candidatului nostru Traian Basescu.
 
 Prin admiterea plangerii urmează:

-sa dispuneti incetarea expunerii publice a urmatoarelor mesaje de catre alianta PSD + PC: „EL=Presedinte=Guvern=Parlament. Vrei o noua dictatura?”,    „Basescu = Boc =Prim Ministru” ;

-sa comunicati Prefectului Judetului Constanta sa solicite organelor de ordine sa înlăture din Judetul Constanta banerele electorale ale aliantei PSD + PC cu urmatoarele mesaje: „EL=Presedinte=Guvern=Parlament. Vrei o noua dictatura?”,    „Basescu = Boc =Prim Ministru” ;

În fapt în mai multe locuri publice din Muncipiul si Judetul Constanta au fost expuse mai multe banere electorale ale aliantei PSD + PC prin intermediul cărora este denigrat candidatul partidului nostru Traian Basescu care este intitulat dictator si acuzat de fapte grave referitoare la incalcarea Constitutiei.

Potrivit art. 17 alin. 2 din Legea 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei: ”mijloacele folosite in campania electorala nu pot contravenii ordinii de drept”.  

      Art. 15 din Legea 370/2004: „Campania electorală şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României se fac potrivit dispoziţiilor legale privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, ...” Cu alte cuvinte textul de lege face trimite la Legea 35/2008 privind alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului.

Potrivit art. 37 alin 2 se reia acelasi principiu:”Mijloacele folosite în campania electorală nu pot contraveni ordinii de drept.”

Cu siguranta sustinerea unei campanii electorale prin savarsirea de infractiuni contravine ordinii de drept iar pentru acest motiv asemenea practici trebuie sanctionate si interzise.

In referire la cele doua mesaje electorale ale aliantei PSD + PC:

„EL=Presedinte=Guvern=Parlament. Vrei o noua dictatura?”

„Basescu = Boc =Prim Ministru”

Prin acest mesaj se sugereaza ca Traian Basescu presedintele in functie al Romaniei si candidatul PDL la functia de presedinte a exercitat si exercita in mod abuziv functia de presedinte prin incalcarea atributiilor oferite de Constitutie prin arogarea atributiilor care apartin Guvernului si Parlamentului Romaniei. (incalcarea principiului fundamental al separatiei puterilor in stat).
Mesajul este defăimator deoarece se considera ca Presedintele Traian Basescu este un dictator si va impune o nouă dictatura in situatia castigarii unui nou mandat. Pentru acest motiv alegatorii sunt intrebati retoric: „Vrei o noua dictatură?”
Faptul ca primul mesajul electoral al aliantei PSD + PC se refera la candidatul nostru Traian Basescu si nu la o alta persoana sau un candidat al altui partid rezulta fara dubiu din alt slogan electoral postat pe alte bannere: „Basescu = Boc =Prim Ministru”
Afirmarea sau imputarea in public prin orice mijloace a unei fapte determinate privitoare la o persoana care daca ar fi adevarata ar expune aceea persoana la o sanctiune constituie infractiunea de calomnie si este sanctionata de legea penala.
Consideram ca prezentarea unor astfel de mesaje publicului si alegatorilor constituie o incalcare grava a drepturilor cetateanului si candidatului Traian Basescu mai ales ca suntem în plina campanie electorala.
Faptul ca aceste mesaje apartin aliantei PSD + PC rezulta din chiar cuprinsul panourilor care contin sigla electorala a aliantei.

Noi consideram ca o campanie electorala care respecta legea si ordinea de drept este o campanie in care candidatii de orice fel aduc la cunostiinta electoratului mesajele electorale proprii fara a aduce acuzatii grave si nedovedite celorlati candidati.

Art. 40 din Legea 35/2008 mentionează:


(1) Birourile electorale de circumscripţie veghează la corecta desfăşurare a campaniei electorale în circumscripţia electorală în care funcţionează, soluţionând plângerile ce le sunt adresate cu privire la împiedicarea unui partid politic, unei alianţe politice, unei alianţe electorale sau unei organizaţii a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale care participă la alegeri conform prezentului titlu ori a unui candidat independent de a-şi desfăşura campania electorală în condiţiile prevăzute de prezentul titlu şi CU RESPECTAREA DEONTOLOGIEI ELECTORALE.”
     (2) Dacă biroul electoral de circumscripţie consideră, cu ocazia soluţionării plângerii, că este necesară luarea unor măsuri administrative sau aplicarea unor sancţiuni contravenţionale ori penale, sesizează autorităţile competente.

Iată ca respectarea deontologiei electorale este un alt principiu consacrat de legea electorala ce trebuie respectat. Prin deontologie electorala putem intelege asigurarea unui climat in care candidatii sa poată aduce la cunostiinta electoratului mesajele sau sloganurile electorale proprii prin orice mijloace media inclusiv prin afisaj electoral dar fara a aduce atingere onoarei si cinstei celorlati candidati.
  
Prin deontologie electorală se înţelege totalitatea normelor de conduită şi a obligaţiilor de natură etică care trebuie să guverneze activităţile privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor.
Deontologia semnifică, totodată, ansamblul regulilor şi uzanţelor de ordin etic-profesional care reglementează relaţiile dintre persoanele implicate în procesul electoral.
 
Ca atare, deontologia electorală comportă aspecte diferenţiate potrivit categoriilor de actori ce cooperează sau se confruntă pe parcursul competiţiei electorale: oficiali electorali, reprezentanţi ai partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale, candidaţi, reprezentanţi ai mass-media, TV şi radiodifuziune, reprezentanţi ai institutelor de sondare a opiniei publice, alegători.

   În Legea nr. 373/2004 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, anumite aspecte de ordin deontologic în materie electorală sunt detaliate în Capitolul VII – Campania Electorală, Art. 56: „Campania electorală ... trebuie să servească următoarelor interese generale: ale electoratului, de a primi informaţii corecte, astfel încât să îşi poată exercita dreptul la vot în cunoştinţă de cauză; ale partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţilor de a se face cunoscuţi şi de a-şi prezenta platformele, programele politice şi ofertele electorale;

În aceste conditii un partid care este in pana de idei si nu mai are ce sa transmita propriului electorat si care recurge la mijloace murdare de defăimare a celorlalti candidati trebuie sanctionat de Biroul Electoral Judetean.


Partidul Democrat Liberal
presedinte Banias Mircea

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii