Primarul şi consilierii locali vor răspunde ca aleşi locali şi nu ca persoane fizice
Primarul şi consilierii locali vor răspunde ca aleşi locali şi nu ca persoane fizicePrincipalele modificări aduse celor două legi sunt:
- Primarul va conduce şedinţele consiliului local, care vor fi contrasemnate de consilierii locali, preşedinţi de comisii;
- Constituirea consiliului local se va face prin ordin al prefectului, fără a mai fi necesar votul consiliului local
- Primarul şi consilierii locali vor răspunde ca aleşi locali şi nu ca persoane fizice.
Deputatul Zanfir Iorguş, membru al Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic, a propus o serie de modificări atât la Legea 393/2004, cât şi la Legea 215/2001.
Astfel, la Legea 393/2004, privind statutul aleşilor locali, la propunerea deputatului Iorguş s-au adoptat următoarele modificări ale textului de lege:
(1) „În toate situaţiile de încetare a mandatului înainte de expirarea duratei normale a acestuia, consiliul local sau consiliul judeţean, după caz, adoptă în şedinţa imediat următoare, la propunerea primarului, respectiv a preşedintelui consiliului judeţean sau a oricăror consilieri locali o hotărâre prin care se ia act de situaţia apărută şi se declară vacant locul consilierului în cauză.
(2) Hotărârea va avea la bază documentele specifice fiecărui caz în parte, conform art.9 din prezenta lege, care vor fi centralizate de secretarul unităţii/subdiviziunii administrativ teritoriale, cu obligativitatea acestuia de a le prezenta consiliului la şedinţa imediat următoare, în vederea adoptării hotărârii.
(3)Dacă hotărârea de încetare a mandatului de consilier local, respectiv judeţean, nu se adoptă în termen de 45 de zile de la data comunicării situaţiei apărute de către secretarul unităţii/subdiviziunii administrativ teritoriale, ea se consideră adoptată de drept şi se începe procedura de validare a mandatului primului supleant înscris pe lista partidului politic/alianţei politice/ alianţei electorale.
(4)Validarea mandatului primului supleant înscris pe lista partidului politic/alianţei politice/ alianţei electorale, se face în şedinţa imediat următoare, conform procedurii stabilite în art 31 din Legea 215/2001.
În ceea ce priveşte Legea 215/2001, a administraţiei publice locale, moficicările propuse de deputatul Colegiului 5 Constanţa, Zanfir Iorguş fac referire la sancţionarea secretarului primăriei care nu va duce la îndeplinire prevederile art.12, alin. 2, 3 şi 4 din Legea 393/2004 privind Statul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, cu sume cuprinse între 1.000 de lei şi 5.000 de lei.
Proiectul de lege a primit raport de adoptare urmând să intre în procedura de vot a plenului Camerei Deputaţilor.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp