Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:59 25 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scrisoare deschisa adresata Presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Domnului Nicusor Daniel Constantinescu

ro

21 Jul, 2010 19:54 905 Marime text

Scrisoare deschisa adresata Presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Domnului Nicusor Daniel Constantinescu

Stimate domnule presedinte,

In cadrul sedintei Consiliului Judetean Constanta ce s-a desfasurat in data de 15 iulie 2010, s-a produs o mare nedreptate. Prin adoptarea proiectului de hotarare privind reorganizarea prin absorbtie a institutiilor de spectacole, aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli si a organigramei si statului de functii ale noii entitati –Teatrul de Stat-, a disparut din peisajul cultural dobrogean, dar si national, una dintre cele mai prestigioase institutii de profil ale judetului nostru: Opera Constanta.
Personal, consider ca propunerea venita din partea dumneavoastra cu privire la modalitatea de aplicare a normativelor de personal prevazute de Ordonanta Guvernului Romaniei nr.63/2010, prin care plenul Consiliului Judetean a pecetluit soarta Operei constantene, nu a fost rezultanta epuizarii tuturor variantelor legale de evitare a acestui deznodamant trist. Institutia Consiliului Judetean a avut si inca mai are la dispozitie doua solutii alternative care pot conduce la salvarea si chiar functionarea Operei Constanta la parametri de performanta culturala.
Prima varianta, de departe cea mai fireasca si cea mai corecta, este preluarea de catre Consiliul Local Municipal Constanta a acestei prestigioase institutii. In contextul in care actul judetean de cultura, prin institutiile aflate in subordinea Consiliului Judetean Constanta, se desfasoara in proportie de peste 99% pe teritoriul municipiului Constanta, atunci este cat se poate de normal ca si contributia Consiliului Local Municipal sa fie proportionala, si nu de aproape 0% cum este in prezent.
Aceasta varianta, de termen lung, ar atrage dupa sine intrarea judetului si municipiului Constanta intr-o stare de normalitate a managementului actului cultural, tinand cont de faptul ca in marea majoritate a municipiilor resedinta de judet din Romania, institutiile de cultura isi desfasoara activitatea in subordinea Consiliului Local Municipal.
Cea de-a doua varianta, de termen scurt si mediu, pe care o supun atentiei dumneavoastra este preluarea individuala a personalului Operei Constanta de catre Fundatia „Fantasio” si desfasurarea activitatii culturale specifice sub aceasta egida, cu suportul financiar al Consiliului Judetean Constanta, pana cand situatia economica nationala va permite relaxarea normativelor de personal din administratia publica locala.
Va reamintesc faptul ca prin Hotararea Consiliului Judetean Constanta cu numarul 48/25.03.2005, a fost aprobata participarea Consiliului Judetean (alaturi de cea a Consiliului Local Municipal) la infintarea Fundatiei “Fantasio” al carei scop este “dezvoltarea unei vieti culturale - diversificate si competitive la nivel european - ca element definitoriu pentru afirmarea identitatii si coeziunii sociale in spatiul dobrogean”.
Consider ca prin intreaga sa activitate, Opera Constanta se ridica la nivelul scopului pentru care a fost constituita Fundatia „Fantasio” iar prin preluarea sa se va acorda greutatea cuvenita actului cultural pus in practica de catre aceasta din urma.
Un argument in plus pentru sustinerea acestei variante este ca Fundatia „Fantasio” ar putea beneficia pe langa sustinerea financiara normala din partea Consiliului Judetean si de contributia marilor companii private constantene care ar putea fi astfel stimulate sa vina in intampinarea actului de cultura local.
In concluzie, stimate domnule presedinte, va solicit pe aceasta cale convocarea unei sedinte extraordinare a Consiliului Judetean Constanta avand, in prima faza, ca punct distinct pe ordinea de zi solutia de termen scurt si mediu propusa mai sus pentru salvarea Operei constantene, materializata intr-un proiect de hotarare privind preluarea artistilor din cadrul Operei Constanta in cadrul Fundatiei „Fantasio” Constanta.
Judetul Constanta are nevoie de un act de cultura de top si nu second-hand iar acest lucru este posibil doar daca ne concentram cu totii pe solutiile salvatoare ale Operei Constanta si nu pe politizarea excesiva a OG 63/2010.

Cu respect,
Mihai Petre
Consilier Judetean PDL

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii