Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:38 11 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Andreea Paul participă astăzi la celebrarea a 20 de ani de la ZIUA ELIBERĂRII în Rwanda

ro

04 Jul, 2014 16:51 1979 Marime text
Prim-vicepreședintele PDL Andreea Paul participă astăzi, 4 iulie, la celebrarea a 20 de ani de la ZIUA ELIBERĂRII după cumplitul genocid din Rwanda, în capitala Kigali, alături de șefi de state și invitați oficiali din toată lumea. În această seară, prim-vicepreședintele PDL va avea o întâlnire cu românii care lucrează în Rwanda.

'România și Rwanda au avut parte de o perioadă neagră în istorie: genocidul din Rwanda și regimul comunist din România. În cazul ambelor evenimente s-au pierdut circa 800 de mii de vieți omenești. Împărtășim două experiențe tragice, diferite ca și durată, dar și ca intensitate. E vorba de 100 de zile negre în istoria Rwandei din anul 1994 și de cei 45 de ani de comunism în România când s-au construit 44 de penitenciare și 72 de lagăre de muncă pentru prizonierii politici. Milioane de oameni au suferit în ambele țări și nu numai. Ura față de clasele sociale este la fel de nedreaptă precum este ura rasială. Un lucru este cert: nimic nu se poate construi pe ură. După 49 de ani de relații diplomatice, România și Rwanda împărtășesc azi nevoi similare: de pace și securitate, de reconciliere, de apărare a drepturilor omului și de dezvoltare. Femeile de pe întreg mapamondul s-au dovedit a fi campioane în aceste domenii. În fața provocărilor deloc ușoare, rwandezii, în mod particular, au făcut trei alegeri vitale în ultimii 20 de ani: să rămână împreună, să fie responsabili și să gândească 'mare' ", a declarat prim-vicepreședintele PDL.

Anul 2014 marchează momente cruciale din istoria omenirii: 100 de ani de la începutul Primului Război Mondial, 75 de ani de la cel de-al Doilea Război Mondial, 25 de ani de la căderea comunismului in Europa Centrala și de Est, dar și 20 de ani de la stoparea genocidului din Rwanda.

"Din păcate, tot azi, ne despart câteva zile de la tragediile din Nigeria și, din nefericire, doar secunde și minute de la crâncenele conflicte din atâtea alte locuri în lume, unde drepturile omului, ale femeilor și copiilor sunt grav încălcate. Femeile, în mod particular, au un rol major în asigurarea și garantarea păcii și securității în lume. Rwanda, țara cu cea mai mare pondere a femeilor în Parlament, stă dovadă. Echilibrul de gen în decizia publică nu se rezumă la cifre, ci la o viață mai bună. De ce e nevoie de femei în politică? Pentru că există. De ce e nevoie de mai multe femei în Parlament? Pentru că au acest drept", a susținut Andreea Paul cu ocazia participării în ultimele 3 zile la Forumul Global al Femeilor din Parlament, în 1-3 iulie, la Kigali, în Rwanda.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii