Daianu solicita ajutor concret de la CE si BCE pentru economiile noile state membre-12.02.09
Daianu solicita ajutor concret de la CE si BCE pentru economiile noile state membre-12.02.09Comunicat de presă - Bruxelles, 12 Februarie 2009
Dăianu solicită ajutor concret de la CE şi BCE pentru economiile noile state membre
Daniel Dăianu (PNL/ALDE) semnalează, într-o declaraţie înaintată Comisiei pentru Afaceri Economice şi Monetare (ECON) din cadrul Parlamentului European, urgenţa, în condiţiile crizei actuale, ca noile state membre să nu fie excluse de la asistenţa adecvată din partea UE
În urma apelului lansat de mai multe bănci europene care activează în noile state membre ale UE către Comisia Europeană (CE) şi Banca Centrală Europeană (BCE) de a extinde şi pentru noile state membre politicile anti-criză de atenuare a lipsei de lichidităţi şi de reluare a împrumuturilor, Daniel Dăianu salută iniţiativa acestora şi solicită ajutor concret pentru economiile noilor state membre.
Recesiunea tot mai severă forţează guvernele din întreaga lume să apeleze la stimulente monetare şi bugetare ca măsuri de diminuare a impactului sever al crizei economice. Noile state membre din afara zonei euro, şi în special cele care deja înregistrează deficite bugetare şi de cont curent ridicate, se luptă cu ieşirile de capital şi cu atacuri speculative asupra monedelor lor. De asemenea, acestea se mai confruntă şi cu procesul de comprimare a operaţiunilor (deleveraging) pe care l-au adoptat multe din marile bănci europene ce operează în economiile lor. De aceea, spaţiul de manevră existent pentru utilizarea unui stimulent bugetar din resurse proprii este redus, după cum nu poate fi o opţiune nici o relaxare semnificativă a politicii monetare. Mai mult, în aceste ţări expansiunea rapidă a creditului în decursul ultimei decade a fost determinată de perspectiva aderării la UE şi de liberalizarea completă a contului de capital, şi a fost întreprinsă chiar de către unele din băncile care astăzi îşi comprimă operaţiunile.
Este tot mai evident că restrângerea creditului va continua să predomine pe pieţele internaţionale, putând fi chiar înrăutăţită de un puternic efect de evicţiune (crowding out) determinat de pachetele masive de stimulare bugetară iniţiate în SUA şi alte ţări puternic industrializate. În cazul în care nu sunt întreprinse acţiuni urgente şi de anvergură, este foarte probabil ca toate aceste circumstanţe să înrăutăţească şi să prelungească recesiunea din noile state membre.
Unele state membre au primit deja asistenţă de la UE şi de la instituţiile financiare internaţionale. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a luat, de asemenea, măsuri în această privinţă, şi acest lucru trebuie apreciat. Dar UE trebuie să facă mai mult, iar Comisia Europeană trebuie să preia conducerea. Sectoarele bancare din noile state membre trebuie asistate printr-un efort susţinut, astfel încât să nu fie reduse liniile de credit în mod drastic şi să se evite colapsul monedelor locale. Este imperativă, deci, o reacţie mai rapidă şi mai solidă din partea Comisiei. Banca Centrală Europeană trebuie, de asemenea, să joace un rol mai coerent în asistenţa oferită băncilor centrale din noile state membre aflate în afara zonei euro.
În această situaţie, europarlamentarul Daniel Dăianu susţine solicitarea băncilor (printre acestea se numără Unicredit, Intesa Sanpaolo, Erste Bank, Reiffeisen şi Société Générale) către Comisie si BCE. El mai afirmă că, în cadrul unei formule sui generis de ameliorare a bonităţii (credit enhancement scheme), fondurile UE şi alte forme de asistenţă comunitară sunt necesare în lupta cu puternica recesiune ce se preconizează în aceste state şi cu criza profundă din sistemele lor financiare. În plus, Dăianu cere Comisiei Europene să formuleze politici clare şi coerente prin care să sprijine sistemele financiare din noile state membre şi să le ajute să evite o agravare a recesiunii.
Daniel Dăianu - europarlamentar PNL (ALDE), membru în Comisia pentru bugete şi în Comisia pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp