Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:25 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul USL a finalizat negocierile cu FMI, BM şi CE

ro

05 Nov, 2013 18:52 842 Marime text
Luni, 04 noiembrie 2013, au fost prezentate rezultatele negocierilor ce au avut loc între Guvernul Uniunii Social Liberale, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană.
Partidul Naţional Liberal consideră că aceste măsuri discutate de reprezentanţii instituţiilor menţionate reflectă continuarea şi consolidarea procesului de creştere economică de 2,2% din PIB.
Am stabilit un deficit de 2,2% din PIB, în creştere cu 0,2 puncte procentuale faţă de cel negociat anterior în scrisoarea de intenţie (2%). Menţionăm faptul că acest deficit va fi alocat în primul rând pentru invesţii (6% din PIB pentru anul următor).
O altă măsură discutată şi promovată de Guvernul USL a fost cadrul macroeconomic al construcţiei bugetare ce se bazează pe creşterea salariului minim de la 800 la 900 lei şi majorarea pensiilor cu 3,76%. Astfel, ne-am asigurat că salariul minim va creşte cu 12,5% în două tranşe: 850 lei de la 1 ianuarie 2014 şi 900 lei de la 1 iulie 2014. Am stabilit creşterea salariilor unor categorii socio-profesionale din sectorul bugetar, printre care şi medici rezidenţi sau profesori debutanţi.
 În ceea ce priveşte obiectivele construcţiei bugetului pentru anul 2014, acestea urmăresc atragerea de fonduri europene prin asigurarea resurselor financiare necesare. Pentru proiectele finanţate din fonduri europene s-au stabilit, în privinţa redevenţelor, o creştere cu 25% a acestora în domeniul resurselor minerale şi naturale, altele decât cele pentru petrol şi gaze, introducerea unei accize la carburanţi de 7 eurocenti/litru, fondurile rezultate fiind destinate exclusiv finanţării proiectelor de infrastructură, calcularea accizelor prin indexarea cu rata inflaţiei comunicată de INS pentru 2013 şi extinderea bazei de impozitare, prin introducerea unui impozit pentru construcţiile speciale.
Referindu-ne la susţinerea procesului de descentralizare, finanţarea investiţiilor realizate de autoritaţile locale (programul PNDL) va creşte de la 376 milioane lei la 2 miliarde de lei.
De asemenea, va fi alocată suma de 600 milioane pentru începerea lucrărilor la autostrada Comarnic – Braşov iar cheltuielile de investiţii din împrumuturi externe vor creşte cu 300 milioane lei. Pentru autorităţile locale, plafonul de împrumuturi din Trezorerie pentru achitarea arieratelor creşte, începând cu anul următor, dela 800 milioane lei la 1,2 miliarde lei .
 
  05.11.2013 Departamentul de Comunicare al PNL Constanța                                            
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii