Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:23 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lectie de ipocrizie in Parlamentul European

ro

08 Sep, 2010 16:47 906 Marime text
Am asistat astazi, in plenul Parlamentul European, la o lectie de ipocrizie in cadrul dezbaterii "Situatia populatiei rroma in Europa".

Majoritatea europarlamentarilor s-au inghesuit sa le planga de mila romilor expulzati de autoritatile franceze.

Daca vrem sa fim sinceri, ar trebui sa recunoastem ca este responsabilitatea statului de origine, in primul rand, sa se ocupe de integrarea si educarea romilor si apoi a statelor in care acestia doresc sa se stabileasca. Din pacate, rapoartele UE arata clar faptul ca fondurile alocate Statelor Membre pentru integrarea sociala a rromilor au fost pe de-o parte insuficiente si pe de alta parte, prost utilizate. Drept urmare, astazi ne aflam in aceeiasi situatie precum cu 20 de ani in urma in privinta solutionarii problemelor legate de comunitatea rroma.

Nu pot sa condamn cetatenii francezi pentru ca nu doresc sa aiba in apropierea locuintelor lor tabere ilegale de rromi. Sunt de acord cu libera circulatie a tuturor cetatenilor europeni in conditiile in care acestia respecta legislatia statului in care doresc sa se stabileasca. Si cand spun ca cetatenii europeni trebuie sa respecte legile ma refer si la cetatenii europeni de etnie rroma. Altfel, ne trezim in situatia in care noi toti avem drepturi si obligatii, pe cand cetatenii de origine rroma au doar drepturi.

In dezbaterea de astazi din cadrul PE, se pare ca am uitat faptul ca, in afara dreptului la libera circulatie rromii au si obligatia de a respecta legile statului in care vor sa se stabileasca.

Indiferent de jocurile politice care se pot face sau nu, in preajma campaniei electorale din Franta, daca nu ar fi existat tabere ilegale cu sute de rromi traind in conditii improprii, fara un venit obtinut legal, daca nu ar fi existat rromi pe strazile din Franta care sa cerseasca sau sa comita infractiuni, daca acestia ar fi studiat sau lucrat la fel ca orice alt cetatean, nu am fi fost acum in situatia de a discuta despre expulzarea "fara motiv" a rromilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii