Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:18 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Măsurile Guvernului USL în privinţa reducerii şomajului, în special în rândul tinerilor

ro

22 Oct, 2013 13:34 827 Marime text
În fiecare zi de când Uniunea Social Liberală a intrat la guvernare primim tot felul de lecţii deschise de la foştii guvernanţi ai PDL şi de la protectorul lor, domnul Traian Băsescu, cu privire la acţiunile noastre guvernamentale, deşi este demonstrat faptul că, într-un timp foarte scurt, am reuşit stabilizarea economiei şi repunerea acesteia pe un trend crescător sustenabil.
Aceste trâmbiţări fără efect sunt acum doar slabe ecouri ale fostelor megafoane marca Boc-Băsescu, dar chiar şi aşa, rezultatele pozitive actuale ale Guvernului USL nu pot fi, în niciun caz, comparate cu cele ale guvernelor Boc-Ungureanu, care au avut doar efecte dezastruoase, atât în plan economic cât şi social.
Fie că vorbim despre deciziile Băsescu-Boc, de reducere a cheltuielilor bugetare, decizii care au fost luate într-un mod eronat sau, fie că vorbim de falimentarea a sute de mii de IMM-uri, dar şi de concedierile în masă din rândul bugetarilor, nu cred că vreuna dintre aceste măsuri catastrofale implementate de către dumnealor ar putea fi trecute la realizări în palmaresul fostelor lor guverne!
Spre deosebire de performanţele dezastruoase ale guvernelor PDL, care au produs peste 700.000 de șomeri, efectele pozitive ale măsurilor implementate de Guvernul USL sunt vizibile în acest moment, având în vedere faptul că Guvernul USL a adus, într-un an de zile, un plus de 105.000 de locuri de muncă stabile în economie, față de sfârșitul lunii aprilie 2012.
Conform statisticilor, România are o rată a șomajului de 5% după numărul de șomeri înregistrați și de 7,5% pe metodologia Biroului Internațional al Muncii, mult mai mică decât media de 12% din zona euro (spre comparație, Grecia are 27%, Spania 26%). Cu alte cuvinte, România se află într-o situație bună în ceea ce privește rata șomajului la nivel european.
Bineînţeles că ştim foarte bine faptul că mai sunt încă foarte multe lucruri de făcut pentru a putea reduce în continuare rata şomajului şi mai ales pe cea din rândul tinerilor. Guvernul USL analizează o serie de măsuri suplimentare care să conducă la rezultate cât mai eficiente, pe termen lung. Dintre acestea, cele mai importante pe care noi, liberalii, le propunem în perioada următoare, sunt: reducerea CAS la angajator cu 3 puncte procentuale; extinderea Programului pentru stimularea înființării și dezvoltării IMM de către întreprinzătorii tineri (spre exemplu, startup-uri incubatoare de afaceri); stimularea participării tinerilor români la programul "Erasmus for Young Entrepreneurs"; consolidarea parteneriatului public privat pentru înființarea unui program autohton de formare a tinerilor antreprenori; promovarea transformării internship-urilor în contracte de muncă permanente (contracte pe perioadă nedeterminată). Firmele ar urma să primească din partea statului subvenție per angajat pentru care internshipul se transformă în contract de muncă pe perioadă nedeterminată (firma trebuie să mențină acel angajat minimum 2 ani); extinderea colaborării dintre școală, universitate și angajatori prin crearea de platforme online cu locuri de muncă disponibile, fapt care ar facilita întâlnirea cererii cu ofertă de muncă; facilitarea tranziției de la școală la muncă prin promovarea uceniciei și combinarea oportunităților de muncă și pregătire. Întreprinderile mici (sub 50 de salariați) care angajează minim 5 ucenici vor primi un ajutor suplimentar, o subvenție pentru fiecare ucenic/an, cu condiția de a menține acei angajați timp de 2 ani.
Cred că este important să ne reamintim, chiar dacă unora le pare un clişeu, faptul că, încă din momentul în care noi, cei din USL, am preluat guvernarea, ne-am luat în serios misiunea de a găsi într-adevăr cele mai rapide soluţii, pentru a putea repara imediat acele greşeli flagrante ale fostelor guverne PDL, greşeli grave, care au reuşit performanţa de a aduce românii în pragul disperării, dar şi de a arunca economia într-un blocaj fără precedent.
 
 
 
 
  22.10.2013 Mihai Lupu
  Deputat PNL Constanța                                        
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii