Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:29 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Norica Nicolai "Festivităţile de la Miercurea Ciuc sunt o sfidare la adresa României"

ro

14 Sep, 2010 22:47 1079 Marime text
Declaraţie de presă

Bruxelles, 14 septembrie 2010

"În jur de 200 de persoane au sărbătorit sâmbătă, 11 septembrie, la Miercurea Ciuc, invazia Transilvaniei de către trupele lui Miklos Horthy în 1940.

Ceea ce s-a întâmplat zilele trecute este departe de a fi un comportament european şi nu are nicio legătură cu respectul valorilor de toleranţă, de convieţuire paşnică şi de cooperare inter-etnică. Acest eveniment nu este decât o continuare a acţiunilor organizate la Budapesta de către Mişcarea pentru o Ungarie mai Bună şi nicidecum ceva spontan şi originar în România.

Partidul Jobbik, al treilea ca mărime în Ungaria, are o retorică naţionalistă şi ultra-religioasă, iar liderii săi conduc întâlnirile "Gărzii Ungare", o grupare para-militară cu orientări violente şi ultra-naţionaliste. Membrii săi promovează public persoana lui Miklos Horthy, liderul Ungariei fasciste din al Doilea Război Mondial, direct responsabil pentru deportarea şi moartea a aproape 100.000 de evrei de origine maghiară. Aceasta nu face decât să creeze, atât în Ungaria cât şi în România, tensiuni inter-etnice şi să stimuleze tentaţiile totalitare ale unor persoane şi grupări politice.

Cer actualului guvern să ia măsuri reale care să prevină răspândirea acestui tip de manifestaţii, înainte să se ajungă la conflicte reale. Constituţia României şi tratatele europene asigură numeroase drepturi particulare minorităţilor etnice, dar nimic nu protejează instigarea la atitudini revizioniste.

Din păcate guvernanţii actuali sunt actori absenţi în această situaţie gravă cu care se confruntă românii în judeţele Harghita şi Covasna. Deşi se înghesuie festiv la sărbătorirea Zilei Armatei, ei nu au avut nicio poziţie oficială pentru a asigura respectarea Constituţiei şi a acordurilor europene. Lipsa lor de respect poate fi considerată o adevărata sfidare la adresa României."

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii