Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:25 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Norica Nicolai "Uniunea Europeana risca sa piarda foarte mult daca nu se implica mai activ in situatia din Asia Centrala"

ro

28 Apr, 2010 05:33 1027 Marime text

Vicepreşedinta Subcomisiei pentru Securitate şi Apărare din Parlamentul European, Norica Nicolai, a pledat, astăzi, pentru o mai mare implicare a Uniunii Europene în zona Asiei Centrale. Eurodeputata liberală a criticat lipsa de iniţiativă a Consiliului în privinţa "revoluţiei" din Kîrgîzstan şi a subliniat importanţa strategică a regiunii atât pentru Uniunea Europeană cât şi pentru ceilalţi mari jucători: Statele Unite, Rusia şi China. Luarea de poziţie a Noricăi Nicolai vine în contextul unui schimb de opinii din cadrul Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European cu reprezentantul special al Uniunii Europene în Asia Centrală, Pierre Morel.

"Uniunea Europeană trebuie să se implice mai mult în Asia Centrală pentru că altfel riscăm să ne pierdem influenţa într-o zonă care pe de-o parte reprezintă viitorul energetic al Europei, iar pe de alta prezintă mereu un risc strategic."

În cadrul discuţiilor cu Pierre Morel, vicepreşedinta SEDE a ridicat şi problema Turkmenistanului, în calitate de raportor al Parlamentului European pentru acest dosar. Norica Nicolai a subliniat că este nevoie de voinţă politică în ratificarea acordului dintre Uniune şi această ţară. Ea a calificat drept inacceptabilă renunţarea la orice formă de dialog cu autorităţile turkmene din cauza unor diferenţe de abordări valorice.

"Turkmenistanul iese dintr-o lungă perioadă de izolare şi este în interesul Uniunii Europene ca noi să fim acei care îl ajutăm în procesul de deschidere."

Turkmenistanul este a patra ţară din lume ca rezerve estimate de gaz natural. Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi această ţară sunt încă guvernate de un acord semnat în 1989 cu fosta Uniune Sovietică. În momentul de faţă, se fac eforturi pentru ratificarea unui acord de parteneriat şi cooperare care se află la baza raportului Noricăi Nicolai şi care prevede stabilirea de relaţii diplomatice formale între cele două părţi, deschizând calea către viitoare relaţii comerciale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii