Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:28 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PNL Constanţa - Joi, 27 Octombrie 2011

ro

27 Oct, 2011 23:24 813 Marime text

Filiala Constanţa a Partidului Naţional Liberal consideră că preşedintele Traian Băsescu dezinformează, din nou opinia publică în privinţa absorbţiei fondurilor europene. Traian Băsescu este complet iresponsabil atunci când dă vina fie pe autorităţile locale pentru o presupusă lipsă de voinţă a acestora de a factura, fie pe Comisia Europeană pentru o aşa-zisă înăsprire a condiţiilor doar pentru România.

Rata reală de absorbţie a fondurilor europene (respectiv rambursările efective de la Comisia Europeană către România) este de 3,7% (716 milioane de euro).

Traian Băsescu nu spune că banii pe care Guvernul Boc era dator să îi aloce co-finanţării proiectelor europene au ajuns la ministerul Elenei Udrea, 2 miliarde de euro pentru infrastructură şi 40 milioane de euro pentru piscine şi săli de sport în sate şi comune, pentru finanţarea unor proiecte naţionale. Guvernul Boc ar fi putut asigura cu aceşti bani co-finanţarea unui număr mult mai mare de proiecte europene, aprobate deja şi care, din cauza lipsei de lichidităţi a autorităţilor, nu pot fi duse la bun sfârşit.

În acest moment, finanţări de aproximativ 800 milioane de euro sunt blocate din cauza neregulilor din sistem, în timp ce, până la data de 17 octombrie, România ar fi trebuit să informeze Comisia Europeană despre măsurile luate pentru îmbunătăţirea sistemului de control şi plăţi pentru fondurile UE. Dacă România nu transmite la Bruxelles, până la finele lunii, datele despre măsurile pe care le-a luat pentru a remedia situaţia proiectelor care implică achiziţii publice pentru toate cele şapte programe operaţionale, atunci fondurile ar putea fi blocate, iar după 31 decembrie 2012 banii sunt cu adevărat pierduţi. Sumele alocate pentru perioada iniţială a programării bugetare şi necheltuite vor fi anulate.

Concret, pentru a nu pierde niciun ban, România ar trebui să cheltuie până la finele anului viitor 6 miliarde de euro, plăţi deja efectuate!

Dovada că Guvernul are probleme de lichidităţi, şi implicit este incapabil să asigure co-finanţarea, este decizia Comisiei de a reduce rata de cofinanţare a proiectelor europene de la 15% la 5% pentru România şi alte câteva ţări - măsură care ar urma să intre în vigoare anul viitor. Mai exact, UE va putea cofinanţa proiectele europene în proporţie de 95%, ajutând astfel România să îşi diminueze cofinanţarea. Această măsură este evident una excepţională şi temporară.

În acest mod, România ar putea primi ajutor prin această măsură 714 milioane de euro. Reamintim că România a mai primit un astfel de ajutor financiar şi în 2010, însă Guvernul Boc nu a fost capabil să-l valorifice. De aceea, suntem de părere că efortul de la nivel european este egal cu zero atât timp cât, în România, Guvernul nu este în stare să ia măsurile care se impun.

27 octombrie 2011 Departamentul de comunicare PNL Constanţa

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii