Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:23 16 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prevenţia în sănătate – o prioritate liberală

ro

05 Jun, 2013 11:52 847 Marime text
Deputatul PNL Mihai Lupu a susţinut, săptămâna aceasta, o declaraţie politică intitulată „Prevenţia în sănătate – o prioritate liberală”, declaraţie prin care parlamentarul a făcut o trecere în revistă a iniţiativelor pe care liberalii le-au avut, în ultimii ani în acest domeniu.
Deputatul Mihai Lupu a punctat faptul că în guvernarea 2005 – 2008, pe când PNL era la guvernare, s-a făcut primul pas important în domeniul sănătăţii.
„Fostul Guvern Tăriceanu a iniţiat, pentru prima dată în România, începând de la 1 iulie 2007, un important program de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, care şi-a dovedit, ulterior, întrutotul eficienţa. În cadrul respectivului program, fiecare român a primit, la acea vreme, prin poştă, un talon cu menţiunea „medic”, cu care trebuia să meargă la medicul de familie pentru un consult şi analize ce urmau a fi realizate în luna de naştere a fiecăruia. Este important de menţionat faptul că aproximativ 60 la sută, dintre cele 22.348.596 de persoane cărora le-au fost trimise taloane corespunzătoare, au răspuns invitaţiei ministerului, mergând la medic în cadrul acestui program, care s-a încheiat în decembrie 2008”, a precizat parlamentarul constănţean.
Programul naţional de evaluare a sănătăţii s-a dovedit a fi o iniţiativă benefică având în vedere faptul că, aşa cum a precizat deputatul Mihai Lupu, „au fost identificate atunci peste 150.000 de persoane care nu au ştiut că sunt bolnave în momemtul efecturării pachetului respectiv de analize şi care au putut astfel să se trateze corespunzător ulterior!”.
Parlamentarul liberal a punctat în declaraţia sa şi câteva proiecte de viitor în domeniul sănătăţii. „PNL este hotârât să continue promovarea celor mai pertinente politici de prevenţie în sănătate şi, în acest sens, l-a mandatat săptămâna trecută, în cadrul Delegaţiei Permanente a partidului, pe ministrul Sănătăţii, domnul Eugen Nicolăescu, să susţină introducerea măsurilor necesare, fie în cadrul pachetului de bază de servicii sanitare, fie prin crearea unor programe speciale de prevenție.
Mai mult decât atât, Partidul Naţional Liberal va susţine în perioada următoare, şi prin Ministerul Sănătății, precum și prin reprezentanţii săi în Parlament, o nouă legislație în domeniul prevenției. Considerăm că prevenţia trebuie implementată şi urmărită în toate etapele şi sub toate aspectele: prevenţia primară, secundară, terţiară. Adică, trebuie avut în vedere activităţi de prevenţie încă din şcoală: de la educaţia civică, până la prevenţia efectuată de medicul de familie, inclusiv medicul din ambulatoriu.
Un alt lucru care cred că trebuie subliniat, referitor la politicile liberale din domeniul prevenţiei în sănătate, este recunoaşterea importanței medicilor de familie în aplicarea măsurilor de prevenție și rolul acestora ca factor integrator al domeniului în ansamblu, știut fiind faptul că medicii de familie sunt prima interfață a pacienţilor cu sistemul sanitar.
În vederea elaborării și aplicării celor mai eficiente şi agreate politici de prevenție, Ministrul liberal al Sănătăţii are consultări permanente cu organizațiile profesionale din domeniul sanitar, precum și cu asociațiile de pacienți.
Din aceste considerente, PNL şi-a asumat din nou prevenţia în această guvernare USL, ca pe o prioritate pentru reforma domeniului sănătăţii, ca parte esenţială a politicilor pe care dorim să le promovăm în acest domeniu atât de sensibil şi de vital pentru fiecare cetăţean”, a mai spus deputatul Mihai Lupu.


05.06.2013                         Departamentul de Comunicare al PNL Constanţa

Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii