Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:12 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ramona Mănescu Polonia, un model european de succes

ro

13 Jul, 2011 16:12 1060 Marime text

Ramona Mănescu: Polonia, un model european de succes

Polonia a preluat la 1 iulie Preşedinţia Uniunii Europene si de aceea, împreuna cu colegii mei liberali, coordonatori in comisiile de specialitate ale Parlamentului European, am avut ieri o reuniune, la Varşovia, cu membri cabinetului condus de Donald Tusk, pentru a discuta priorităţile acestei tari in ceea ce priveşte politica europeana, in următoarele 6 luni. Polonia este un model european de urmat din mai multe puncte de vedere. In primul rând, in ceea ce priveşte folosirea banilor europeni, aceasta tara a reuşit sa contracteze aproape toţi banii alocaţi de UE pentru aceasta perioada. Astăzi, ministrul polonez a fost prezent la un schimb de opinii in cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regionala a PE si a explicat care sunt cele 3 elemente care au condus la acest succes: o foarte buna capacitate administrativa, implementarea unor proiecte mari si impartirea eficienta a regiunilor. In plus, doamna ministru Bienkowska a susţinut, cu modestie, ca orice stat membru poate atinge acest obiectiv, daca isi concentrează politicile pe rezultate concrete.
In al doilea rând, Polonia este un model de urmat deoarece oficialii acestui stat membru au pregătit din timp discuţiile cu Parlamentul European si Comisia Europeana, chiar înainte de a prelua Preşedinţia UE. Va dau din nou exemplul ministrului pentru dezvoltare regionala, cu care am avut întâlniri inca din luna martie si am discutat despre ceea ce trebuie realizat in următoarele şase luni.
 Cred ca in acest moment dificil pentru Uniunea Europeana este foarte bine ca Polonia a preluat Preşedinţia, tocmai pentru ca aceasta tara susţine politicile care privesc dezvoltarea regionala si, mai ales, susţine păstrarea aceluiaşi buget pentru următoarea perioada de programare.
 Însa, negocierile nu vor fi deloc uşoare in următoarele luni. In septembrie, Comisia Europeana va publica noul regulament referitor la politica de coeziune iar Polonia va trebui sa ajungă la o concluzie, împreuna cu celelalte state membre, referitoare la noul cadru legislativ. Sunt câteva puncte dificile care vor trebui abordate si unul dintre acestea se refera la crearea regiunilor de tranziţie (pentru regiunile care au intre 75 si 90% din PIB). Sunt opinii pro si contra in rândul statelor membre, in ceea ce priveşte acest aspect însa, deşi pentru Romania aceasta categorie nu se aplica deocamdată (pentru ca noi avem regiuni sărace), am susţinut înfiinţarea regiunilor intermediare tocmai pentru a le da posibilitatea acestora sa utilizeze cat mai mulţi bani europeni, in speranţa ca si Romania va putea intra in aceasta categorie, cat mai curând.
 Astăzi, ministrul dezvoltării regionale din Polonia a făcut o impresie foarte buna, in Parlamentul European, si a convins ca politica de coeziune este cea care poate contribui la creşterea economica a statelor membre. Spre deosebire de ministrul roman al dezvoltării regionale care a ignorat invitaţia Parlamentului European, din luna aprilie, si mai mult decât atât l-a trimis pe secretarul de stat, Răzvan Murgeanu, care a pus Romania într-o situaţie extrem de jenantă prin prestaţia lamentabila pe care a avut-o.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii