Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:21 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ramona Manescu - Romania in mijlocul scandalurilor- in tara, dar si in Europa

ro

26 Sep, 2010 19:50 1149 Marime text
Cel mai probabil, saptamana viitoare, la intrunirea Colegiului Comisarilor, se va decide daca se va declansa procedura de infrigement in cazul Frantei, asa cum a propus Comisarul pentru Justitie, Drepturi Fundamentale si Cetatenie, Viviane Reading.

Sunt cel putin doua perspective dupa care poate fi abordata aceasta problema. In primul rand, asa cum am mai spus, fiecare cetatean trebuie sa respecte legea, indiferent de etnia sa, iar autoritatile statelor de origine impreuna cu oficialii statelor in care emigreaza rromii trebuie sa coopereze pentru integrarea acestor oameni in societate.

Pe de alta parte, asa cum stim, s-a discutat si despre posibilitatea ca Romania sa nu fie acceptata in spatiul Schengen tocmai din acest motiv. Deputatii europeni au sustinut pozitia Romaniei in acest scandal, Comisarul Viviane Reading, de asemenea, chiar cu pretul unor critici din partea presedintelui Frantei.

Dar, intre timp, se pare ca a mai aparut o problema. Sunt deja voci, si in alte State Membre, care sustin modelul francez de expulzare a rromilor.
De exemplu, cotidianul Le Soir, titra: "Belgia este atacata in dosarul rromilor, relatand ca o organizatie de aparare a drepturilor omului va reclama Belgia la Consiliul Europei. ONG-ul mentioneaza "numarul insuficient de terenuri de primire, o recurgere disproportionata la expulzari sau chiar nerecunoasterea caravanei ca locuinta".Si in Olanda, un parlamentar a cerut expulzarea romilor dupa modelul francez.

"Acest grup provoaca numeroase probleme in multe orase olandeze. Pot sa-mi imaginez ca autoritatile ar prefera mai degraba sa scape de ei. Daca acesti oameni nu sunt angajati, trimiterea lor inapoi este o abordare buna", a afirmat Mirjam Sterk, pentru ziarul Ad, citat de Hotnews.
Intre timp, autoritatile romane au pierdut controlul asupra situatiei.

Protestele s-au inmultit in tara. Oamenii isi striga nemultumirile in strada, iar Europa ne priveste cu ingrijorare. In ceea ce ii priveste pe rromi, acestia s-au intors in tara lor de origine, dar au promis ca nu vor sta prea mult si se vor stabili din nou in Franta sau in alte State Membre si vor trai la fel ca pana acum. Iata o alta situatie pe care Guvernul Boc-Udrea nu o poate controla.
Mai multe detalii gasiti si aici: Lesoir.be

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii