Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:23 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinteză discurs vicepreședintele PNL Daniel Chițoiu la Școala de vară a Tineretului Național Liberal, Mamaia - 26 august 2010

ro

28 Aug, 2010 23:56 1116 Marime text
- Mâine, în cadrul forurilor de conducere ale Partidului Național Liberal, Comitet Național Executiv și Delegația Permanentă, vom lua în discuție și vom aproba programul liberal intitulat ,,Pentru o nouă economie".

- Obiectivul strategic al acestui program este de a trece de la statul social la statul liberal, iar acest lucru implică o serie de reforme: de natură instituțională, reforma statului, reforma fiscal-bugetară, reforma sistemului de contribuții sociale atât la pensii, cât și la sănătate.

- Programul cuprinde atât măsuri pe termen scurt, în cazul în care Partidul Național Liberal este în postura de a intra la guvernare, cât și măsuri pe termen mediu și lung, însemnând 2013-2016 și în continuare pe două decenii.

- Reforma statului presupune în primul rând reforma administrației publice centrale și locale, reformă care să se bazeze pe reducerea statului birocratic-clientelar la un stat suplu, cu oameni bine pregătiți, profesioniști, implementarea sistemelor informatice și să fie eficient, să fie în slujba cetățeanului.

- Reforma statului presupune o nouă filosofie bugetară, un nou sistem de elaborare a bugetului de stat și un nou sistem de finanțare a cheltuielilor prevăzute în bugetul de stat.

- Programul liberal cuprinde 15 capitole, plecând de la fiscalitate, buget, mediu de afaceri, energie, administrație, educație, justiție, învățământ, sănătate, fonduri europene, apărare și relații externe.

- Pilonul de bază al programului PNL de dezvoltare economică este de reducere a fiscalității, de relaxare fiscală și de reformă a administrației fiscale, de îmbogățire a colectării veniturilor statului.

- Dacă am colecta 98% din taxe şi impozite şi am reduce evaziunea cel puţin la nivelul 2007-2008, ponderea în PIBa veniturilor colectate va fi la media UE, respectiv la40-42%.

- Avem o opţiune de făcut în politica fiscală, ce impozităm mai mult, munca sau consumul? Cu cât reduci impozitarea directă, cu atât poţi să impusionezi economia acelei ţări.

- Propunem reducerea cotelor de contribuţie socială cu 10 puncte procentualede la 41% la 31% pentru perioada următoare.

- Din 2012 avem în vedere reducerea cotei unice la 10%. Dorim schimbarea sistemului de contribuții la sistemul la pensii. Vom trece la sistemul contributiv, la sistemul privat de pensii.

- Pentru perioada 2011-2012, vrem să reducem cotele de contribuții sociale pentru toți angajatorii care creează noi locuri de muncă față de cele pe care le au în prezent. Pentru 2012 am propus reducerea cu 50% a cotelor de contribuții bugetare în vederea reducerii numărului șomerilor.

- Propunem trecerea la cota standard de impozitare a TVA-ului de la 24% la 19%, precum și reducerea TVA-ului la 5% pentru construcții și tranzacții de locuințe noi. Pentru viitor, dorim reducerea TVA-ului de la 19 la 15%.

- Referitor la măsurile de îmbogățire a colectării veniturilor statului, avem în vedere măsuri care să vină în sprijinul mediului de afaceri: reducerea cotelor de majorări de intârziere pentru cei care sunt buni plătitori.

- Avem în vedere reducerea birocrației din sistem plecând de la efectuarea unei singure verificări de fond la cel mult 2 ani de zile de la ultima verificare sau de la înființare.

- Trebuie desființate toate structurile de control cooperativ și înființat un singur organism de control împotriva evaziunii și a fraudei fiscale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii