Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:31 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Statul liberal reconstrucţia de la vârf a statului român

ro

07 Nov, 2010 20:28 1575 Marime text
Partidul Naţional Liberal consideră că procesul de reconstrucţie a statului român după principiile, valorile şi instituţiile statului liberal a devenit o necesitate stringentă a societăţii româneşti. Statul asistenţial şi clientelar, impus după 1989 de moştenitorii partidului comunist, i-a adus pe români în pragul colapsului economic, moral şi politic. Într-o perioadă de gravă criză economică, în care autoritatea de stat ar fi trebuit să încurajeze segmentele active şi productive ale societăţii, statul român se comportă ca un jefuitor al acestora, în beneficiul grupării politico-financiare aflate acum la putere. Acest tip de comportament atestă faptul că statul român actual este, din păcate, un duşman al propriilor cetăţeni.

Plecând de la aceste realităţi, constatăm falimentul politicii actualei puteri, de utilizare demagogică a sintagmei „reforma statului", ca paravan pentru acoperirea sistemului clientelar al PD, care căpuşează statul român.

Fideli convingerilor noastre, exprimate în programul PNL pentru România, intitulat „Statul liberal - a doua modernizare a României", afirmăm că statul român trebuie reconstruit, astfel încât să devină, din inamic, un partener al românilor. Vrem un stat care se bucură de încrederea propriilor cetăţeni, care recunoaşte şi respectă libertatea fiecărui cetăţean şi care încurajează reuşita individuală a fiecărui cetăţean.

Reconstrucţia statului român trebuie începută de la vârf şi realizată în cel mai scurt timp. De aceea, Partidul Naţional Liberal se pronunţă cu fermitate pentru promovarea de urgenţă a următoarelor măsuri legislative constituţionale şi organice:

Reducerea numărului de parlamentari la 300. Partidul Naţional Liberal consideră că un număr mai mic de parlamentari creşte eficienţa actului legislativ şi gradul de competenţă a resursei umane promovate de partidele politice.

Separarea atribuţiilor celor două Camere ale Parlamentului, astfel încât Senatul să devină, preponderent, camera comunităţilor locale. Partidul Naţional Liberal este adeptul sistemului bicameral, ca formă evoluată de parlamentarism, dar consideră că Legislativul poate deveni eficient doar prin separarea atribuţiilor Camerelor.

Alegerea parlamentarilor prin vot uninominal majoritar în două tururi. Partidul Naţional Liberal asumă -împreună cu întreaga clasă politică - eroarea adoptării actualului sistem de vot. Considerăm că votul uninominal majoritar reprezintă cea mai bună opţiune pentru democraţia românească, întrucât este singurul sistem electoral în care răspunderea alesului faţă de alegător o depăşeşte în importanţă pe aceea a alesului faţă de propriul partid.

Alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot uninominal majoritar, în două tururi. Partidul Naţional Liberal consideră că acest sistem de vot reflectă cel mai bine voinţa cetăţenilor şi scade şansele de succes ale unor înţelegeri politicianiste, făcute de partide la "masa verde", împotriva cetăţenilor.

Reorganizarea administrativ-teritorială a României după sistemul regiunilor cu grad mare de autonomie financiar-fiscală. Partidul Naţional Liberal consideră că adoptarea acestui model reprezintă primul şi cel mai important pas către un stat român eficient din punct de vedere economic.

Partidul Naţional Liberal îşi asumă, prin vocea tuturor reprezentanţilor săi, parlamentari, preşedinţi de consilii judeţene, primari, consilieri judeţeni şi locali, o reformă a statului reală, eficientă şi în stransă legatură cu interesele românilor.

Vrem ca statul eficient, statul partener al românilor, să fie construit rapid, pentru a valorifica ultima şansă a societăţii româneşti de a depăşi criza economică şi instituţională în care România se zbate în prezent.

 

 

Braşov, 5 noiembrie 2010

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii