Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:33 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Transcriere conferinta de presa PNL Constanta 07 februarie 2010

ro

07 Feb, 2010 22:54 1174 Marime text
Participanţi:
Deputat Gheorghe Dragomir - preşedinte PNL Constanţa.

Gheorghe Dragomir:


„Bună ziua. Am să vă prezint pe scurt evenimentele petrecute în ultimele două săptămâni, întâlnirea de la Braşov şi întâlnirile PNL Constanţa în şedinţa Biroului Permanent Judeţean şi în Delegaţia Permanentă de ieri, în care am discutat despre evenimentele politice viitoare.
După cum ştiţi, la Delegaţia Permanentă, precum şi la toate celelalte întâlniri care au avut loc la Braşov, s-a aprobat desfăşurarea Congresului Extraordinar în perioada 5-7 martie la Bucureşti, care este posibil să cuprindă, în acelaşi timp, şi un congres ordinar pentru că este nevoie să organizăm un astfel de congres o dată la cinci ani. Este nevoie de organizarea unui congres extraordinar pentru a modifica statutul. Iată că acest congres se desfăşoară mai devreme, poate e bine pentru a putea pune punct unor discuţii sau disensiuni care puteau apărea până la organizarea congresului la finele lunii iunie sau în toamnă.
Sunt anunţate două candidaturi, şi cred că atât vor rămâne, dar Crin Antonescu se bucură de o foarte mare susţinere, ca să nu spun totală. Şi ieri la Delegaţia Permanentă au fost colegi care au spus să dăm un vot de încredere domnului preşedinte, dar nici nu se pune problema altfel. I-am fi dat prea multă importanţă colegului nostru Viorel Cataramă, care poate va culege câteva voturi, este în regulă, este dreptul fiecăruia să candideze, înţeleg că şi-a plătit cotizaţia, drept pentru care îndeplineşte această condiţie minimă de a candida. Chiar nu e nicio o emoţie la alegerea preşedintelui aşa cum, în primăvara anului trecut s-a întâmplat la congresul anterior.
După congres, vor urma alegerile în teritoriu, care se vor încheia cu Conferinţa Judeţeană, care va avea loc în ultima parte a lunii iunie. Pentru congres, pentru că va fi nevoie de modificarea statutului, s-a format o comisie mai largă din care fac şi eu parte - sunt câte doi reprezentanţi din fiecare regiune - care va avea întâlniri săptămânale pentru a primi şi prelucra toate propunerile de modificare a statutului.
La Delegaţia Permanentă de ieri, am făcut şi noi propuneri, care au fost consemnate de secretariatul nostru, şi care vor fi trimise astăzi la Secretariatul General al PNL.
Una dintre aceste propuneri a fost ca această comisie de modificare a statutului să funcţioneze permanent, pentru a nu mai fi nevoiţi să facem aceste modificări în pripă sau să le adunăm atunci când se apropie un congres şi eventual timpul să nu ajungă, cum este acum. Dacă această comisie va fi permanentă ea va putea între congrese să adune toate propunerile care vor observa anumite deficienţe ale statutului sau propuneri binevenite la următorul congres.
Atât la şedinţa BPJ, cât şi la DP, a mai fost o propunere, aceea de a se candida nominal. Nu a fost niciun susţinător al candidaturii pe listă. Dacă în cazul preşedintelui nu a fost nicio voce, ba chiar s-a spus că nu este nevoie să dăm un vot de susţinere, noi vom aştepta până în ultima săptămână înainte de Congres pentru a organiza o Delegaţie Permanentă, care să împuternicească delegaţia reprezentanţilor la Congres cu mesajul către Congres, şi s-ar putea să adoptăm şi o rezoluţie pe care să o înaintăm Congresului, cu susţinerea unui singur candidat.
Noi nu vom putea obliga pe nimeni, nu am făcut-o şi nici nu o vom face, dar dacă Delegaţia Permanentă va da o anumită tentă, sigur că ea este corect să fie urmată şi de reprezentanţii la Congres. Dar, nu uitaţi votul este secret. Data trecută, când se conturau cei doi candidaţi, mi-am exprimat punctul de părere propriu, dar asta nu a însemnat că le-am impus celorlalţi colegi ce să voteze. Fiecare a votat cum a dorit. Şi acelaşi lucru este şi acum pentru că ei sunt reprezentanţii filialei şi ştiu ce să facă pentru a reprezenta cu adevărat această filială.
De asemenea, o propunere interesantă a fost aceea a măririi birourilor locale, nu a BPJ, la nivelul numărului de consilieri din fiecare localitate. Adică, dacă în comuna X sunt 9 consilieri, biroul să fie format din 9 membri. Dacă la municipiu sunt 27 de consilieri, biroul să fie format din 27 de membri. Este o propunere.
O altă propunere, pe care o susţin, este aceea a incompatibilităţii între funcţii. Dacă eşti vicepreşedinte la nivel naţional, nu poţi fi şi preşedinte la nivel local. Eşti vicepreşedinte în biroul judeţean, nu poţi fi şi preşedintele unei organizaţii din cadrul judeţului. Această condiţie a existat şi în mandatul lui Stolojan şi este o măsură corectă.
De asemenea, dacă la nivel naţional va exista în continuare funcţia de prim-vicepreşedinte, ea să existe şi la nivel judeţean, şi la nivel local. Dacă nu, nu. Un înlocuitor al preşedintelui poate fi dat sub mai multe forme. Poate fi vicepreşedintele cu cele mai multe voturi obţinute la congres şi este cel mai simplu. Sigur, trebuie să existe un înlocuitor al preşedintelui. Poate să îl desemneze sau poate fi desemnat de congres. Cel mai corect este să fie desemnat cel care are cele mai multe voturi. La nivelele inferioare, acesta era principiul".

Întrebări:

Jurnalist: Şi dacă sunt două candidaturi, cum va fi acum, Cataramă ar trebui să fie vicepreşedinte...

Gheorghe Dragomir: Ar trebui să se înscrie în birou, să candideze şi să obţină maximum de voturi. Mă îndoiesc. Tot respectul pentru domnul Cataramă, au fost ani când a fost chiar simpatic, dar...

Jurnalist: Ce spuneţi de propunerea lui de a intra la guvernare alături de PD-L? Asta e ţinta lui de fapt...

Gheorghe Dragomir: Nu cred că este numai ţintă, cred că este un mod de a câştiga simpatizanţi, adepţi în momentul acesta. Dacă mâine nu Viorel Cataramă, nu ştiu cine, poate vă închipuiţi dumneavoastră, vine şi spune „mâine intrăm la guvernare" ar putea chiar câştiga alegerile în partid. Dar un om cu verticalitate, un om corect, bine educat nu face acest lucru. Refuzi să faci pentru că nu se face. Nu te foloseşti de un congres pentru a ajunge preşedinte prin mesaj care să îţi prindă bine. Sigur, s-au câştigat alegeri la nivel naţional, la nivel local cu promisiuni, dar măcar în interior să avem mai mult respect pentru cei care sunt apropiaţi. Nu este corect din punctul meu de vedere. Cred că doar se foloseşte de acest lucru. Ştim foarte bine că sunt foarte mulţi care îşi doresc să meargă la guvernare, şi domnul preşedinte Crin Antonescu a spus la Braşov „nu sunt împotriva intrării la guvernare, dar nu intrăm oricum". Condiţia nu e aceea de a avea premier. Nu. Avem un program de guvernare care ne interesează şi care ar trebui pus în practică, şi dacă el se poate negocia şi măsurile noastre se pot lua...dar nu cu Boc premier, pentru că Boc nu este în stare şi nu poate face acest lucru. El este deja compromis, a demonstrat că nu este în stare să ia nicio măsură pentru relansarea economiei, nu a luat decât jumătăţi de măsură. Nu poţi să mergi cu un guvern deja compromis, un guvern care eticheta de incompetent şi să intri aşa de „hai să ne facem şi noi o imagine la fel de proastă ca cea pe care o are PD la ora actuală". Nu avem chef. Şi mai avem un obiectiv: a ne transpune în fapte toate măsurile pe care ni le-am propus şi le avem în continuare în program. Putem discuta. Şi probabil că acest moment poate să existe cât de curând. Şi după ce domnul Boc nu o să ştie pe unde să se ascundă de toate problemele pe care le va avea în perioada următoare, după ce sute de mii de români vor rămâne fără locuri de muncă, pentru că vor fi sute de mii, atunci domnul Boc nu va şti cum să fugă de această funcţie. Şi sigur că atunci se va grăbi şi preşedintele pentru că situaţia va fi atât de proastă că va trebui rapid schimbat. Ce va face mai departe, dacă îl lasă preşedinte şi rămâne lider de necontestat este treaba dumnealor, nu ne interesează, poate chiar ne prinde bine. Premier va gtrebui să vină un alt politician sau un tehnocrat. Care a refuzat să vină astă-iarnă pentru că a spus „scoateţi-vă castanele pe care voi le-aţi aruncat în foc cu mâna voastră". Atunci putem să ne aşezăm din nou la masă fără a refuza guvernarea, dar să facem ceea ce trebuie. Nu mergem oricum, cu oricine şi în orice condiţii. Acesta este mesajul, şi acesta este şi mesajul lui Crin Antonescu pentru că mulţi au spus „nu vrea Crin Antonescu să mergem la guvernare". Nu, nu mergem oricum. Probabil că această discuţie se va relua în vară sau cel mai târziu în toamnă.
În altă ordine de idei, în următoarea săptămână după congres, începem alegerile în filiala noastră şi ele se întind aşa până pe 12 iunie, când va avea loc Adunarea Municipală. În acelaşi timp, se vor organiza alegeri şi în organizaţiile de cartier şi în toate localităţile administrative din judeţ. Conferinţa Judeţeană, pentru că ea trebuie aprobată de Delegaţia Permanentă naţională am lăsat-o, sigur, după ce terminăm toate alegerile şi am dat un interval de opt zile în care să ni se aprobe, pentru că s-ar putea să ne suprapunem cu alte judeţe, şi noi am dori să o organizăm la o dată în care nu mai este altă adunare în alt judeţ pentru a putea să participe şi liderii naţionali, inclusiv preşedintele Crin Antonescu şi alţi lideri naţionali. Am dat ca şi zile de organizare a Conferinţei Judeţene 19-20-21-22 iunie, am dorit să finalizăm alegerile până la sfârşitul lui iunie pentru că după aceea studenţii intră în vacanţă, este mai multă activitate pe litoral, iar oamenii vor fi ocupaţi cu altceva decât cu politica şi alegerile în organizaţiile locale, inclusiv în zona rurală oamenii sunt mai ocupaţi cu activitatea agricolă şi este mai greu să îi aduni pe oameni pentru a face alegeri. Potenţiale candidaturi sunt două, după cum ştiţi sunt unul dintre cei care şi-au anunţat candidatura, chiar dacă mi-aş fi dorit să merg doar într-un birou naţional, dar în opoziţie este mai mult de muncă şi se construieşte mai bine, iar cel de-al doilea este Adrian Stan care a anunţat că va candida la funcţia de preşedinte al filialei.

Jurnalist: De la Constanţa va candida cineva la centru?

Gheorghe Dragomir: Am anunţat mai demult că vreau să fac parte din Biroul Naţional, dar dacă funcţia este incompatibilă cu cea de preşedinte la nivel judeţean şi pentru faptul că am avut multe discuţii cu colegii din organizaţie care au insistat să candidez la funcţia de preşedinte în continuare, m-au făcut să mă gândesc mai mult la filială şi acest lucru s-ar putea să mă facă să nu candidez în Biroul Naţional. Zilele viitoare o să îmi dau seama şi ce se întâmplă şi la nivel naţional, cum se vor alege candidaţii, care este proiectul politic PNL. Voi face o evaluare corectă din punctul meu de vedere şi voi anunţa această intenţie de a candida şi la nivel naţional.

Jurnalist: Vă rog să comentaţi decizia organizaţiei PD-L Medgidia de a-l demite pe primarul PNL de la Medgidia.


Gheorghe Dragomir: Fostul primar îşi dă seama că, în perioada imediat următoare, proiectele primarului Marian Iordache vor deveni realitate, care au demarat cu greu dar vor începe li se vadă rezultatele, care vor cântări foarte mult la alegerile următoare şi care vor demonstra Medgidiei că Marian Iordache este un bun primar şi nu au greşit când l-au ales cu peste 60% în 2008. Dacă Marian Iordache ar fi schimbat acum, când n-au apucat să vadă proiectele şi poate altcineva se gândeşte că ar putea să ocupe din nou scaunul de primar să mai facă nişte contracte ca cele pe care le ştiţi, i-ar prinde bine. Ar zice „ ia uite ce realizări am avut". Problema sunt realizările pe care Marian Iordache le va avea şi ar dori să îl întoarcă din drum. Nu va reuşi pentru că această măsură este abuzivă. Nu s-a întâmplat nicăieri şi nu se va întâmpla. Probabil că simpatizanţii dumnealui vor încerca şi vor strânge câteva semnături dacă se va demara acest lucru, dar va rămâne cu ele pentru că nici una dintre acuze nu este reală şi se va dovedi cu documente clare. Este şi un fel de a-ţi face campanie între alegeri, mai stârneşti puţin populaţia, mai baţi la uşă cu un motiv. Am încredere totală în Marian Iordache, este un om deosebit, îl cunoaşteţi şi o să îi vedem şi realizările până la sfârşitul mandatului, ceea ce îi va da posibilitatea să rămână mai departe primarul Medgidiei.

Jurnalist: Spuneţi-ne despre candidatul la Primăria Constanţa. Radu Tudor?

Gheorghe Dragomir: Recunosc că am avut o discuţie cu Radu Tudor, dar el are alte proiecte. Nu. Nu are în plan un asemenea proiect. Ne-am gândit la mulţi candidaţi, nu este simplu. Am vorbit cu multe persoane, dar nu este simplu să accepţi o asemenea candidatură. Până în vară vom desemna candidatul. Îmi doresc chiar să îi facem lansarea la Adunerea Municipală.
Vă spuneam că vrem să adoptăm o rezoluţie prin care PNL, şi acest lucru ni-l vom asuma şi nu vom face alte înţelegeri politice, până în 2011, să nu aibă niciun fel de alianţe politice înregistrate la tribunal. Nicio altfel de colaborare în baza unui protocol înregistrat juridic. Colaborările noastre locale, dacă sunt proiectele şi înţelegerile în folosul cetăţenilor din acel judeţ nu este interzis, dar nu alianţe politice la nivel naţional. În acest moment, PNL trebuie să aibă propriul său drum, nu să fie nici anexă, nici o combinaţie cu un alt partid, decât ceea ce îşi promovează singur prin doctrina şi proiectele pe care le are. Este propunerea filialei noastre şi vom merge cu ea la Congres.

Jurnalist: Consideraţi că a pierdut în imagine PNL datorită încercării de alianţă cu PSD?

Gheorghe Dragomir: Poate în ochii unor talibani liberali care nu au înţeles că este proiectul unei guvernări cu un premier pe care Crin Antonescu l-a adus la acest nivel şi a fost propunerea lui, inclusiv programul de guvernare. Ăsta a fost idealul lui Crin Antonescu şi a PNL.
În ceea ce priveşte activitatea parlamentară, vor veni spre dezbatere legi importante, va reveni legea educaţiei, legea pensiilor, unde avem câteva obiecţiuni clare şi unde vom cere, în dezbateri, modificarea lor.
Legea educaţiei a fost declarată neconstituţională, experţii PD-L, în momentul în care au vrut să promoveze această lege, au copiat legea care era pregătită de PNL. Numai că s-a dorit modificarea ei de către Boc şi a ieşit ce a ieşit. O lege care a bulversat tot ceea ce înseamnă corp profesional, părinţi, elevi. Vom încerca, la dezbaterile din parlament, să impunem legea pregătită de guvernarea PNL. Voi insista să îi aduc la Constanţa pe membrii comisiei de învăţământ pentru a discuta cu ei într-o dezbatere, într-un cadru mai larg, la care să invităm profesori universitari, personalităţi ai societăţii civile. În curând, am înţeles că domnul Marga va fi mai activ în rândul PNL şi nu vă ascund că aceasta era propunerea nostră pentru ministrul Învăţământului.
Cealaltă lege importantă este cea a pensiilor pe care domnul Boc ne-a trâmbiţat-o ca o lege care va face în sfârşit dreptate, că va desfiinţa toate legile speciale, că va mulţumi pe toţi pensionarii. Noi am sesizat Avocatul Poporului săptămâna trecută şi sperăm să putem să corectăm modificările făcute de Boc şi pensionarii să îşi ia pensia conform legii care este în vigoare. Legea contributivităţii este cea corectă. Îi aliniem pe toţi după aceeaşi contribuţie.

07 februarie 2010 Biroul de presă PNL Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii