Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:16 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Transcriere conferinta de presa PNL Constanta

ro

27 Nov, 2009 21:57 1232 Marime text

Transcriere conferinţă de presă PNL Constanţa
27 noiembrie 2009

Participanţi:
Deputat Gheorghe Dragomir – preşedinte PNL Constanţa;
Senator Puiu Haşotti.

Gheorghe Dragomir:

„Bună ziua. Din păcate, noi cei de aici, suntem prea puţini deocamdată pentru Revoluţia bunului-simţ pe care Crin Antonescu a început-o. Aceasta nu s-a oprit pe 22 noiembrie, nu se va opri nici pe 06 decembrie. Revoluţia bunului-simţ va continua cu ajutorul nostru, cu ajutorul tuturor celor care îşi doresc o altfel de Românie. Crin Antonescu nu îşi va da demisia din funcţia de preşedinte al PNL, nici nu va abandona lupta politică aşa cum poate ar fi crezut unii. Deşi scorul nu a fost cel pe care şi l-au dorit membrii şi simpatizanţii liberali, dar nu e nici un scor prea mic pentru candidatul unui partid care cu ani în urmă era de 2%, 5%, 10% şi astăzi a ajuns peste 20% datorită lui Crin Antonescu. Dumnealui va face totul ca PNL să rămână pe eşicherul politic şi să rămână un partid important. De aceea, şi acest compromis de pe scena politică românească pe care trebuie să îl facem este mai mult decât necesar. Este necesar pentru democraţia din România, pentru PNL care trebuie să se consolideze şi să devină cel mai important partid de dreapta. PNL este cel mai important partid de dreapta, dar mai este unul declarat de dreapta, ca şi preşedintele României, dar hai să fim serioşi, ştim cum au ajuns partid de dreapta şi ce fel de politicieni sunt.
Pentru principiile liberale, pentru tot ce şi-a dorit preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi conducerea PNL, pentru proiectul său, proiectul nostru – guvernarea României sub un premier independent, Klaus Johannis, – pentru toate astea s-a semnat acest act de colaborare, de susţinere a lui Mircea Geoană în turul II, pentru că astfel PNL poate să existe pe eşicherul politic, poate să îşi promoveze proiectele. Pentru că Mircea Geoană nu a spus <<Am să vă distrug>>. Sigur, îşi  promovează proiecteşe social-democrate, îşi reprezintă partidul dumnealui, îi va reprezenta pe toţi românii în mod mai civilizat decât a făcut-o Traian Băsescu în ultimii 5 ani. În rog pe domnul senator Puiu Haşotti să vă spună câteva cuvinte”.

Puiu Haşotti:

„Mulţumesc domnul preşedinte, vreau să fac în primul rând un apel către toţi cei care l-au votat pe Crin Antonescu, un apel către electoratul liberal şi al simpatizanţilor liberali şi ai lui Crin Antonescu. Marţi am asistat la o premieră în Partidul Naţional Liberal. Marţi au avut loc trei întâlniri: Biroul Permanent, Consiliul Naţional şi Delegaţia Permanentă. La Delegaţia Permanentă, care este cel mai important for al PNL, au participat aproximativ 130 de lideri ai partidului: conducerea partidului, toţi preşedinţii de organizaţii judeţene şi toţi parlamentarii. Pentru prima dată, o decizie atât de importantă a fost votată în unanimitate. Spun acest lucru mai ales acelora care au încă dubii că trebuie votat Mircea Geoană şi nu Traian Băsescu. Gândiţi-vă că dacă 130 de lideri ai partidului, mulţi dintre ei mult mai vechi în PNL, care au făcut mult mai mult pentru acest partid decât un simplu membru sau simpatizant, dacă toţi au votat în unanimitate, înseamnă că au avut dreptate. Şi au avut dreptate şi pentru că noi, în afară de susţinerea lui Mircea Geoană, îl susţinem pe Klaus Johannis premier. Unul din motivele pentru care îl susţinem pe Mircea Geoană este că Mircea Geoană şi PSD au fost de acord cu nominalizarea lui Klaus Johannis drept premier.
Un al doilea motiv este că Mircea Geoană nici nu a spus, nici nu a încercat să ne distrugă, aşa cum a spus şi a încercat Traian Băsescu. Cu Mircea Geoană am fost adversari politici şi atât. Nu am încercat să ne distrugem unii pe ceilalţi.
Un al treilea motiv este că, evident, în comparaţie cu Traian Băsescu, Mircea Geoană, aşa cum este el, cu doctrina pe care a îmbrăţişat-o, cu comportamentul pe care l-a avut, este categoric de preferat lui Traian Băsescu.
Implicarea PNL în campania lui Mircea Geoană va fi totală. Subliniez totală. În fond, şi în 2000, imensa majoritate a liberalilor l-au votat pe Ion Iliescu. În fond, foarte mulţi liberali, acum aproape un an de zile, luau în calcul posiblitatea unui guvern cu PSD. Şi dacă stăm bine să ne gândim, şi oameni politici de la PDL, chipurile de dreapta, şi organe de presă, în luna ianuarie aplaudau Alianţa PSD-PDL, spunând că este o alianţă pentru stabilitatea politică şi economică a României. Nu spun că am dorit această alianţă, dar decât un Guvern Boc III, sau cine ştie ce altă construcţie politică ridicolă, şi decât un Traian Băsescu care să împingă România către un fel de dictatură democratică, mai bine un guvern jumătate PSD, jumătate PNL plus UDMR, un guvern cu o proiecţie politică şi economică, un guvern în care noi liberalii să avem un cuvând greu de spus în politica economică a României. 
Iată dragi liberali, fac acest apel, şi gândiţi-vă că dacă 130 de liberali importanţi, preşedinţi de filiale şi parlamentari au votat toţi, în unanimitate, cu convingere această acţiune politică a PNL de a-l sprijini pe Mircea Geoană şi de a-l pune pe Klaus Johannis premier, este bună, vă rog foarte mult să o urmaţi şi să aveţi încredere nu în decizia mea, nu în decizia domnului deputat Gheorghe Dragomir, ci în decizia întregii conduceri a Partidului Naţional Liberal”. 

Întrebări:

Jurnalist: Ce părere aveţi despre votul românilor din diaspora care au fost în proporţie de aproape 60% pro Băsescu şi pe locul doi Antonescu?

Gheorghe Dragomir: Ştim foarte bine cât de manipulaţi sunt de către activiştii PDL din diaspora.

Puiu Haşotti: Dacă ceilalţi contracandidaţi ar fi avut timp de cinci ani posibilităţile financiare pe care le-a avut preşedintele României şi largul spectru de diversiuni pe care le avea la îndemână, poate ceilalţi ar fi obţinut aceste voturi. Gândiţi-vă de câte ori Traian Băsescu, ca preşedinte al României, a putut să ia legatură cu românii din diaspora şi să-i manipuleze, să-i mintă de fapt şi de câte ori a ieşit Crin Antonescu sa vorbească cu românii din diaspora. Traian Băsescu - de nenumărate ori, Crin Antonescu – niciodată. Şi în altă ordine de idei, voturile se comentează mai puţin, se iau în calcul mai mult. Luăm act că românii din diaspora, din diferite motive, obiective, subiective sau, şi obiective şi subiective, sau poate mai degrabă subiective, au votat mai mult cu Traian Băsescu.

Jurnalist: Puteţi să ne declaraţi că nu au existat negocieri şi oferte din partea PDL către PNL pe care dumneavostră să le fi refuzat în favoarea unei oferte mai bune din partea PSD?
Gheorghe Dragomir: Traian Băsescu nu a făcut niciun fel de ofertă Partidului Naţional Liberal şi în PDL dictează doar Traian Băsescu. Atâta timp cât Traian Băsescu va conduce România, va conduce PDL nu se poate colabora. Dumnealor, din păcate,  accentuez, din păcate, nu au niciun cuvânt de spus în acest partid pentru că aşa s-a întâmplat după ce dumnealui a dorit să desfiinţeze Partidul Naţional Liberal, să-l înghită în PDL şi ne-am opus.

Puiu Haşotti: Dacă Traian Băsescu s-ar fi purtat corect faţă de PNL, faţă de Călin Popescu Tăriceanu, faţă de toţi miniştrii liberali, dacă Traian Băsescu nu ar fi avut tentaţia şi acţiuni de desfiinţare a PNL, de trimitere nejustificată a miniştrilor in faţa justiţiei, de hăituială politică permanentă timp de cinci ani de zile, la ora actuală am fi constatat că Alianţa PNL-PD  ar fi câştigat şi alegerile locale, şi alegerile europene, şi alegerile parlamentare şi cele prezidenţiale. Numai că Traian Băsescu, cu vocaţia lui de dictator şi cu educaţia lui primitivă, a găsit de cuviinţă să se răfuiască timp de cinci ani cu PNL şi acum va primi o notă de plată pentru tot ceea ce a făcut. Nu am primit niciun fel de ofertă de la PDL pentru că nu aveam cum să primim de la PDL vreo ofertă. A spus foarte bine aici domnul preşedinte, Traian Băsescu este cel care face oferte pentru că PDL este un fel de partid ecou, se zice ceva de la Cotroceni şi toţi pedeliştii, ca un ecou, repetă ce s-a spus acolo. Însă eu vreau să vă întreb aşa: în politică există totuşi puţină morală? O morală politică? Întotdeauna am spus că politica are şi ea morala ei. Şi-am să vă întreb şi poate o să şi răspundem cu toţii, după ce 4 ani de zile Stolojan, Mona Muscă, Boureanu, Raluca Turcan, Popescu, Sandu, Flutur au aruncat toate invectivele posibile şi imposibile în PNL, toate acuzele nejustificate, toate mizeriile politice, se mai poate colabora cu dânşii? După ce ne-au făcut în toate felurile? Faţă de vechii pedişti am toată stima, tot respectul şi toată disponibilitatea la colaborare şi nu eu, toţi liderii PNL. Nu putem însă colabora cu cei care ne-au trădat, cu cei care ne-au împroşcat cu toate mizeriile, cu cei care acum sunt în Parlament, foşti membrii PNL, actuali PDL, care sunt cei mai virulenţi la adresa PNL, după ce PNL i-a făcut parlamentari, prefecţi, mari directori. Cu aceştia eu unul nu pot colabora şi mulţi ca mine. Cu adevăraţii PDL-işti, da, am tot respectul, dar cu trădătorii nu. Revenind, nu am primit oferte de la PDL, pentru că nu era de la PDL, era de la Traian Băsescu. Şi dacă am fi primit, cred că ar fi trebuit să o refuzăm cât se poate de clar. 

Gheorghe Dragomir: Nu exclud pe viitor reluarea colaborării cu PDL, după ce Traian Băsescu nu va mai fi preşedinte. Atunci vom urmări nişte episoade care vor face deliciul presei. După aceea, sigur, pentru că el nu va fi reprimit în PDL, pentru că le va face numai rău, o să vedeţi că este posibilă o apropiere cu oameni din PDL.

Jurnalist: Cum veţi derula această campanie împreună cu PSD? Aţi luat legătura cu cei din PSD? Cum vă veţi manifesta concret  la marele miting care va avea loc pe 01 decembrie la Adamclisi?

Puiu Haşotti: Eu ştiu că pe 01 decembrie vor fi la Timişoara ca să semneze o declaraţie de susţinere cu Ciuhandu. Vom fi acolo şi îl vom susţine pe Mircea Geoană.

Gheorghe Dragomir: Acolo unde va fi preşedintele nostru, vom fi şi noi alături de dumnealui, pentru că este un proiect al nostru, al Partidului Naţional Liberal.

 Jurnalist: Cum credeţi că se va derula alianţa cu PSD la nivel local?

Gheorghe Dragomir: Dacă sunt proiecte comune, le vom susţine, dacă va fi ceva de obiectat şi de criticat, vom critica. Este un proiect naţional, nu este un pact încheiat cu PSD Constanţa. Nu vă gândiţi că vom face o alianţă ca la localele din 2012 să susţinem un candidat comun. Fiecare partid are doctrina sa, fiecare partid are proiectele sale, susţinem ce este bun, ce nu, nu.

Puiu Haşotti: Nu are nicio legătură susţinerea lui Mircea Geoană preşedinte şi Johannis premier cu realităţile politice din oraşul şi judeţul Constanţa. Acesta este un proiect naţional, iar pe plan local este cu totul şi cu totul altceva. Nu înseamnă că eu o să am acum vreo simpatie faţă de Radu Mazăre sau Nicuşor Constantinescu. Repet: nu este nicio legătură între Mircea Geoană preşedinte – Johannis premier şi Radu Mazăre primar - Nicuşor Constantinescu preşedinte CJC. 

Gheorghe Dragomir: În momentul în care guverna Guvernul Tăriceanu au fost aduşi şi pentru judeţul Constanţa mai mulţi bani decât a adus guvernul PSD-PDL, a fost rău? Dacă am susţinut proiecte care trebuiau derulate până acum şi sunt pentru constănţeni, este rău? Dacă în continuare colegii de la PDL vor avea proiecte pentru Constanţa şi vor fi în opoziţie, pentru că aşa vor fi, şi vor fi proiectele Constanţei, vom fi primii care le vom susţine şi pe acelea. Nu va fi niciun fel de problemă. Tot ce înseamnă proiecte pentru Constanţa nu are culoare politică.

Puiu Haşotti: Crede cineva că în judeţul Constanţa, neînţelegerile dintre PSD şi PDL s-au datorat exclusiv PSD? Susţine cineva asta? Constat  că alianţele nu prea funcţionează în România. Suntem condamnaţi la o alianţă să nu mai fie Băsescu preşedinte. Este atât de simplu.

Jurnalist: Cum comentaţi faptul că ziariştii aflaţi în opoziţie cu administraţia locală au interdicţie la conferinţele de presă organizate de PSD şi faptul că Mircea Geoană nu a răspuns la scrisoarea noastră deschisă referitoare la acest incident? Credeţi că în momentul în care Mircea Geoană va ieşi preşedinte ne va da afară din Constanţa sau poate din ţară?

Puiu Haşotti: Eu răspund numai pentru ceea ce fac eu şi ceea ce spun eu. Când Geoană vă va da afară de la o conferinţă de presă a preşedintelui României, atunci voi putea să comentez. Nu este în regulă. I-aş primi şi pe cei de la România Mare şi pe cei de la România Liberă. Geoană probabil că este prea ocupat acum să vă răspundă la scrisoare. Nici mie nu îmi răspunde la telefon şi sunt liderul grupului de la Senat.

Jurnalist: Nu credeţi că este o chestiune importantă?

Puiu Haşotti: Este o chestiune importantă.

Gheorghe Dragomir: Pot pune un pariu. Sunt convins că veţi primi un răspuns.

Puiu Haşotti: Haideţi să judecăm drept. Mircea Geoană este un tip educat, civilizat, poţi să spui multe despre el, că are multe alte păcate. 

27 noiembrie 2009                                  Biroul de presă PNL Constanţa

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii