Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:26 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asteptam scuze, domnule Traian Basescu !

ro

05 Mar, 2010 00:03 1935 Marime text

Patronatul Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania (PSIPBR) face un ultim apel catre Presedintele Romaniei, Traian Basescu de a-si cere scuze public fata de jignirile pe care le-a adus micilor intreprinzatori din industria berii.

Presedintele Traian Basescu a declarat, la inceputul lunii februarie 2007, la o sedinta de bilant a DNA, ca va retrimite Parlamentului o lege care acorda anumite scutiri fabricilor autohtone de bere si care se afla la Cotroceni spre promulgare, adaugand ca sunt oameni politici care nu fac altceva decat "legi pentru infractori".

"Nu mai departe de zilele trecute era in dezbatere o lege prin care nu stiu ce scutiri se acordau fabricilor de bere autohtone, deci ceva tot legat de zona alcoolului. Sigur, legea se afla la promulgare, cu certitudine o voi trimite inapoi, dar iata cum se manifesta impletirea intre infractori si oameni politici care nu fac nimic altceva decat sa faca legi pentru infractori", a declarat, atunci, Traian Basescu.

Suntem de parere ca aceasta este una dintre cele mai mari erori din ultimii 10 ani. Cu doua cuvinte ati reusit sa "scufundati" o intreaga industrie autohtona. Directivele europene sunt clare, necunoasterea lor a condus, de asemenea, la tragicul situatiei actuale. De ce nu se doreste o corectare a unei greseli?

De atunci, au murit fabrici si odata cu ele judete ! Pana cand credeti ca vor mai rezista?

Proiectul de lege la care face referire seful statului, PLX 723/2006 "lege privind aprobarea unor masuri financiare pentru intreprinderile mici si mijlocii din industria berii" poate avea ca beneficiari cel putin 3 judete. Potrivit reglementarilor Uniunii Europene in materia ajutoarelor de stat, este suficient pentru a fi in legalitate. De precizat ca, in momentul pornirii demersurilor acestui proiect de lege (2006), posibilii beneficiari erau cel putin 8 judete.

Dupa afirmatiile sefului statului, Traian Basescu, zvonurile au facut ca acest proiect sa fie blocat de atunci in procesul legislativ.

Un ultim apel !

Domnule Presedinte Traian Basescu este cazul sa reparati greseala pe care ati facut-o acum 3 ani, prin acuzarea, fara baze legale, a producatorilor autohtoni din industria berii, de infractiuni. In numele acestora, Patronatul Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania va pune la dispozitie toate documentele pentru a va demonstra contrariul, NU SUNTEM INFRACTORI si nu ne lasam cumparati de multinationale, ca apoi sa ne inchida, asa cum au facut cu celelalte IMM-uri.

Proiectul de lege aflat in discutie vine tocmai pentru a repara un sistem eronat de accizare nediferentiata intre micii si marii producatori din industria berii, de dinaintea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, nefiind vorba de "amnistie fiscala", cum iarasi s-a interpretat eronat. Vrem sa credem ca poate ati fost informat gresit cu privire la acest proiect. Noi va stam la dispozitie cu toate documentele, pentru ca noi ne-am platit toate datoriile la bugetul de stat, dupa ce s-a implementat accizarea diferentiata.

Nu este corecta nici supozitia ca s-ar crea un precedent, deoarece singura industrie care permite accizarea este industria berii. Daca legea ar fi parcurs pasii normali, inca din primul an de apartenenta la UE se putea incepe dezvoltarea sanatoasa a industriei berii. Proiectul de lege a trecut de Parlament spre promulgare, inainte de aderarea la UE. Nici inainte de aderare si nici dupa, nu a fost adoptata. Cine este deranjat de faptul ca 8 judete, zone defavorizate, ar putea beneficia de acest proiect, care asteapta in Parlament din 2006?

Fara a cunoaste Directivele UE, cum s-a demonstrat ulterior prin decizia Curtii Constitutionale, s-a facut cererea de reexaminare. Moment in care datele problemei s-au schimbat. Dorim sa ne scoateti din contextul politic in care ati facut afirmatiile de jignire.

Desi cererea dumneavoastra de reexaminare a proiectului de lege, care trecuse de Parlament, a fost contestata si declarata neconstitutionala la Curtea Constitutionala (decizia 59/2007), proiectul s-a intors in Parlament. Potrivit reglementarilor ar fi trebuit sa se analizeze doar cererea de reexaminare, lucru care in loc sa usureze lucrarile, le-a ingreunat. Mai mult, PARLAMENTUL nu a respectat Decizia Curtii Constitutionale. Ca si cum asta nu ar fi fost suficient, proiectul a fost blocat de nenumarate ori prin evitarea punerii in dezbaterea plenului a amendamentelor din cererea de reexaminare. Au trecut 3 ani, iar fabricile mor una cate una !!! Cererea trebuia solutionata in 30 de zile, au trecut mai bine de 1000 de zile!

Va este frica de Europa???

Nu suntem lasati sa ajungem acolo din cauza intereselor multinationalelor pe care le aparati, impreuna cu liderii de la Cluj?

In calitate de mediator intre institutiile statului, va rugam sa atrageti atentia Guvernului pentru ca in curand, industria berii autohtone moare. Ori, tocmai sprijinirea IMM-urilor ar trebui sa fie una dintre principalele preocupari ale unui Executiv care lucreaza in folosul statului.

De asemenea, luati in considerare, ca masura reparatorie, ca judetele care au astfel de fabrici sustin prin contributii la bugetele locale si bugetul de stat, antrenand in jurul lor fermierii locali, retele de distributie, impreuna cu o intreaga industrie conexa (adezivi, ambajale, etichete, sticla, capace, logistica etc). Prin inchiderea ultimelor fabrici, statul nu recupereaza nici 10%, dar prin ajutorarea lor castiga prin contributii si taxe. Prin lichidarea IMM-urilor din industria berii care au datorii la stat în volum de 34,7 mil RON statul pierde un volum de 38,9 mil RON comparativ cu varianta menţinerii acestor IMM, în care statul câştigă 12,5 mil euro/ an.

Consideram ca ar fi o mandrie sa pastram industria autohtona, atat in domeniul sectorului berii, cat si in alte domenii.

"Ajutorul de stat nu înseamnă o pomană. Ajutorul de stat, aşa cum este el conceput, înseamnă un nou tip de comportament al companiei care trebuie să vină cu plan de restructurare, care trebuie să vină cu schimbări radicale în management, care trebuie să vină cu îmbunătăţiri de comportament pe piaţă. Ajutorul de stat este, de fapt, schimbarea mentalităţilor şi noi trebuie să fim aceia care să dăm gir acestui tip de nou comportament într-o ţară care va deveni membră a Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007", Mihai Tanasescu. Sursa: Şedinţa Camerei Deputaţilor din 22 nov. 2006

Aceste judetele sunt acum in mare dificultate. Nu le taiati si ultima speranta de a supravietui !

V-ati atins scopul: 125 de fabrici au murit, iar 25.000 de oameni au ramas someri!

Sa traim bine ! Dar cum?

Patronatului Societatilor Independente

Producatoare de Bere din Romania

Cu sprijinul SIB-Europe, Asociatia Producatorilor mici si independenti din Europa

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • multinational...stop 05 Mar, 2010 01:10 Potrivit evaluarii reprezentantilor PSIPBR, companiile multinationale producatoare de bere ar fi beneficiat, prin facilitati fiscale si de alta natura oferite de autoritatile romane, de economii in valoare de peste 200 de milioane de euro.
  • bravo psipbr 05 Mar, 2010 00:45 bravo psipbr
  • VIOREL 05 Mar, 2010 00:28 în perioada 1994-1996 am contribuit şi prin politicile care erau atunci la modernizarea mult sau multor unităţi din industria alimentară, inclusiv industria berii. Vreau să vă spun că nu este cu nimic sprijinul mai mic pentru un anumit sector, chiar mic reprezentat, faţă de ceea ce a primit industria berii în România. Şi sunt nenumărate acte normative care au fost semnate inclusiv de mine: înseamnă utilaje, fără taxe vamale, înseamnă materie primă fără taxe vamale, malţ, respectiv hamei. Or, anumite măsuri care s-au luat la vremea respectivă şi care au mers mai departe pe sistemul acesta al importurilor caracteristic economiei româneşti au dus inclusiv la o anumită lezare a ceea ce înseamnă producţia de materie primă din România şi este vorba de orzoaică, malţ, respectiv hamei. ... Vezi mai mult ceea ce s-a afirmat aici mi se pare că trece dincolo, într-o zonă politicianistă ieftină pentru că, până la urmă, întreg sectorul acesta a profitat de măsuri care au dus la dezvoltarea lui în România. Şi nu cred că trebuie să punem pe picior de inegalitate nişte sectoare, dacă este vorba să vorbim principial şi pe tot ceea ce s-a făcut până acum. Şi nu cred că una dintre marile unităţi care produc bere în România, sau companii, pot să nege faptul că statul român şi politica statului român nu le-a fost favorabilă pentru a se putea dezvolta şi a se putea aşeza foarte bine în competiţie şi în piaţa românească.