Bilanțul guvernării Ponta-Antonescu
Bilanțul guvernării Ponta-Antonescu
24 Jul, 2012 15:22
ZIUA de Constanta
1094
Marime text
În nici trei luni de zile,
guvernarea Ponta-Antonescu a reușit să prăbușească economia țării, să
deterioreze grav nivelul de trai, să izoleze România pe plan
internaţional, să crească inadmisibil riscurile privind securitatea
financiară, să antagonizeze populația într-o dispută ce nu-și are locul
și sensul, să atace și să-și subordoneze într-un mod nepermis instituții
fundamentale ale statului, să piardă beneficiile aduse României de
integrarea euro-atlantică. 1. Prăbușirea economică
- Cursul de schimb euro/dolar raportat la moneda națională s-a depreciat cu 7%. Pe cale de consecință, energia şi produsele de import, ratele populației la creditele în monedă străină se scumpesc cu 7% cel puțin, grevând nivelul de trai al întregii populații, anulând recenta creștere a salariilor bugetarilor cu 8%.
- Deficitul bugetar depășește țintele propuse prin acordul cu FMI-BM-UE, ajungând în luna mai deja la 1,19% din PIB, conform anunțului Ministerului de Finanțe, punând sub semnul întrebării continuarea acestui acord (deficit asumat la finele anului 2012 de 2,2%, crescut deja de la 1,9% cât era propus inițial, din considerente de sporire a cheltuielilor cu salariile și pensiile).
- Investiţiile străine. Potrivit datelor Băncii Naţionale a României, investiţiile străine directe au înregistrat un declin de peste 45%, ajungând la 465 milioane de euro, faţă de 849 milioane de euro, cât s-a înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. În schimb, la vecinii din sud, acest indice a înregistrat o creştere semnificativă. Acest declin demonstrează lipsa încrederii investitorilor în climatul politic și economic al României.
- Nivelul CDS, adică al costurilor la care sunt asigurate obligaţiunile suverane împotriva riscului de faliment pentru România a crescut cu 27,2% în ultimele două luni, de la 345 puncte de bază în 27 aprilie 2012, la 439 puncte în 9 iulie 2012, conform Bloomberg. Este cea mai puternică deterioare a CDS-ului în regiune. Această evoluție înseamnă o încredere din ce în ce mai mică a investitorilor străini în stabilitatea economică a României.
- Restanțe la bănci: valoarea restanțelor la bănci a crescut în luna mai cu 855 milioane lei și a ajuns la 24,7 miliarde lei. Față de mai 2011, în mai 2012, ritmul de creștere a restanţelor a fost aproape dublu (855 mil. lei față 487 mil. lei).
- Rata creditelor neperformante a ajuns la 12,52%în cazul creditelor în moneda națională, și la 10,77% în cazul creditelor în valută.
- În numai două luni,rezervele internaționale (inclusiv aur) s-au diminuat cu 1,4 mld. euro, de la 38,5 mld. euro la 30 aprilie 2012 la 37,1 mld. euro la 30 iunie 2012.
- OUG 41 din 6 iulie 2012 care elimină pragul prezenţei la vot pentru referendumul de demitere a Preşedintelui, fapt declarat neconstitutional. Nu se pot emite, conform Constituției, ordonațe de urgență în domeniul drepturilor electorale.
- Ordonanț de Urgență nr. 38/2012 care anulează controlul CCR asupra deciziilor Parlamentului. A fost declarată neconstituțională.
- Înlocuirea Avocatului Poporului cu o persoană obedientă regimului Ponta-Antonescu, în contextul în care Avocatul Poporului este singura instituție îndrituită de lege să atace la CCR Ordonanțele de Urgență.
- Decapitarea, într-o singură zi, a conducerii Camerelor Parlamentului, în pofida regulamentelor acestora.
- Decapitarea, în două zile, a Președintiei României, printr-un act de acuzare fantezist, în lipsa unor fapte care să constituie abateri grave de la prevederile Constituției.
- Art 3 din Hotărârea Parlamentului nr 34 din 6 iulie care prevede că "în situaţia în care Curtea Constituţională va stabili că NU au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate stabilite de lege (n.r. pentru validarea referendumului), Parlamentul României va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat."
- Ministrul Justiţiei a sesizat inspecţia judiciară a CSM ca să analizeze dacă judecătorii care l-au condamnat pe Adrian Năstase au comis vreo abatere disciplinară.
- 27 iunie 2012 - Curtea Constituţională decide că şeful statului reprezintă România la Consiliul European. Imediat după anunţarea deciziei, Ponta declară că nu va respecta decizia obligatorie a Curţii Constitutionale: „vreau să vă anunţ că, evident, mâine voi merge la Bruxelles..."
- 27 iunie 2012 - Corlăţean acuză doi judecători CCR că se află „indubitabil" în stare de incompatibilitate, deşi ministrul Justiţiei nu are atribuţii de a verifica sau stabili situaţii de incompatibilitate.
- 27 iunie 2012 - Ponta trece Monitorul Oficial din subordinea Camerei Deputaţilor sub autoritatea Guvernului, printr-o ordonanţă de urgenţă şi poate controla astfel ce acte se publică şi în ce moment.
- Înlocuirea conducerilor Televiziunii Române, a altor instituții ale statului, pentru a ascunde plagiatul lui Victor Ponta și a bloca accesul populației la informații corecte.
- Numirea în funcții de miniștri a unor persoane incompatibile, acuzate de plagiat, incompetente și fără pregătire profesională adecvată.
- Impunerea unor condiții de derulare a referendumului dincolo de termenul de 10 zile în care era legal acest lucru.
- Să pierdem bani europeni.
- UE să denunțe acordul de finanțare a deficitului României, la care este parte împreună cu FMI şi BM.
- Creșterea riscului de țară (CDS), până la cote care fac imposibilă obținerea de împrumuturi sustenabile.
- Limitarea circulaţiei forţei de muncă, ceea ce va afecta foarte mult mai ales populaţia din mediul rural.
- Amânarea, sine die, a aderării la spațiul Schengen.
- Suspendarea dreptului de vot pentru România, exact în perioada când se decide viitorul buget, proiectele și prioritățile UE.
- Amânarea sau anularea colaborării în proiecte europene și cu
finanțare europeană între persoane fizice sau juridice române și
persoane sau instituții europene.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii