Cabinet Parlamentar Maria Stavrositu - Luni, 04 Octombrie 2010
Cabinet Parlamentar Maria Stavrositu - Luni, 04 Octombrie 2010Legea privind sistemul unitar de pensii publice a fost subiectul întâlnirii deputatului Maria Stavrositu cu 150 de membri PDL din municipiul Constanta, la Casa de Cultură.
Toate capitolele legii au fost trecute în revistă, cu exemple clare de calcul la fiecare punct în parte. Astfel, toate persoanele se vor pensiona, începând cu 1 ianuarie 2011, în baza unei singure legi. Guvernantii vor să asigure, în acest fel, o pensie echitabilă, calculată în funcţie de veniturile la care fiecare asigurat a datorat sau, după caz, a achitat, contribuţii de asigurări sociale.
Pensia se va calcula prin
înmulţirea valorii punctului de pensie, în vigoare la data înscrierii
la pensie, cu punctajul mediu anual pe care l-a obţinut în decursul
perioadei de asigurare. Acest punctaj mediu anual
se va determina pentru fiecare persoană, prin adunarea numărului de
puncte realizat în fiecare lună din anul respectiv şi împărţirea
acestora la 12 (numărul de luni ale unui an). Punctajul lunar se
determină prin împărţirea venitului lunar asigurat la câştigul mediu brut lunar, transmis de Institutul Naţional de Statistică.
Deputatul Stavrositu le-a explicat membrilor PDL că pentru determinarea punctajului mediu anual se vor aduna toate punctele din anii pentru care o persoană a contribuit şi se vor împărţi la numărul anilor corespunzători stagiului complet de cotizare, prevăzut de lege. Actul normativ prevede şi un alt stagiu de cotizare decât cel complet pentru anumite categorii de persoane, expres şi limitativ prevăzute de lege.
Oamenii s-au interesat care va fi valoare punctului de pensie luată în calcul - 732,8 lei, la data intrării în vigoare a legii.
O altă problemă ridicată la întâlnire a fost cea a indexării pensiilor, conform noii legi. Maria Stavrositu a răspuns că, începând cu 1 ianuarie 2012, valoarea punctului de pensie va fi indexată anual cu 100% rata inflaţiei la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, înregistrate în anul precedent.
La întâlnire au participat pensionari dar si oameni care încă muncesc, asa că a fost important să afle că dacă o persoană desfăşoară o activitate în baza mai multor contracte individuale de muncă, achitând contribuţii de asigurări sociale la toate veniturile realizate, la data stabilirii cuantumului pensiei vor fi luate în considerare toate veniturile pentru care s-au achitat contribuţii de asigurări sociale.
Modificări vor fi si pentru personalul din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale. Deputatul Stavrositu a precizat că acestia achită în prezent o contribuţie de 5% la bugetul de stat, buget din care, de altfel, se achită pensiile în acest moment. Începând cu data intrării în vigoare a legii ei vor contribui la sistemul unitar de pensii publice ca şi celelalte categorii de persoane cu 10.5% contribuţie individuală din venitul câştigat.
La întâlnirea deputatului Maria Stavrositu cu membrii PDL s-a discutat si despre descurajarea accesului la pensia anticipată parţială, despre descurajarea pensionărilor de invaliditate nejustificate medical, despre cresterea si egalizarea vârstelor standard de pensionare si a stagiului complet de cotizare pentru bărbati si femei, dar si despre finantarea indemnizatiei de însotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I care se va asigura din bugetul de stat.
03.10.2010 Cabinet parlamentar
Maria Stavrositu
Biroul de presă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp