Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:42 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă Nepromovarea votului prin corespondenţă, insultă şi batjocură la adresa românilor din diaspora

ro

28 Sep, 2015 15:58 1132 Marime text
Memoria electronică reţine scenele halucinante din noiembrie 2014,  cu zeci de mii de români care aşteptau la coadă, în ploaie, să-şi exercite dreptul pe care îl au prin Constituţie, acela de a vota.
 
După cum stau acum lucrurile, până la 1 noiembrie 2015 pare imposibil să fie adoptată legea votului prin corespodenta, aşa că scenele din noiembrie 2014 se vor repeta şi în 2016.
 
Iată ce declară preşedintele Iohannis pe 17 noiembrie 2014:
 
“Cer partidelor să înceapă urgent discuţiile pentru legea votului electronic şi prin corespondenţa. Nu vreau să se mai întâmple vreodată ce s-a întâmplat cu votul din diaspora. Este inadmisibil. Aşa ceva trebuie oprit urgent.
Cineva trebuie să suporte consecinţele votului catastrofal organizat în diaspora. Guvernul va trebui să analizeze această chestiune şi să îi tragă la răspundere, şi să îi demită pe cei responsabili de organizarea votului în diaspora.
Este extrem de îngrijorător că au fost mii de români care nu au putut să voteze. Cei vinovaţi trebuie să răspundă cu funcţia.”
 
Nu numai că n-a răspuns nimeni cu funcţia, dar la doi ani distanță situaţia se va repeta.
 
Şi Victor Ponta făcea declaraţii asemănătoare:
 
“Cred că este de datoria  reprezentanţilor din Parlament, toate grupurilor politice să adopte aceste măsuri legislative, unu - crearea cadrului de vot modern de participare la vot şi doi - atribuţii pentru o instituţie nepolitică care să organizeze votul astfel încât următoarele alegeri să aibă alte teme politice”.

 
Au trecut doi ani de la aceste declaraţii şi din bunele intenţii s-a ales praful.
 
Principala vină o are coaliţia de guvernare, PSD-UNPR-ALDE, care deşi are majoritate parlamentară, a făcut tot ce era posibil să împiedice votul prin corespondenţă, convinsă fiind că nu pierde prea multe voturi și împiedicând pe alții să le câștige.
 
PNL şi preşedintele Iohannis au fost pe blat cu majoritatea parlamentară, nu s-au bătut pentru votul prin corespondenţa. Doar vorbe.
 
Puteau forţa o grevă parlamentară, atragerea partenerilor europeni în dezbaterea acestui refuz, puteau condiţiona votul pe OUG sau legi ale guvernului (de exemplu votul pe Codul Fiscal sau majorarea indemnizaţiilor demnitarilor), cu votul pe legea votului prin corespondenţa.
 

Puteau face multe alte lucruri, dar s-au complăcut în această situaţie pentru că nu sunt siguri pe votul românilor din diaspora.
 
Preşedintele comisiei de vot prin corespondenţă, liberalul Mihai Voicu, a demisionat din funcţie, astfel încât lucrările comisiei s-au blocat definitiv.
 
Partidul Mişcarea Populară, prin preşedintele său, Eugen Tomac,  este singurul partid care a înţeles nedreptatea ce se face românilor din diaspora şi a depus un proiect la parlament, pentru votul prin corespondenţă,  încă din decembrie 2014. Proiectul a fost respins cu voturile combinate ale PSD-PNL-UNPR-ALDE, încă o dovadă a blatului practicat de PSD, UNPR şi PNL.
 
Este incredibil ce memorie scurtă au politicienii şi câtă inconştientă.
 
Au plătit odată, scump, în noiembrie 2014, şi la fel de scump vor plăti şi în 2016.
 
Când românii vor revedea scenele terifiante, cu zeci de mii de români din diaspora, batjocoriţi şi umiliţi de autorităţile române, stând la cozi interminabile,  cum vor reacţiona?  
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii