Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:09 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat referitor la vizita primului-ministru Emil Boc la Memorialul Yad Vashem

ro

24 Nov, 2011 15:48 651 Marime text

Primul-ministru Emil Boc, însoţit de o delegaţie guvernamentală, a vizitat astăzi Memorialul Yad Vashem din Ierusalim, muzeu fondat în scopul păstrării memoriei victimelor Holocaustului şi evidenţierii, pentru generaţiile viitoare, a învăţămintelor acestei tragedii unice în istoria umanităţii.

Premierul a vizitat "Sala Numelor", care conţine pagini de mărturii ce includ datele biografice a peste 3,2 milioane de persoane ucise în Holocaust.

De asemenea, primul-ministru a participat la ceremonia oficială desfăşurată în Sala Memoriei Martirilor, spaţiu solemn dedicat martirilor Holocaustului şi unde, pe pavajul sălii, sunt inscripţionate lagărele morţii, precum şi numele lagărelor de concentrare de pe întinsul Europei. În Sala Memoriei Martirilor, şeful Executivului român a depus o coroană de flori.

Şeful Executivului şi delegaţia guvernamentală au vizitat apoi Memorialul Copiilor, spaţiu dedicat celor peste o jumătate de milion de copii evrei ucişi în Holocaust, Aleea şi grădina Drepţilor între Popoare - titlu acordat celor de altă origine decât cea evreiască care, riscându-şi viaţa, au ajutat sau salvat de la moarte evrei în timpul Holocaustului şi unde sunt gravate peste 19.000 de nume.

Primul-ministru român a consemnat în cartea de onoare a Memorialului Holocaustului următorul mesaj: "Vă mulţumesc pentru ocazia de a vizita acest muzeu unic. A fost o experienţă foarte emoţionantă. Aş dori să-i felicit pe oamenii de ştiinţă şi întreg personalul Muzeului Yad Vashem pentru că ne-au făcut pe toţi să conştientizăm tragedia fără precedent a Holocaustului. Vizitarea muzeului ne aminteşte datoria noastră de a păstra vie memoria victimelor şi de a educa noile generaţii în spiritul toleranţei şi diversităţii. Sunt încrezător că veţi continua să construiţi pe baza extraordinarelor dvs. realizări de până acum şi vă doresc mult succes în îndeplinirea misiunii nobile ce v-a fost încredinţată. Principala învăţătură pentru omenire: Să nu se repete niciodată!".

Informaţii de background:

Memorialul Yad Vashem a fost fondat în 1953 printr-o decizie a Knesset-ului, în scopul păstrării memoriei victimelor Holocaustului şi evidenţierii învăţămintelor acestei tragedii unice în istoria umanităţii, pentru generaţiile viitoare, prin intermediul arhivelor, bibliotecii, programelor educative, muzeelor, precum şi prin cultivarea memoriei şi acţiunilor "Drepţilor între popoare".

În martie 2005 a fost inaugurat un nou Muzeu al Holocaustului, o structură triunghiulară cu o suprafaţă de 4.200 mp, în cea mai mare parte sub nivelul solului. Muzeul cuprinde 10 săli în care sunt expuse lucrări multimedia care încorporează obiecte personale donate muzeului de către supravieţuitori ai Holocaustului. Arhiva Yad Vashem conţine 68 de milioane de pagini de documente, peste 300.000 de fotografii, mii de filme conţinând mărturii ale supravieţuitorilor Holocaustului. Acestea sunt accesibile publicului vizitator graţie arhivării electronice. Biblioteca Yad Vashem are circa 112.000 de titluri în mai multe limbi şi mii de periodice dedicate Holocaustului; este considerată cea mai importantă bibliotecă de profil din lume.

Institutul Naţional pentru Cercetări asupra Holocaustului desfăşoară activităţi de cercetare la nivel naţional şi internaţional, organizează conferinţe şi colocvii, publică studii despre Holocaust. Şcoala Internaţională de Studii în domeniul Holocaustului are peste 100 de cadre didactice şi peste 187.000 de cursanţi anual; cursurile sunt ţinute în mai multe limbi (inclusiv limba română), în funcţie de provenienţa cursanţilor. Prin intermediul institutului de cercetări şi al şcolii internaţionale au fost publicate până în prezent peste 200 de titluri, în mai multe limbi de circulaţie, precum şi studii şi colecţii de documente referitoare la Holocaust

În cadrul Yad Vashem se află două muzee: Muzeul de istorie a Holocaustului şi Muzeul de artă, care cuprinde lucrări cu tematică specifică, aparţinând, în principal, supravieţuitorilor Holocaustului. La 26 ianuarie 2011, cu ocazia marcării Zilei Internaţionale de Comemorare a Holocaustului, muzeul Yad Vashem a anunţat lansarea unui parteneriat cu Google, care va facilita prezervarea şi accesul publicului la cea mai mare arhivă istorică asupra Holocaustului din lume. Această iniţiativă va aduce informaţii despre Holocaust unui public mult mai larg şi va permite oamenilor din întreaga lume să contribuie prin identificarea poveştilor de viaţă din spatele fotografiilor şi prin adăugarea propriilor mărturii personale despre Holocaust. Până în prezent au fost publicate 130.000 fotografii despre Holocaust.

Cooperarea cu România - Yad Vashem este un partener important al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel". De asemenea, Yad Vashem a sprijinit activitatea Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România şi apariţia Raportului final, asumat, la cel mai înalt nivel, de conducerea statului român.

Prin intermediul Şcolii Internaţionale de Studii în domeniul Holocaustului, Yad Vashem organizează, regulat, cursuri destinate jurnaliştilor, formatorilor de opinie, tinerilor lideri politici din România, precum şi seminarii destinate profesorilor de istorie români care predau, în funcţie de normele curriculare aprobate de ministerul român de resort, istoria Holocaustului în şcoli. Aceste cursuri au loc de câteva ori pe an, in cursul anului 2011 participând două serii de profesori români de istorie.

Biroul de presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii