Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:49 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat Remus Cernea - Este nevoie de un alt fel de conducere la Primăria Constanța - 6.02.2015

ro

06 Feb, 2015 14:42 1341 Marime text
           Sunt alături de membrii “Asociației elevilor din Constanța” care dovedesc un excepțional spirit civic și care au curajul să își apere drepturile. Determinarea lor este dublată și de o impresionantă abilitate de a-și formula   argumentele. De astfel de tineri - inteligenți, capabili, îndrăzneți, civilizați, doritori să își asume responsabilități - este nevoie pentru a da o șansă acestei țări la un viitor democratic și cu cetățeni implicați. I-am susținut în  parlament cu privire la inițiativa lor de a statua prin lege ca elevii să poată avea un reprezentant în Consiliul de administrație al școlii. M-am bucurat să văd și că unii foști elevi din Constanța sunt foarte activi consilieri la Camera  Deputaților. Încurajez implicarea civică și politică a tinerilor pentru că ei trebuie să imprime României un curs mai bun spre civilizație, democrație și prosperitate decât parcursul ezitant și neconvingător din ultimii 25 de ani.

            Este deplorabilă reacția agresivă față de elevi a primarului Radu Mazăre. Ce fel de politician este acela care, în lipsă de argumente, începe să îi amenințe, mai mult sau mai puțin voalat, pe adolescenți? Ce fel de primar  este acela care, în loc să răspundă cu argumente ori să vină în întâmpinarea lor cu solicitudine, recurge la atacuri la persoană atunci când este criticat de niște tineri ce doar încearcă să își apere un drept prevăzut de lege?

            Orașul Constanța, cel mai vechi din România, are o istorie culturală extraordinară și merită un prezent și un viitor pe măsura trecutului său. Este nevoie de un primar cu prestanță, care să răspundă în mod civilizat  observațiilor și criticilor venite, în mod firesc, dinspre o societate democratică unde pluralismul de idei și opinii reprezintă un principiu fundamental. Este nevoie de un primar care să pună în valoare patrimoniul multimilenar al  localității, care să fie atașat valorilor societății deschise și deschis unei cooperări largi cu diverse componente ale cetății.
 
Din nefericire, centrul istoric este încă într-o stare deplorabilă, victimă a unui șantier prelungit nepermis de mult. Copacii din oraș sunt toaletați brutal și transformați în cioturi, încălcându-se astfel normele prevăzute de experți și  mutilându-se imaginea urbei. Spațiile verzi au fost sacrificate pentru construcții, suprafața lor fiind insuficientă pentru o localitate europeană. Populismul excesiv și o prea modestă viziune de dezvoltare au menținut orașul  mult sub potențialul său. Superficialitatea și prostul gust au devenit mărci definitorii pentru conducerea Constanței. Lipsa de compasiune a primarului și brutalitățile la care s-a dedat acesta față de animale i-au revoltat pe foarte mulți. Iar legăturile mult prea
strânse între politica locală și Arhiepiscopia Ortodoxă a Dunării de Jos au depășit adesea limitele neutralității pe care instituțiile publice ar trebui să le respecte față de biserici și comunități religioase diferite.

            Acest oraș trebuie să își (re)dobândească un prestigiu de capitală multiculturală pe măsura istoriei lui și să aibă o viață artistică mult extinsă față de cea din prezent. Inteligența, tradițiile și creativitatea constănțenilor au fost prea mult timp ținute în  umbră de promovarea cvasi-exclusivă a unor manifestări de o calitate îndoielnică. Divertismentul are rolul lui și este firesc și de dorit să existe, mai ales într-o zonă turistică, însă registrul în care se desfășoară acesta poate merge de la o estetică remarcabilă la kitsch. În locul unor evenimente culturale ori de divertisment de prestigiu, cu nume de referință în artă și muzică, în oraș au proliferat acțiunile de un nivel scăzut susținute de către administrația locală. Poleiala lor costisitoare a mascat  totdeauna doar parțial lipsa lor de valoare și limitele simțului estetic al primarului.

Este de netăgăduit că morala publică promovată de un edil prin atitudine, discurs și decizii politice marchează și influențează o comunitate. Scandalurile de corupție în care este implicat primarul și desele anchete care îl vizează reprezintă o pată pe obrazul  fiecărui cetățean al Constanței. Dar această pată poate și trebuie să fie înlăturată. Tomis-ul lui Ovidiu merită mult mai mult pentru a se impune ca un reper respectat pe plan intern și internațional!

Cei aproape 300.000 de cetățeni ai Constanței au nevoie de un alt viitor care să depindă decisiv de un mod responsabil, civilizat și corect de gestionare a problemelor și de înlăturare a imaginii de oraș corupt în care șpaga face legea.


            Este necesar mai mult decât oricând ca orașul să secrete acele energii și forțe care să aducă o schimbare de substanță în modul în care este administrată Constanța. Voi susține un astfel de demers de schimbare în măsura în care la baza lui vor fi  puse valorile democratice ale statului de drept și ale societății deschise.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii