Daciana Sârbu a co-prezidat reuniunea comisiilor de Agricultura si Mediu din Parlamentul European
Daciana Sârbu a co-prezidat reuniunea comisiilor de Agricultura si Mediu din Parlamentul European
17 Apr, 2015 11:17
ZIUA de Constanta
1462
Marime text
Daciana Sârbu a co-prezidat reuniunea comisiilor de Agricultura si Mediu din Parlamentul European
Daciana Sarbu a co-prezidat dezbaterea comuna a comisiilor de Agricultura si Mediu din Parlamentul European, dedicata uneia dintre cele mai dificile teme din legislatura curenta – clonarea animalelor pentru hrana. Eurodeputata PSD, care este vicepresedinta a Comisiei de Mediu, a condus sedinta impreuna cu Czesław Siekierski, presedintele Comisiei de Agricultura din Parlamentul European.
Subiectul clonarii animalelor in scopuri alimentare are o istorie lunga si complexa in procesul decizional european. “Parlamentul European a sustinut intotdeauna masuri mai puternice decat Comisia sau Consiliul, iar in mandatul trecut am avut un blocaj institutional pe acest subiect. Ca raportor al grupului socialist in acest dosar, ma astept sa urmeze negocieri dure”, afirma Daciana Sarbu. In discursul sau, eurodeputata, care a prezentat viziunea grupului S&D, a facut apel la respectarea vointei cetatenilor europeni in deciziile luate in acest domeniu: “Toate studiile arata ca cetatenii se opun folosirii animalelor clonate in scopuri alimentare. De aceea este logic sa se interzica folosirea clonarii in agricultura UE, si de asemenea a produselor derivate”. Monitorizarea perceptiilor publice legate de clonare este importanta, in opinia sa, deoarece “viitoarea legislatie trebuie sa continue sa reflecte dorintele cetatenilor nostri”.
Eurobarometrul dedicat masurarii opiniilor in UE pe acest subiect arata ca 57% dintre europeni considera clonarea ca nefiind benefica pentru ei si familiile lor (fata de numai 27% care se declara favorabili); in acelasi timp, 64% dintre europeni cred ca acest procedeu nu este sigur pentru generatiile viitoare (fata de 17% care cred contrariul).
In mandatul trecut, in 2011, Daciana Sarbu a fost raportor al grupului socialist in dosarul mai larg dedicat “alimentelor noi” (adica alimente care nu au fost consumate inainte de 1997 sau care sunt importate din state terte, dar nu au fost consumate in UE, precum si alimente produse prin procedee noi – de exemplu nanotehnologii). In noiembrie 2014, Daciana Sarbu a elaborat un aviz, in numele Comisiei de Agricultura din PE, prin care solicita reglementari europene puternice pentru siguranta alimentelor si o informare mai corecta a consumatorilor.
Daciana Sarbu a co-prezidat dezbaterea comuna a comisiilor de Agricultura si Mediu din Parlamentul European, dedicata uneia dintre cele mai dificile teme din legislatura curenta – clonarea animalelor pentru hrana. Eurodeputata PSD, care este vicepresedinta a Comisiei de Mediu, a condus sedinta impreuna cu Czesław Siekierski, presedintele Comisiei de Agricultura din Parlamentul European.
Subiectul clonarii animalelor in scopuri alimentare are o istorie lunga si complexa in procesul decizional european. “Parlamentul European a sustinut intotdeauna masuri mai puternice decat Comisia sau Consiliul, iar in mandatul trecut am avut un blocaj institutional pe acest subiect. Ca raportor al grupului socialist in acest dosar, ma astept sa urmeze negocieri dure”, afirma Daciana Sarbu. In discursul sau, eurodeputata, care a prezentat viziunea grupului S&D, a facut apel la respectarea vointei cetatenilor europeni in deciziile luate in acest domeniu: “Toate studiile arata ca cetatenii se opun folosirii animalelor clonate in scopuri alimentare. De aceea este logic sa se interzica folosirea clonarii in agricultura UE, si de asemenea a produselor derivate”. Monitorizarea perceptiilor publice legate de clonare este importanta, in opinia sa, deoarece “viitoarea legislatie trebuie sa continue sa reflecte dorintele cetatenilor nostri”.
Eurobarometrul dedicat masurarii opiniilor in UE pe acest subiect arata ca 57% dintre europeni considera clonarea ca nefiind benefica pentru ei si familiile lor (fata de numai 27% care se declara favorabili); in acelasi timp, 64% dintre europeni cred ca acest procedeu nu este sigur pentru generatiile viitoare (fata de 17% care cred contrariul).
In mandatul trecut, in 2011, Daciana Sarbu a fost raportor al grupului socialist in dosarul mai larg dedicat “alimentelor noi” (adica alimente care nu au fost consumate inainte de 1997 sau care sunt importate din state terte, dar nu au fost consumate in UE, precum si alimente produse prin procedee noi – de exemplu nanotehnologii). In noiembrie 2014, Daciana Sarbu a elaborat un aviz, in numele Comisiei de Agricultura din PE, prin care solicita reglementari europene puternice pentru siguranta alimentelor si o informare mai corecta a consumatorilor.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii