Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:50 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dezbatere publica organizata pe tema fondurilor europene in cadrul competitiei „10 pentru Europa”

ro

12 Mar, 2014 14:16 1200 Marime text
Duminica, 9 Martie a.c., a avut loc dezbaterea publica intitulata „2014 Anul relansarii Romaniei: rolul fondurilor europene in dezvoltarea economica si comunitara”  in incinta Bibliotecii Judetene „Ioan N. Roman” din Constanta. Acest eveniment face parte din seria evenimentelor regionale de prezentare a competitiei „10 pentru Europa”  si a reunit diverse categorii de actori politici, economici si din administratia locala.
Au participat doi parlamentari constanteni, respectiv domnul senator Puiu Hasotti, liderul grupului liberal din Senatul Romaniei si domnul deputat George Dragomir, presedintele filialei judetene a PNL, un consilier judetean, Doina Carp, alaturi de un consilier municipal, Ana Marcu, presedintele patronatelor IMM-urilor filiala Constanta, domnul Iulian Groposila, reprezentanti ai mediului de afaceri si ai mediului ONG si, mai ales, constanteni interesati de competitie in general si de subiectul dezbaterii.
  Dezbaterea a fost coordonata de Suzana Carp, semifinalista in cadrul competitiei „ 10 pentru Europa”. Dupa ce domnul Gheorghe Dragomir a prezentat competitia si pe cele doua semifinaliste pe care le are Organizatia Tineretului National Liberal constantean, domnul senator Puiu Hasotti a vorbit despre cetatenia europeana si despre etapele parcurse deja si etapele ce urmeaza a fi parcurse in acest domeniu.
Suzana Carp  a prezentat un scurt istoric al fondurilor europene, insistand asupra eligibilitatilor si modurilor de rambursare a cheltuielilor.
Prezentand lipsa de performanta in absorbirea de fonduri europene pe care a inregistrat-o Romania in primul exercitiu bugetar la care a participat (2007-2013), vorbitoarea s-a referit prin comparatie la modelul polonez. Modalitatea in care Polonia, ocupanta locului intai la absorbtia de fonduri europene, a inghetat procesul de implementare a proiectelor atunci cand a constatat ca hatisul birocratic impiedica buna derulare a proiectelor si a simplificat procedurile birocaratice poate fi un bun exemplu de urmat.
In continuarea dezbaterii s-au prezentat particularitati in modul de organizare si implementare a fondurilor europene in diverse domenii ale vietii economico-sociale ale Romaniei. Domnul Iancu Sapera, expert in cadrul Autoritatii de Management pentru Dezvoltare Rurala, a vorbit despre fondurile din agricultura, care se situeaza pe primul loc la absorbtia de fonduri la nivelul tarii noastre; doamna Raluca Trandafir, lector universitar  la Ovidius, a prezentat problematica specifica a programelor POSDRU; domnul Iulian Groposila a prezentat modul defectuos in care s-au facut parteneriatele in Romania ceea ce a generat nenumarate blocaje in derularea proiectelor initiate de IMM-uri; Andreea Ionascu a prezentat punctul de vedere al ONG-urilor referitoare la accesul la fonduri a societatii civile.
Referitor la parteneriate, Suzana Carp a prezentat Codul european de conduita privind parteneriatele, elaborat de CE la 07.01.2014. Standardizarea terminologiei precum si prezentarea in extenso a incompatibilitatilor partenerilor vor usura si netezi calea spre aceste fonduri in noul exercitiu bugetar european 2014-2020.
Dupa sesiunea de intrebari si raspunsuri dezbaterea s-a incheiat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii