Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:21 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dezbaterea USL pe tema justiţie

ro

01 Dec, 2011 23:28 716 Marime text
Propuneri USL

· Înainte de aplicarea oricărei măsuri, USL consideră necesar un audit general al sistemului judiciar, pentru că nu ne mai permitem să avem cu 4 milioane de dosare pe rolul instantelor, o mână de judecători, edili arestaţi, magistraţi corupţi şi slab pregătiţi, să nu avem bani pentru citaţii sau pentru încălzirea tribunalelor sau să desfiinţăm aleatoriu instanţe.

· Nu „tăierea" sau reducerea (de personal, de fonduri, de instanţe) sunt soluţia, aşa cum a făcut până acum actualul guvern, ci o analiză realistă a tuturor aspectelor care nu funcţionează şi un set de soluţii concrecte.

· Uniunea Social - Liberală consideră că trebuie făcuţi următorii paşi pentru reformarea şi recredibilizarea justiţiei:

1. Oprirea excesului de legiferare, a reglementării normative prin ordonanţe de urgenţă, angajarea răspunderii şi limitarea ilicitului penal doar la faptele antisociale ce prezintă un anumit grad de periculozitate.

2. Finanţarea adecvată a autorităţii judecătoreşti.

3. Unificarea practicii judiciare şi creşterea rolului hotărârilor judecătoreşti în stabilitatea raporturilor juridice.

4. Modificarea legislaţiei privind statutul magistraţilor astfel încât toate atribuţiile legate de numirea în funcţie a judecătorilor şi procurorilor şi mai ales în funcţiile de conducere să rămână în sfera autorităţii judecătoreşti, cu excluderea factorului politic.


5. Examinarea posibilităţii eficientizării structurilor organizatorice ale Ministerului Public şi a unei eventuale redistribuiri a competenţelor care să contribuie la creşterea calităţii şi operativităţii actului de urmărire penală.

6. Îmbunătăţirea cadrului de perfecţionare continuă a pregătirii profesionale a magistratului.

7. Organizarea suportului logistic a punerii în aplicare a noii legislaţii penale şi pregătirea profesională a corpului magistraţilor în legătură cu noile instituţii de drept.

8. Organizarea unor întâlniri periodice între reprezentanţii celor trei autorităţi constituţionale, cu participarea reprezentanţilor societăţii civile, inclusiv al asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, pe problemele strategice privind justiţia şi statul de drept.


· Instanţele de judecată pot fi degrevate de un număr de cauze prin metode alternative de soluţionare a disputelor. Susţinerea profesiilor de mediator şi arbitru este o prioritate pentru PNL. Am susţinut şi vom susţine introducerea medierii ca şi procedură prealabilă obligatorie în mai multe domenii, pentru ca medierea este indicatorul gradului de civilizaţie a unei societăţi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii