Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:22 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ECPYN - Moralitate si Politica

ro

18 Jan, 2011 23:29 1618 Marime text

ecpyn_1.jpgÎn perioada 7 - 14 ianuarie 2011, peste 40 de tineri lideri politici din întreaga Europă au participat la o şcoală internaţională de iarnă organizată de European Christian Political Youth Network (ECPYN), la Liov, în Ucraina, cu titlul „Moralitate şi Politică. Principii ale Creştin Democraţiei".

ECPYN reprezintă o asociaţie politică a mai multor organizaţii de tineret din toată Europa. Scopul platformei constă în promovarea politicilor creştin-democrate în Europa dintr-o perspectivă explicit creştin-socială. Această asociaţie s-a evidenţiat în ultimii ani prin organizarea unei serii de conferinţe, seminarii şi şcoli de vară în toată Europa.

ecpyn_2.jpgÎn urma acestei întâlniri toţi participanţii şi-au asumat o declaraţie comună făcută publică zilele acestea. Printre ideile enunţate se numără susţinerea moralităţii ca o importantă precondiţie pentru funcţionarea organizaţională a partidelor politice, asumarea unui cod moral şi de integritate la nivelul partidelor, o schimbare la nivel intern a partidelor politice bazată pe o paradigmă morală, o schimbare a legislaţiei electorale privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale pentru a asigura independenţa politicienilor de grupurile de interese, o descentralizare a administrării statului, dar şi asigurarea unui mediu instituţional propice dezvoltării unei societăţi civile puternice.

ecpyn_3.jpgTotodată tinerii lideri politici prezenţi la eveniment au transmis un mesaj şi către autorităţile din Belarus acuzate de violarea atât a drepturilor politice cât şi a drepturilor omului, prin utilizarea excesivă a forţei împotriva cetăţenilor adunaţi în mod paşnic în Piaţa Independenţei din Misk, dar şi prin intimidarea liderilor partidelor din opoziţie cu ocazia scrutinului electoral prezidenţial desfăşurat la sfârşitul anului trecut. Prin acelaşi document se consideră că este absolut necesară o monitorizare continuă a UE asupra situaţiei politice din Belarus.

ecpyn_4.jpg"Concluziile acestei şcoli de iarnă nu sunt unele teoretice, acestea trebuie să devină parte ale ordinii sociale, ale vieţii noastre cotidiene a tuturor, dar şi a spaţiului politic. Din nefericire în acest moment moralitatea şi politica se întâlnesc doar la nivelul discursului public. Chiar dacă clasa politică este una îngheţată în acest moment, moralitatea poate reprezenta primăvara pe care o putem aduce, noi tinerii, în politică. O astfel de primăvară ne-ar conferi viziunea şi curajul în acest demers al nostru de a aduce anumite principii în politică, în politica românească chiar, și de a schimba în mai bine societatea în care fiecare dintre noi trăiește", ne-a declarat Răzvan Burleanu, preşedinte ECPYN.

În aceași declarație finală, ECPYN şi-a luat angajamentul că va continua să promoveze valorile morale în politică dintr-o perspectivă creştin democrată atât la nivel european, cât şi la nivel naţional şi local.

ecpyn_5.jpgPrintre invitaţii acestui eveniment s-au numărat politicieni atât din Ucraina cât şi din cadrul Uniunii Europene, reprezentanţi ai bisericilor, analişti politici şi specialişti care au împărtăşit experienţe şi viziuni asupra rolul moralităţii în politică, dar şi despre viitorul Ucrainei în spaţiul politic european.

În 2011, ECPYN va continua în aceeaşi direcţie de promovare a valorilor creştine atât la nivel european, cât şi la nivel naţional şi local, pregătind o şcoală de vară în luna iulie la Paris, unde participanţii vor încerca să discute despre teme precum minoritate, integrare şi secularism. Pentru luna octombrie ECPYN anunţă deja demararea unui program complex destinat tinerilor lideri politici din Europa, Political Leadership Academy care se va întinde pe durata a doi ani de zile.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii