Emil Boc - Reuniunea interguvernamentală româno-israeliană marchează începutul unei noi etape în relaţiile bilaterale
Emil Boc - Reuniunea interguvernamentală româno-israeliană marchează începutul unei noi etape în relaţiileGuvernele României şi Statului Israel au avut astăzi prima reuniune interguvernamentală, eveniment care marchează o nouă etapă în cooperarea bilaterală în domenii de interes precum economie, agricultură, securitatea muncii, protecţia mediului, educaţie, asistenţă medicală de urgenţă, promovare turistică.
În acest context, premierii celor două state, Emil Boc şi Benjamin Netanyahu, au avut o întrevedere bilaterală şi au semnat o Declaraţie comună a celor două Cabinete, document care va jalona priorităţile cooperării bilaterale pe termen scurt şi mediu. Aceasta cuprinde majoritatea domeniilor de cooperare bilaterală.
Primul-ministru român a apreciat că reuniunea interguvernamentală româno-israeliană marchează începutul unei noi etape în relaţiile bilaterale, de peste 60 de ani, iar partea romană doreşte ca aceasta să fie marcată de o mai strânsă cooperare bilaterală pe proiecte concrete în toate domeniile de interes comun.
De asemenea, au fost semnate patru documente de colaborare româno-israeliană, respectiv:
- Declaraţia Comună între vice-prim-ministrul şi ministrul de Interne al Statului Israel şi Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale din România.
- Memorandum de înţelegere între Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sporturilor şi Institutul Yad Vashem din Ierusalim, susţinut de Ministerul Educaţiei din Israel
- Declaraţie de Intenţie între miniştrii mediului ai celor două ţări
- Planul de cooperare în domeniul sănătăţii şi al medicinii între ministerele de resort din cele două ţări.
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a apreciat că prin semnarea acestor acorduri s-a făcut un pas important în intensificarea relaţiilor bilaterale. "Întotdeauna am fost prieteni, dar acum vrem să traducem în termeni practici colaborarea noastră în domeniile apărării, economiei, educaţiei, agriculturii şi în alte domenii. Poporul israelian ştie că are în poporul român şi în premierul român un bun prieten. Fiecare israelian este fie de origine romană, fie are un prieten roman", a declarat premierul israelian.
Şeful Executivului român a subliniat, la rândul său, importanţa pe care o au în relaţiile bilaterale israelienii de origine română şi menţinerea legăturilor acestora cu România.
De asemenea, premierul român a arătat că discuţiile au mai fost axate asupra colaborării în domeniile IT, energie, cu accent asupra energiei din surse regenerabile, infrastructură, agricultură, turism.
Premierul Emil Boc a anunţat că România şi Israel vor înfiinţa o fundaţie în domeniul cercetării-dezvoltării, prin intermediul căreia să fie atrase fonduri private în acest scop, şi vor organiza un centru specializat în modernizarea infrastructurii de comunicaţii.
De asemenea, primul-ministru Boc a prezentat politica Guvernului român privind susţinerea investiţiilor şi crearea de locuri de muncă, arătând că oamenii de afaceri israelieni au oportunităţi de investiţii în România în mai multe domenii, precum infrastructura, agricultura şi sectorul petrolier.
Un alt subiect abordat a vizat problema securităţii în Orientul Mijlociu. În acest sens, premierul a arătat că România împărtăşeşte îngrijorarea internaţională şi rămâne consecventă poziţiei exprimată de UE şi ONU faţă de Iran. „Calea paşnică, diplomatică rămâne singură soluţie", a declarat primul-ministru.
Biroul de presă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp