Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:04 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Emil Constantinescu a adresat o scrisoare presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului-21.01.09

ro

21 Jan, 2009 17:07 725 Marime text

Comunicat

Emil Constantinescu, preşedintele României între 1996 şi 2000, a adresat azi, 21 ianuarie 2009, o scrisoare oficială preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului României, Mircea Geoană şi respectiv Roberta Anastase, solicitând constituirea în regim de urgenţă a unei Comisii parlamentare care să clarifice problema ascultării ilegale a telefoanelor unor lideri politici, aşa cum ar rezulta din afirmaţiile dlui Claudiu Săftoiu, fost Director SIE. În scrisoare, preşedintele Emil Constantinescu arată că, dacă aceste alegaţii s-ar verifica, România ar fi într-o gravă criză; pe de altă parte, faptul că dl Săftoiu a revenit asupra celor afirmate poate însemna că domnia sa este fie ameninţat, fie iresponsabil. În oricare dintre aceste ipoteze, doar Parlamentul României poate lămuri lucrurile.

Ataşat găsiţi scrisoarea adresată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, semnată de preşedintele Emil Constantinescu.

Biroul de Presă

21 ianuarie 2009
Prof. Dr. Emil Constantinescu
Preşedintele României 1996-2000


21 ianuarie 2009
Domnului Mircea Geoană
Preşedintele Senatului
Doamnei Roberta Anastase
Preşedinta Camerei Deputaţilor

Domnule Preşedinte al Senatului,
Doamnă Preşedintă a Camerei Deputaţilor,

În calitate de fost şef al statului român, mă adresez Domniilor Voastre, şi, prin aceasta, celor două Camere ale Parlamentului României, pentru a solicita constituirea în regim de urgenţă a unei Comisii Parlamentare care să cerceteze veridicitatea afirmaţiilor pe care le-a făcut recent în public dl. Claudiu Săftoiu, fost consilier prezidenţial pentru Siguranţă naţională, apărare şi ordine publică, fost Director SIE, cu privire la faptul că preşedintele Băsescu ar deţine informaţii referitoare la importanţi lideri politici din România în urma unor interceptări telefonice ilegale.
Într-adevăr, aşa cum ştiţi, dl. Săftoiu a afirmat ieri, 20 ianuarie 2009, într-o intervenţie telefonică la postul Realitatea TV, următoarele: "Eu am aflat de intervenţii politice care se bazează pe informaţii şi interceptări ilegale, acum un an, acum doi ani, şi am aflat de la preşedintele României că el ştia ce vorbeau Iliescu şi Mircea Geoană”. Ulterior, dl. Săftoiu a intervenit retractând interpretarea dată frazelor sale şi susţinând că „Este vorba de declaraţiile pe care Băsescu le dădea în presă, nu că-mi spunea mie. Am aflat din surse publice că preşedintele ştia că anumiţi politicieni vorbeau la telefon despre politică, asta nu înseamnă că mi-a spus personal."
Nu este pentru prima oară când dl. Săftoiu – care, repet, a deţinut funcţii foarte importante în sistemul de apărare şi siguranţă naţională – face afirmaţii publice foarte îngrijorătoare cu privire la ascultarea ilegală a telefoanelor. De această dată însă, primele afirmaţii ale domniei sale incriminau direct pe însuşi Preşedintele României, dl. Traian Băsescu, care ar fi obţinut prin ascultări fără mandat informaţii referitoare la fostul şef al statului român, dl. Ion Iliescu, şi la liderul celui mai important partid – atunci de opoziţie, în prezent participant la guvernare, dl. Mircea Geoană. Un atare caz clar de poliţie politică ar incrimina atât de grav statul român în întregul său încât nu poate fi ignorat de Parlament.
Pe de altă parte, retractările dlui Săftoiu nu simplifică, ci complică situaţia. Ori suntem în faţa unui caz foarte grav de iresponsabilitate, din  partea unei persoane care a fost numită de dl. preşedinte Traian Băsescu în funcţii de covârşitoare responsabilitate din statul român, ori este vorba de un cetăţean responsabil, care doreşte să denunţe o gravă încălcare a Constituţiei şi a legilor, dar este ameninţat şi are nevoie de protecţia instituţiilor statului şi a opiniei publice în ansamblul ei.
În toate aceste trei cazuri, Parlamentul României este unica instituţie care poate şi trebuie să întreprindă cercetări temeinice şi să facă până la capăt lumină. Parlamentul României este singura instituţie civilă care are sub control principalele servicii de informaţii, SRI şi SIE, precum şi Guvernul din care fac parte miniştrii care coordonează celelalte servicii de acest tip. Parlamentul României este, de asemenea,  singura instituţie care are căderea de a investiga constituţionalitatea actelor şi a declaraţiilor Preşedintelui României şi, ca autoritate supremă în stat, doar Parlamentul poate oferi protecţia necesară celor care denunţă grave acte de poliţie politică, absolut incompatibile cu statutul României de stat membru UE şi NATO.

Cu certitudinea că veţi acorda toată atenţia demersului meu, vă rog, Domnule Preşedinte al Senatului, Doamnă Preşedintă a Camerei Deputaţilor, să primiţi asigurarea înaltei mele consideraţii.

Emil Constantinescu
Preşedintele României 1996-2000

Cabinet: Splaiul Independenţei nr. 17, bloc 101, parter, sector 5, Bucureşti
Telefon: 021.316.03.97 Fax: 021.316.03.99

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii