Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:35 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evaluarea activitatii individuale a europarlamentarilor (2008-2009)

ro

24 Mar, 2009 17:01 1061 Marime text

 Comunicat de presă
„Europarlamentarii la raport”
Evaluarea activităţii individuale a europarlamentarilor (2008-2009)
 
Cum ne-au reprezentat în Europa ? Aceasta este întrebarea la care Institutul European pentru Democraţie Participativă – QVORUM oferă un răspuns în studiul „Europarlamentarii la raport”, lansat astăzi, 24 martie 2009.

Studiul cuprinde analiza individuală a activităţii fiecărui europarlamentar în perioada 1 ianuarie 2008 – 8 februarie 2009. Cercetarea nu a vizat pe acei eurodeputaţi care au demisionat înainte de terminarea mandatului sau care au obţinut aceasta calitate foarte recent, în urma demisiilor colegilor lor. Analiza se bazează pe o metodologie riguroasă, ce a îmbinat aprecierile calitative cu datele cantitative culese din surse oficiale. În plus, în vederea maximizării acurateţei informaţiilor prezentate, echipa de experţi a lăsat posibilitatea fiecărui eurodeputat să aducă completări, în măsura în care veridicitatea acestora a putut fi dovedită din surse oficiale. 

Studiul poate fi accesat pe pagina de internet http://www.qvorum.ro/Files.aspx şi comentat pe blogul Institutului, qvorum2009.wordpress.com.
 
Concluzii generale:
· Mai mult de jumătate din reprezentanţii României în Legislativul european au avut o activitate medie sau bună, spre deosebire de situaţia din Parlamentul naţional unde lucrurile stau semnificativ mai prost (activitatea membrilor Parlamentului României fiind analizată de Institutul QVORUM la finele mandatului 2004-2008). Această stare de fapt vorbeşte de la sine despre beneficiile pe care le reprezintă pentru politicienii noştri (şi în acest caz şi pentru cetăţeni) intrarea în contact cu modul de lucru occidental, bazat pe rigurozitate, responsabilitate şi transparenţă. Aşadar, se impune valorificarea experienţei europarlamentarilor care pot acţiona ca un vehicul în vederea importului de bune practici în modul de a face politică.

· Nu se poate spune că, per ansamblu, europarlamentarii unui partid au fost mai eficienţi decât europarlamentarii altui partid. Eficienţa şi buna credinţă în desfăşurarea activităţii au ţinut de pregătirea, caracterul şi atitudinea persoanei, indiferent de proveninţa politică. Se poate afirma însă despre delegaţia PDL că, deşi este cea mai numeroasă, este uşor deficitară la capitolul comunicare, ceea ce face ca identificarea informaţiilor legate de activitatea membrilor săi să fie mai dificilă pentru analişti şi cu atât mai mult pentru cetăţeni. 

Doru Franţescu, Director al Institutului European pentru Democraţie Participativă – QVORUM, a declarat că „există numeroase situaţii când, profitând de lipsa de informare a publicului din ţară, anumiţi europarlamentari exagerează semnificativ importanţa acţiunilor lor în PE. Astfel, am întâlnit mai multe cazuri în care anumiţi eurodeputaţi au făcut declaraţii de presă sau au postat pe site-ul personal informaţia conform căreia au fost raportori pe anumite propuneri, când în realitate au fost doar raportori virtuali sau raportori de aviz, ceea ce are o importanţă mult diminuată” (vezi terminologia de la începutul acestui studiu pentru a constata diferenţa). „În alte situaţii, europarlamentarii au amplificat importanţa luărilor de cuvânt din plenul PE, bombardând chiar mass media cu astfel de informaţii uşor comunicabile publicului. În realitate însă, luările de cuvânt reprezintă un instrument viabil numai în măsura în care sunt însoţite şi de acţiuni concrete, precum realizarea de rapoarte sau depunerea de amendamente, ceea ce a fost cazul numai pentru o parte din eurodeputaţi”, a conchis Doru Franţescu.
Centralizator activitate europarlamentari
(descărcaţi studiul cu fişele detaliate ale activităţii individuale de la http://www.qvorum.ro/Files.aspx ):

Nume Partid Grup european Calificativ final de activitate
Marian Jean Marinescu PDL PPE Deosebită
Adrian Severin PSD PSE Deosebită
Adina Vălean PNL ALDE Deosebită
Adriana Silvia Ţicău PSD PSE Deosebită
Daniel Dăianu PNL ALDE Deosebită


Nicolae Vlad Popa PDL PPE Deosebită
Renate Weber PNL ALDE Bună
Victor Boştinaru PSD PSE Bună
Gabriela Creţu PSD PSE Bună
Cristian Buşoi PNL ALDE Bună
Ramona Mănescu PNL ALDE Bună
Daciana Sârbu PSD PSE Bună
Dragoş David PDL PPE Medie
Mogor Csibi PNL ALDE Medie

Iuliu Winkler UDMR PPE Medie
Ioan Mircea Paşcu PSD PSE Medie
Corina Creţu PSD PSE Medie
Nicodim Bulzesc PDL PPE Medie
Theodor Stolojan PDL PPE Medie
Rovana Plumb PSD PSE Medie
Constantin Dumitriu PDL PPE Medie
Rareş Niculescu PDL PPE Medie
Maria Petre PDL PPE Medie
Marian Zlotea PDL PPE Medie
Sebastian Bodu PDL PPE Slabă
Flaviu Călin Rus PDL PPE Slabă
Lazlo Tokes -  Greens / ALE Slabă
Csaba Sogor UDMR PPE Slabă

Referitor la motivele activităţii mai scăzute a unora dintre eurodeputaţi, Doru Franţescu, Director al Institutului European pentru Democraţie Participativă – QVORUM, este de părere că „aceasta se poate datora pe de o parte incapacităţii de acomodare cu modul de lucru al Parlamentului European care necesită un grad superior de rigurozitate, responsabilitate şi transparenţă, iar pe de altă parte insuficientei motivaţii de a face treaba bună la Bruxelles, fapt constatat la acei eurodeputaţi care au fost implicaţi mai mult în activităţi politice în România”.

Recomandări:
· Institutul European pentru Democraţie Participativă – QVORUM recomandă forurilor decizionale ale partidelor politice din România ca în alcătuirea listelor de candidaţi pentru alegerile din iunie 2009 (şi a ordinii candidaţilor pe aceste liste) să ţină cont în primul rând de activitatea de până acum a europarlamentarilor. Criteriul performanţei în îndeplinirea atribuţiilor de reprezentare a cetăţenilor trebuie lăsat să prevaleze în faţa intereselor oligarhice de partid.

· Institutul QVORUM recomandă totodată partidelor să propună în proporţii echilibrate candidaţi cu o bogată experienţă pe de o parte, iar pe de altă parte candidaţi tineri, energici, cu o mentalitate nouă, europeană, în vederea facilitării înnoirii clasei politice din România.

· Partenerii sociali sunt încurajaţi să-şi realizeze propriile evaluări asupra aportului pe care fiecare europarlamentar l-a avut la apărarea intereselor lor specifice, evaluări pe care să le facă publice. În acest fel, fiecare cetăţean va fi stimulat să facă distincţia între reprezentanţii din Parlamentul European care se luptă pentru apărarea intereselor lor specifice, conform categoriilor socio-profesionale din care fac parte, şi cei care acţionează într-o altă direcţie. Institutul QVORUM îşi exprimă disponibilitatea pentru realizarea de parteneriate în vederea implementării unor astfel de proiecte.

· Institutul QVORUM recomandă europarlamentarilor să informeze publicul cu regularitate şi cu exactitate asupra activităţilor pe care le desfăşoară în Parlamentul European, fără a exagera importanţa acestora.

Institutul European pentru Democraţie Participativă – QVORUM îşi face cunoscută şi pe această cale determinarea de a continua monitorizarea activităţii pe care reprezentanţii României o depun în structurile comunitare de la Bruxelles şi Strasbourg, în vederea unei corecte informări a publicului care să faciliteze atingerea standardelor europene în ceea ce priveşte gradul de democraţie participativă.

Pentru informatii suplimentare va rugam contactati Doru Frantescu, Director al Institutului European pentru Democratie Participativa – QVORUM, la                0722 145 790 sau qvorum@gmail.com.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii