Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:28 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul a aprobat rectificarea bugetară pentru 2011

ro

17 Nov, 2011 17:03 663 Marime text

Guvernul a aprobat astăzi rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2011, modificările reflectând preocuparea Guvernului pentru susţinerea investiţiilor şi crearea locurilor de muncă, a afirmat primul-ministru Emil Boc la finalul şedinţei Executivului.

Premierul a arătat că rectificarea bugetară are loc în contextul în care România înregistrează creştere economică pentru al patrulea trimestru consecutiv şi în condiţiile în care, în trimestrul trei, România a înregistrat creştere economică de 4,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, poziţionându-se pe locul patru între statele membre UE în ceea ce priveşte acest indicator.

"Este un prilej să contatăm că măsurile responsabile şi raţionale produc efecte, iar mesajul cel mai important este că trebuie continuat în aceeaşi direcţie/.../ cu măsuri care să consolideze stabilitatea macroeconomică; fără politici populiste, ci cu politici reale care să aibă ancore în economie./.../ investiţiile şi locurile de muncă reprezintă prioritatea României şi a românilor şi se va regăsi în proiectele de acte normative pe care guvernul le va înainta", a declarat primul-ministru.

De asemenea, şeful Executivului a menţionat că analiza execuţiei bugetare pe primele nouă luni ale anului arată că deficitul bugetar înregistrat în această perioadă este 2,5% din PIB, ceea ce creează premisele încadrării în ţinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB pentru anul 2011.

În ceea ce priveşte rectificarea bugetului, primul-ministru a arătat că domeniul sănătăţii a primit o alocare suplimentară de 1,23 miliarde de lei din care: cheltuieli suplimentare pentru plata arieratelor 483 milioane de lei, 560 de milioane de lei acoperirea nerealizării unor venituri la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi 240 de milioane de lei pentru programele gestionate de Ministerul Sănătăţii.

Un alt obiectiv al rectificării bugetare este susţinerea investiţiilor, a arătat primul-ministru, obiectiv susţinut prin suplimentarea bugetelor:

  • Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii cu 772 milioane de lei - din care 500 de milioane de lei pentru plata de arierate ale CNCF-CFR S.A.; 155,7 milioane de lei sunt destinate continuării investiţiilor pentru proiecte derulate de CNADNR şi Metrorex; 82,5 cheltuieli necesare pentru acordarea facilităţilor şi gratuităţilor de care beneficiază diferite categorii sociale (de ex. veterani, pensionari, elevi şi studenţi, persoane cu handicap) pentru transportul pe calea ferată şi metrou în anul 2011; 24,5 milioane de lei pentru cheltuieli aferente finanţării programelor cu finanţare nerambursabilă; etc.
  • Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului cu 430 de milioane de lei, în principal pentru plata arieratelor aferente HG 577/1994 (pietruirea, reabilitarea, modernizarea şi sua asfaltarea drumurilor de interes local); construcţii de locuinţe pentru tineri destinate închirierii; plata primelor de economisire conform OUG 99/2006, etc.
  • Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional cu 53 de milioane de lei din care 47 de milioane de lei sunt destinate finalizării lucrărilor la Biblioteca Naţională.

De asemenea, a fost majorat cu 250 de milioane de lei capitalul social al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, măsură ce va permite acordarea de credite firmelor, în scopul păstrării şi creării locurilor de muncă.

Prin rectificarea bugetară adoptată astăzi de Guvern s-au asigurat resursele necesare pentru plata indemnizaţiei îngrijitorilor personali ai persoanelor cu handicap, prin suplimentarea fondurilor necesare cu 208 milioane de lei, precum şi pentru plata pensiilor agricultorilor, prin suplimentarea cu 60 de milioane de lei a fondurilor necesare.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a subliniat că sumele alocate suplimentar unor ministere provin din economiile realizate de alte ministere şi instituţii publice. "Nu este vorba de tăierea unor cheltuieli de la unele ministere, măsură care le-ar fi afectat activitatea sau care nu le-ar fi permis să facă unele plăţi, şi este vorba despre economii realizate", a explicat ministrul Ialomiţianu.

Astfel, Ministerul Finanţelor Publice, Acţiuni Generale, a făcut o economie de 1,3 miliarde de lei, la fel ca Ministerul Muncii: "Sumele sunt din reducerea cheltuielilor cu asistenţa socială efect al controalelor realizate de reprezentanţii Ministerului Muncii, economii la bugetul de şomaj şi reducerea subvenţiei la bugetul de pensii de 554 milioane de lei„, a afirmat ministrul Finanţelor.

De asemenea, ministrul Gheorghe Ialomiţianu a arătat că un alt obiectiv al rectificării bugetare a vizat plat arieratelor, măsură convenită în Acordul cu instituţiile financiare internaţionale. În acest sens, pentru plata arieratelor au fost alocate suplimentar 500 de milioane de lei Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, 268 de milioane de lei Ministerului Apărării Naţionale şi 99 de milioane de lei Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Biroul de presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii