Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:02 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul menţine, în 2012, taxele şi impozitele la nivelul anului 2011

ro

28 Dec, 2011 18:18 731 Marime text

În cursul anului 2012, Guvernul menţine taxele şi impozitele la nivelul acestui an, a anunţat ministrului Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, la finalul şedinţei de Guvern în care au fost aprobate modificări şi completări ale Codului Fiscal.

Ministrul Finanţelor a arătat însă că accizele la motorină vor continua să fie aliniate cu cele de la nivelul UE, potrivit calendarului convenit cu UE, încă din 2004.

Potrivit ministrului Ialomiţianu, modificările Codului Fiscal vizează acordarea unor facilităţi fiscale mediului de afaceri. În acest sens, ministrul Finanţelor a menţionat introducerea de reguli fiscale pentru contribuabilii din sistemul bancar care aplică Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS), astfel:

  • ü neimpozitarea sumelor nete înregistrate la începutul anului 2012 rezultate din constituirea şi eliberarea provizioanelor ca urmare a aplicării IFRS atât timp cât acestea sunt menţinute în contul de rezerve;
  • ü acordarea deducerii provizioanelor IFRS şi a provizioanelor suplimentare datorate filtrelor prudenţiale aplicate de BNR;
  • ü asigurarea neutralităţii fiscale pentru diferenţele rezultate din aplicarea tratamentului contabil actual şi tratamentul prevăzut de IFRS pentru diferitele elemente de venituri şi cheltuieli specifice domeniului bancar.

O altă măsură luată în sprijinul mediului de afaceri are în vedere acordarea deductibilităţii în proporţie de 50% pentru cheltuielile privind combustibilul, în cazul vehiculelor rutiere destinate transportului rutier de persoane, care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii direct productive, la calculul impozitului pe profit şi impozitului pe venit. De asemenea, se acordă deductibilităţi în proporţie de 50% a TVA-ului la achiziţia acestor vehicule şi a combustibilului necesar funcţionării lor, faţă de situaţia actuală când aceste cheltuieli sunt nedeductibile în totalitate.

„ Impactul financiar al aplicării acestor măsuri este de 282 de milioane de lei. Putem considera că aceşti bani rămân în contul firmelor", a afirmat ministrul Finanţelor.

Un alt set de modificări ale Codului fiscal au vizat simplificarea şi îmbunătăţirea administrării fiscale. În acest sens, ministrul Finanţelor a arătat că a fost instituit un sistem privind declararea veniturilor de către persoanele fizice care vor închiria camere în scop turistic, în principal camerele care fac parte din locuinţa personală. "Cei care deţin până la cinci camere şi le închiriază în scop turistic nu trebuie să devină persoane fizice autorizate. Printr-o simplă declaraţie la organele fiscale, declară câte camere închiriază şi pentru ce perioadă, iar impozitarea este pe baza normei de venit; nu trebuie să ţină contabilitate", a explicat ministrul Ialomiţianu.

De asemenea, pentru persoanele care obţin venituri din arendarea bunurilor agricole, terenuri şi utilaje agricole, se aplică sistemul impozitării stopajului la sursă.

O altă modificare constă în preluarea contribuţiilor sociale şi a contribuţiilor sociale de sănătate la ANAF pentru persoanele fizice autorizate şi cei care obţin venituri independente. "Până acum, aceste persoane trebuiau să meargă la ANAF să plătească impozitul pe venit, iar contribuţiile sociale la Casa de Pensii şi Casa de Sănătate. Din 2012, aceste persoane vor plăti aceste obligaţii numai la ANAF. Este o simplificare - persoanele nu mai fac atâtea drumuri", a afirmat ministrul Finanţelor.

Tot în scopul simplificării administrării fiscale, s-a stabilit ca persoanele fizice sau persoane juridice care realizează o cifră de afaceri sub 35.000 de euro şi sunt plătitoare de TVA, să aibă posibilitatea să solicite anularea obligaţiei de a mai fi plătitori de TVA.

O altă măsură în domeniul TVA, însă în scopul combatii evaziunii fiscale, vizează introducerea unui sistem privind obţinerea calităţii de plătitor de TVA şi a menţinerii calităţii plătitorului de TVA. "Persoanele care săvârşesc fapte de evaziune fiscală - nu depun declaraţii, se sustrag de la declarare, în urma controalelor constatăm că au introdus facturi fictive - aceste persoane nu mai pot continua ca plătitori de TVA, se va anula dreptul de plătitor de TVA. Sunt foarte multe firme fantomă şi trebuie să curăţăm sistemul de firme care încalcă legea", a argumentat ministrul Ialomiţianu.

Tot în scopul combaterii evaziunii fiscale, Guvernul a decis extinderea taxării inverse la deşeuri.

Biroul de presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii