Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:53 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul va analiza propunerile patronatelor privind susţinerea mediului de afaceri

ro

17 Jan, 2012 23:33 859 Marime text
Primul-ministru Emil Boc a participat astăzi la reuniunea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, principala temă de discuţie fiind legată de menţinerea şi crearea locurilor de muncă. Reuniunea a avut loc doar cu participarea reprezentanţilor Guvernului şi patronatelor. "Regret faptul că sindicatele nu participă la acest dialog. Este doar prima invitaţie pe care am adresat-o după ce s-au declanşat aceste proteste. Am spus de fiecare dată că resursele de dialog sunt nelimitate. Nu au venit astăzi. Probabil că vor veni la întâlnirea următoare", a declarat premierul Emil Boc.

Reprezentanţii patronatelor au prezentat premierului o serie de propuneri pentru susţinerea economiei, acestea urmând să fie analizate la nivelul ministerelor.

În acest sens, şeful Executivului a menţionat necesitatea unei noi legi a întreprinderilor mici şi mijlocii care să implementeze cadrul european de politici destinat să întărească IMM-urile pentru crearea de noi locuri de muncă, respectiv, „Small Business Act".

De asemenea, premierul a menţionat că o propunere a patronatelor vizează scurtarea termenului de înfiinţare a unei firme, acesta urmând să fie de până la trei zile, arătând că Executivul are deja în lucru un proiect în acest sens.

O altă propunere a reprezentanţilor patronatelor a vizat continuarea programelor guvernamentale pentru susţinerea financiară a firmelor nou înfiinţate, a tinerilor întreprinzători, precum şi utilizarea mecanismului garanţiilor de stat şi a ajutoarelor de stat, inclusiv a schemelor de minimis pentru sprijinirea firmelor care creează locuri de muncă, a arătat primul-ministru.

Reprezentanţii Guvernului şi ai patronatelor au mai discutat despre continuarea proiectului guvernamental de reducere a numărului taxelor şi tarifelor parafiscale, precum şi despre simplificarea procedurilor administrative. În acest sens, primul-ministru a menţionat că Executivul va continua să reducă numărul de taxe şi tarife parafiscale, arătând că dacă numărul acestora era în 2009 de 491, în prezent a fost redus la jumătate.

Totodată, premierul a afirmat că a fost preluată şi va fi analizată propunerea patronatelor privind adoptarea, şi în România, a instituţiei mediatorului de credite, instituţie menită să faciliteze accesul la credite al întreprinderilor mici şi mijlocii.

O altă propunere a reprezentanţilor patronatelor, care va fi analizată de Guvern, vizează posibilitatea înfiinţării unui fond de investiţii, după model european."Am luat act şi de propunerea de a înfiinţa un fond de investiţii, după model european, sub garanţiile cerute de lege, de Banca Naţională şi de legislaţia europeană, care să fie un instrument suplimentar pentru susţinerea proiectelor de investiţii din România", a declarat premierul Emil Boc.


Şeful Executivului a apreciat că obiectivul consultărilor a fost atins, respectiv de a contura propuneri pentru susţinerea locurilor de muncă.

Biroul de presă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii