Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:18 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Partidul Verde acuză PD-L şi UDMR că, prin adoptarea amendamentului ca O.U.G. 50 să fie aplicată doar creditelor noi, lovesc în clasa de mijloc din România şi servesc intereselor băncilor!

ro

17 Dec, 2010 23:41 830 Marime text
Partidul Verde, membru al Verzilor Europeni (European Greens), dezaprobă vehement amendamentul adus O.U.G. 50 în Comisia Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor potrivit căruia normele ordonanţei se vor aplica doar creditelor încheiate după intrarea în vigoare a actului normativ. Prin aprobarea acestei măsuri legislative, Parlamentul va discrimina grav între românii care au luat credite înainte şi după intrarea în vigoare a legii şi va prejudicia astfel românii a căror singură vină este că au semnat creditele de împrumut până în momentul intrării în vigoare a actului normativ.

Mai mult, este încălcat astfel chiar principiul nediscriminării, care stă la baza instituirii Uniunii Europene, cu riscul ca instanţele de justiţie ale Uniunii Europene, în speţă, Curtea Europeană de Justiţie să pronunţe decizii de sancţionare a României, care să vină să se adauge seriei de decizii defavorabile pronunţate deja de C.E.D.O. în alte speţe.

Partidul Verde acuză Comisia de buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor că nu a fost de acord ca prevederile O.U.G. 50 să se aplice tuturor creditelor aşa cum a propus ANPC şi aşa cum s-a votat deja în Senatul României.

Noua formă a O.U.G. 50 după modificarea din Comisia Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor reprezintă o victorie pentru bancheri şi o nouă înfrângere pentru bugetul şi veniturile românilor.

Ordonanţa de Guvern 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a fost modificată de către deputaţii din Comisia deBuget, Finanţe şi Bănci astfel încât să producă efecte juridice doar în favoarea clienţilor băncilor care vor încheia contractele de împrumut după intrarea în vigoare a actului normativ. Cei care au deja un contract în derulare rămân la mâna băncilor, iar comisioanele abuzive li se vor aplica pe toata durata derulării contractului de finanţare.

Amendamentul care s-a introdus la O.U.G.50 în Comisia de buget, finanţe şi bănci, vine în contradicţie cu votul care s-a dat la O.U.G. 50/2010 în Senat, deoarece sentorii au adoptat ordonanţa în forma propusă de ANPC.

Prin acest amendament, deputaţii distrug speranţele românilor pentru eliminarea comisioanelor abuzive ale băncilor, pentru reducerea costurilor ratelor sau pentru păsuiri din partea băncilor.

Deputaţii PD-L şi UDMR ştiu bine că modificarea O.U.G. 50 privind creditele populaţiei reprezintă una din precondiţiile pentru eliberarea următoarei tranşe de la Fondul Monetar Internaţional (FMI). În anexa scrisorii suplimentare a FMI se precizează că prevederile O.U.G.50 nu vor fi aplicate contractelor în derulare. Aşadar, decizia deputaţilor PD-L a fost cel puţin influenţată atât de interesul de a primi o altă tranşă din împrumutul FMI cât şi de interesele băncilor care pretind că ar înregistra pierderi monetare în cazul în care O.U.G.50 ar fi fost valabilă pentru toate creditele.

Partidul Verde este solidar cu clienţii băncilor nemulţumiţi de această decizie a deputaţilor puterii şi intenţionează să apeleze la Avocatul Poporului pentru a contesta la Curtea Constituţională textul de lege respectiv, dacă hotărârea Comisiei de buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor de a nu aplica prevederile O.U.G. 50 pentru creditele în derulare va fi votată şi de plenul Camereri Deputatilor.

Suntem de acord cu reprezentanţii clienţilor nemulţumiţi ai băncilor care consideră că acest amendament încalcă mai multe articole din Constituţie, de exemplu cel în legătură cu aplicarea legii şi principiile generale de drept comunitar, dar şi articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv articolul 14 care stipulează că în statele membre toţi cetăţenii sunt egali fără discriminări.

Mai mult, punerea în practică a O.U.G. 50/2010 conţinând, după ce va trece de Parlament, amendamentul respectiv, va genera un şir nesfârşit de procese, cu soluţii contradictorii. Astfel, multe contracte de credit au fost deja modificate pentru a fi puse în acord cu prevederile O.U.G. nr. 50/2010, anterior dezbaterii ei în Parlament, iar modificarea ei în Parlament va face necesare alte modificări ale contractelor de credit modificate deja în sensul revenirii la forma iniţială, generându - se, deci, o modificare a modificării. Desigur că aceasta nu va fi uşor acceptată, vor urma procese, iar judecătorii vor fi puşi în faţa unui coşmar juridic de a decide care este legea aplicabilă respectivelor contracte, dacă acestea mai pot fi modificate pentru a se reveni la forma anterioară intrării în vigoare a O.U.G. nr. 50/2010 înapoi ş.a.m.d.

Toate aceste procese vor însemna noi cheltuieli pentru cei care s-au împrumutat, nervi şi timp pierdut, timp care este consumat cu consecinţele unei aberaţii legislative.

Concluzionând, Partidul Verde apreciază că amendamentul adus în Comisia de buget, finanţe şi bănci O.U.G. 50 loveşte direct în clasa de mijloc şi în românii care au luat credite cu bună credinţă şi reprezintă un obstacol major pentru implementarea democraţiei in România. Partidul Verde afirmă că întreaga reponsabilitate pentru consecinţele aplicării O.U.G. 50 în varianta amendată aparţine în totalitate deputaţilor puterii.

Persoană de contact: Antonio Momoc - PrimVicepreşedinte şi Purtător de Cuvânt (0722221780)

17.12.2010, Biroul de Presă al Partidului Verde

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii