Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:04 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premierul Emil Boc - Ne propunem să obţinem 6 miliarde de euro din rambursări de fonduri europene în 2012

ro

06 Jan, 2012 20:27 809 Marime text

Primul-ministru Emil Boc, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, şi reprezentanţii structurilor cu rol în gestionarea fondurilor europene au analizat astăzi, în prima reuniune din 2012 a Grupului interministerial pentru absorbţia fondurilor europene, măsurile necesare pentru a realiza, în acest an, absorbţia a 6 miliarde de euro, din care 3,5 miliarde de euro din fonduri europene structurale şi de coeziune şi 2,5 miliarde de euro din fonduri destinate sectorului agricol.

Premierul Emil Boc a subliniat că Guvernul va urmări, în 2012, aplicarea ordonanţei de urgenţă adoptate în decembrie 2011 care stabileşte un termen limită de 45 de zile în care autorităţile de management au obligaţia să proceseze cererile trimise de beneficiari pentru rambursarea cheltuielilor efectuate în implementarea proiectelor finanţate din fonduri structurale şi de coeziune.

"Vom monitoriza, în detaliu, pe fiecare minister, pe fiecare program operaţional, pe fiecare organism intermediar, cum se respectă acest termen de 45 de zile, pentru că, dacă este să avem în momentul de faţă o problemă - este cea legată de durata lungă a cererilor de evaluare a proiectelor şi a duratei foarte lungi a cererilor de procesare a cererilor de rambursare, care aduc pierderi şi pentru beneficiari publici şi privaţi în absorbţia fondurilor europene" a afirmat Emil Boc.

De asemenea, primul-ministru a atras atenţia ministerelor Economiei, Educaţiei şi Comunicaţiilor că, la organismele intermediare din coordonarea acestora, există probleme referitoare la durata soluţionării cererilor de evaluare şi rambursare a cheltuielilor.

Şeful Executivului a menţionat şi problemele întâmpinate de autorităţile de management în cooperarea cu autorităţile locale, în special în ceea ce priveşte implementarea proiectelor pentru protecţia mediului înconjurător şi a solicitat organizarea de întâlniri publice lunare cu autorităţile locale.

În ceea ce priveşte plăţile totale către beneficiari efectuate până în prezent, reprezentând prefinanţări şi rambursări (cu excepţia rambursării de TVA), primul-ministru a arătat că acestea însumează peste 3 miliarde de euro, adică 14,85% din alocarea UE 2007-2013. Din acestea, 1,066 miliarde de euro sunt plăţile intermediare rambursate de Comisia Europeană, ceea ce reprezintă 5,55% din totalul fondurilor structurale şi de coeziune, de 19,2 miliarde de euro, alocate României de Uniunea Europeană în intervalul 2007-2013. În cursul anului 2011, Comisia Europeană a efectuat plăţi în valoare de 700 de milioane de euro.

Şeful Executivului a mulţumit ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, pentru efortul făcut pentru accelerarea absorbţiei fondurilor europene şi a subliniat rolul decisiv al acestuia în reluarea plăţilor de către Comisia Europeană.

Premierul Emil Boc a subliniat că demersurile ministrului Leonard Orban, conjugate cu ale celorlalţi miniştri, au contribuit la recâştigarea credibilităţii ţării, a cărei menţinere este extrem de importantă. În acest context, premierul Boc a pledat pentru respectarea angajamentelor asumate faţă de Comisia Europeană, inclusiv în ceea ce priveşte remedierea deficienţelor legate de achiziţii publice.

În ceea ce priveşte evaluarea funcţionării sistemului de verificare ex-ante şi ex-post al achiziţiilor publice, la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (A.N.R.M.A.P.) s-a desfăşurat, la cererea Comisiei Europene, o misiune de audit de către Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi a României, iar A.N.R.M.A.P. a primit avizul de conformitate şi de funcţionalitate.

În plus, Comisia Europeană, prin DG Piaţă Internă, a dat România ca exemplu în privinţa acurateţei completării anunţurilor/invitaţiilor de participare, fapt care asigură o transparenţă de 100% a procedurilor de achiziţie publică.

Premierul Emil Boc a atras atenţia şi asupra problemei recuperării sumelor din prefinanţări, necesare pentru asigurarea plăţilor curente în continuare.

În ceea ce priveşte dificultăţile de la unele organisme intermediare legate de resursele umane, primul-ministru a cerut ca reprezentanţii Ministerului Afacerilor Europene să poarte discuţii cu fiecare autoritate de management şi să facă o evaluare.

"În limita resurselor pe care le avem la nivelul guvernului, vom putea aloca, acolo unde este nevoie şi într-adevăr se justifică, personal suplimentar", a declarat premierul Emil Boc.

Biroul de presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii