Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:43 16 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Remus Cernea „Am câştigat, la Curtea de Apel, procesul cu Agenţia Naţională de Integritate”

ro

11 Mar, 2014 11:58 1075 Marime text
Am câştigat, la Curtea de Apel, procesul cu Agenţia Naţională de Integritate
 
            În primul rand, doresc să îmi reafirm respectul pentru munca şi importanţa unei instituţii precum Agenţia Naţională de Integritate pe care o consider necesară unei democraţii încă fragile precum cea din România. Este important chiar să fie extinsă aria de cuprindere a activităţii ANI. De asemenea, cred că această instituţie trebuie susţinută şi consolidată.
 
            Ieri, 10 martie, s-a judecat, la Curtea de Apel, dosarul numărul 7204/2/2013, prin care am contestat Raportul Agenţiei Naţionale de Intergitate în care se afirma că aş fi incompatibil. După cum am precizat şi atunci când a fost făcut public Raportul ANI cu privire la persoana mea, eu am renunţat la calitatea de administrator al unei societăţi comerciale la scurt timp după validarea mandatului de deputat. Am şi prezentat toate actele doveditoare Camerei Deputaţilor, ele fiind valabile din momentul semnării lor şi prezentării în faţa unei instituţii a statului când au dobandit, astfel, dată certă.
 
            Aşadar, întrucât pledoaria avocatului care m-a reprezentat în instanţă, dl. Marius Predoi de la Casa de Avocatură Predoi şi Asociaţii, a fost impecabilă, iar probele prezentate au fost concludente, Curtea de Apel a decis să anuleze Raportul de evaluare nr. 46200/G/II/17.10.2013 întocmit în lucrarea nr. 37833/A/II/10.09.2013 avand ca obiect o presupusă stare de incompatibilitate a subsemnatului între calitatea de deputat şi calitatea de administrator al unei societăţi comerciale. Raportul este nelegal şi netemeinic întrucat nu am încălcat dispozitiile legale privitoare la incompatibilităţi şi/sau conflictul de interese. În esenţă, fără a se preciza în mod expres, ANI a pretins ca formalitatea înscrierii în Registrul Comerţului este obligatorie pentru validitatea actului şi nu doar pentru opozabilitate, susţinere care nu are niciun temei legal.
 
            Nu sunt incompatibil decât cu acei politiceni care încearcă să ţină societatea românească în subdezvoltare şi înapoiere, cu acei politicieni care dau dovadă de lipsă de viziune şi sunt refractari schimbărilor necesare democraţiei româneşti pentru a se ridica la standarde europene. 
            Calitatea mea de administrator al unei societăţi comerciale a încetat la data de 30.01.2013 când am cesionat cele 10 parţi sociale în valoarea de 100 lei si totodata am fost înlocuit din funcţia de administrator prin Hotararea Adunarii Generale a Asociaţilor nr. 1 din 30.01.2013. Prin aceeasi hotarare a Adunarii Generale a Asociatilor a fost imputernicită o persoană sa se ocupe de inregistrarea mentiunii la Oficiul Registrului Comertului de pe Langa Tribunalul Bucuresti.
 
După validarea mandatulului de deputat la subsemnatului prin Hotararea Camerei Deputatilor nr. 45/20.12.2012 in cel mai scurt timp posibil si inlauntru termenului de 15 zile prevazut de art. 83 alin. 1 din Legea nr. 161/2003 am sesizat posibila situatie de incompatbilitate si am arătat faptul ca inteleg sa optez pentru demnitatea publica si demisionez din functia de administrator al societăţii comerciale respective. Acest document a fost înregistrat la biroul Secretarului General al Camerei Deputatilor sub numarul 51/19/03.01.2013.
 
Totodată, la data de 30.01.2013 am transmis Comisiei Juridice, de disciplina si imunitati din cadrul Camerei Deputatilor toate documentele care atesta incetarea calitatii de asociat si administrator în cadrul societatii comerciale în cauza, respectiv Contractul de Cesiune de parti sociale si Hotararea Adunarii Generale a Asociatilor nr. 1/30.01.2013. Acest fapt este confirmat in adresa Comisiei juridice, de disciplină şi imunităti nr. 31/78/30.01.2013 înaintată Biroului Permanent al Camerei Deputatilor in care se concluzioneaza in sensul ca nu ma aflu intr-o stare de incompatibilitate!!!
 

Din analiza si interpretarea prevederilor art. 5 alin. 1 si 2 din Legea nr. 26/1990 privind registru comertului rezulta ca înregistrarea în Registrul Comertului este o formalitate necesară pentru opozabilitatea actului si nu pentru valabilitatea sa. Or, calitatea mea de administrator al societăţii comerciale a incetat la data la care a fost luată Hotărarea Adunării Generale a Asociatilor.
 
În cauza înscrisurile – contractul de cesiune de parti sociale si hotararea AGA nr. 1/30.01.2013 – fiind sub semnatura privata au dobandit data certa in ziua in care au fost înfătisate unei autorităti publice (dregatoria publica), respectiv in data de 30.01.2013, data la care au fost prezentate Comisiei Juridice, de Disciplina si Imunitati din Parlamentul Romaniei, Camera Deputatilor.
Oricum, pe perioada in care am detinut functia de administrator, Societatea Comercială respectivă nu a desfăsurat niciun fel de activitate comerciala si nu am indeplinit acte de administrare sau dispozitie in calitate de administrator, nici anterior obtinerii mandatului de deputat si nici pana la formalizarea deciziei mele de a ma retrage din functia de administrator, respectiv in perioada 03.01.2013 – 30.01.2013.
Prin urmare, valorile sociale protejate de legiuitor prin norma în cauză – protejarea interesului public în legatură cu exercitarea demnitătilor si functiilor publice si evitarea folosirii puterii publice în scopuri personale – nu au fost în nici un fel afectate.
 
Decizia Curtii de Apel este aici:
http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000309202&id_inst=2
 

Remus Cernea
Deputat independent
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii