Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:29 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România, ţara cu cele mai mici taxe de mediu din Europa, trebuie să ia în calcul creşterea treptată a acestor taxe

ro

08 Feb, 2011 23:27 1077 Marime text
Bucureşti, 8 februarie 2011 - Studiul Analiza taxelor de mediu în România. dat publicităţii astăzi de către Centrul pentru Politici Durabile ECOPOLIS, relevă performanţa redusă a fiscalităţii de mediu la noi în ţară. Acest lucru reprezintă una dintre explicaţiile pentru care România nu reuşeşte să-și promoveze în mod eficient obiectivele de protecţie a mediului şi dezvoltare durabilă.

Studiul Ecopolis trece în revistă principalele informații relevante pentru o interpretare corectă a evoluțiilor întregistrate în domeniul taxării de mediu din România în perioada 1999-2010. Principalele concluzii sunt:

- România are cele mai mici taxe de mediu din Uniunea Europeană. Creşterea încasărilor din taxele de mediu ar trebui să reprezinte o prioritate pentru România, mai ales în contextul crizei bugetare din ultimii doi ani.

- Chiar dacă taxele de poluare şi folosire a resurselor sunt mici, colectarea lor este extrem de proastă. Evaziunea fiscală este de minim 75% în domeniul taxelor aferente introducerii de anvelope pe piaţa din România şi de minim 50% în domeniul exploatărilor forestiere.

- România are cea mai mică acciză la carburanţi din Uniunea Europeană, iar preţul benzinei a fost în permanenţă unul dintre cele mai scăzute din Europa, situaţie care conduce la încasări reduse la Bugetul de Stat. Concomitent cu o creştere a acestor accize, trebuie avută în vedere dezvoltarea transportului în comun pentru a compensa dependenţa de automobilul personal.

"Fragilitatea mediului înconjurător şi impactul activităţilor umane asupra acestuia sunt mai puternice decât oricând. Politicile fiscale trebuie să reflecte nevoile actuale ale lumii în care trăim - inclusiv problemele de mediu - iar pentru asta este necesară o nouă filosofie fiscală. Este nevoie de o schimbare a accentului de la taxarea muncii, la taxarea impactului pe care activităţile noastre îl au asupra mediului înconjurător. Să nu mai penalizăm munca, să penalizăm mizeria!" atrage atenţia Costel Popa, Preşedinte, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

„Taxele de mediu, nu numai că pot determina ridicarea prețului resurselor la adevăratul lor cost (incluzând costul în termeni de poluare, afectarea sănătății oamenilor, etc.), dar reprezintă și o modalitate prin care pot fi colectate resursele necesare finanțării unor poiecte care au ca scop direct combaterea efectelor nocive ale activităților umane asupra mediului. Astfel, o politică de dezvoltare durabilă este de neconceput în absența unor politici eficiente de taxare în domeniul mediului" adaugă Arpad Todor, Expert al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.

MITURI COMBĂTUTE

Studiul Ecopolis, oferă în acelaşi timp o serie de contra-argumente la opinia generalizată conform căreia taxele de mediu din România au un nivel prea mare în comparație cu alte țări din Uniunea Europeană. Acestea reprezintă un aspect important în contextul în care miturile legate de nivelul accizei la carburanţi şi ponderea acesteia în costul final al carburanţilor sunt de maximă actualitate. Astfel, potrivit analizei Ecopolis,

este greşit să credem că preţurile carburanților au crescut semnificativ în 2010 doar în România. Această creştere reprezintă un fenomen petrecut la nivelul întregii Uniuni Europene iar creşterea înregistrată în ţara noastră (19,26% pentru benzina Euro Super 95) nu depăşeşte semnificativ media creşterii preţului în UE (18,22%).

 Românii au beneficiat până în 2009 de cel mai mic nivel al preţului benzinei la pompă în comparaţie cu celelalte ţări europene, mai puțin cele din spațiul Ex-Sovietic. Contrar unor argumente vehicultate în mass-media - conform datelor oficiale de la Comisia Europeană, în 2011, în ciuda unor creşteri peste media UE, consumatorii din România continuă să beneficieze de cel mai mic preţ la benzină din UE (1166 Euro/tonă), cu excepţia Ciprului (1159 Euro/tonă) și a Bulgariei (1165 Euro/tonă).

Este adevarată afirmația că taxele aplicate carburanților (accize, TVA, taxa de drum, taxa de solidaritate) fac ca prețul acestor resurse să crească în mod semnificativ. Însă este falsă afirmaţia că taxele de mediu sunt prea mari în România. În 2010 România menţinea accizele minime sau puţin sub nivelul minim (conform legislaţiei UE) la toate tipurile de combustibili și electricitate.

Studiul Analiza taxelor de mediu in Romania poate fi consultat integral la adresa: http://www.ecopolis.org.ro/files/Analiza taxelor de mediu in Romania.pdf.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm să o contactaţi pe Irina Dobriţă, Manager comunicare Ecopolis, E-mail: irina@ecopolis.org.ro, Tel: 0726 281 894

DESPRE ECOPOLIS

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis este o organizaţie non-guvernamentală infiinţată în 2009 cu scopul promovării principiilor dezvoltării durabile la nivelul politicilor publice din România. Raportat la problemele de mediu din ţara noastră, Ecopolis îşi propune să intervină cât se poate de concret, dezvoltând şi promovând politici publice răspuns la problemele structurale cu care ne confruntăm. Direcţiile de acţiune asumate, pe termen lung, de Ecopolis sunt: Cercetare pe probleme de mediu; educaţie şi participare civică ecologică, respectiv watch dog şi advocacy.

Prin seria de studii deschisă de cercetarea cu privire la evoluţia taxelor de mediu, Ecopolis îşi propune să analizeze evoluţiile dintr-o serie de domenii cu un impact major asupra dezvoltării durabile. Concluziile acestor studii vor face obiectul unor campanii de popularizare menite să stimuleze gradul de informare şi deschiderea populaţiei către acele politici publice cu impact pozitiv asupra mediului.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii