Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:18 16 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scrisoare viitorului presedinte al Romaniei Klaus Iohannis - 3.10.2014

ro

03 Oct, 2014 10:15 1373 Marime text
Stimate domnule Klaus Iohannis,

Astăzi, în prima zi a campaniei electorale, vă trimit gândurile, planurile şi speranţele tinerilor Constanţei.
I-am provocat să vi se adreseze, să scrie viitorului preşedinte al României şi să spună în eseurile lor cum şi-ar dori să arate România de mâine, România lor, ţara pe care o visează şi în care şi doresc să trăiască. Cred că sunteţi de acord cu mine că tinerii ar trebui să reprezinte o prioritate pentru noi toţi. Ei sunt viitorul acestei ţări greu încercate, reprezintă speranţa noastră că România rămâne pe mâini bune, dar şi barometrul nostru, al oamenilor politici. Tinerii din ACL, tinerii Constanţei, au încredere în dumneavoastră. Am primit aproximativ 40 de eseuri, iar cei care au avut cele mai bune lucrări vor primi ca premiu o excursie de trei zile, în perioada 3-5 decembrie, la Bruxelles, la Parlamentul European.
Vă rog să le citiţi gândurile, planurile şi proiectele, să luaţi în considerare cuvintele lor şi, când veţi ajunge preşedintele României, să luaţi măsuri pentru a le oferi ţara pe care şi-o doresc.
  • Viitorul preşedinte al României trebuie, în afară de deţinerea tuturor calităţilor care deja se alipesc clişeistic termenului de “conducător”, să aibă curajul să se confrunte cu această realitate. Să nu transforme această funcţie într-o “meserie”, ci să îşi privească postul ca pe o învestire care se prelungeşte şi în viata privată. Preşedinţia este mai degrabă un stil de viaţă care trebuie insuflat atât celui in funcţie cât şi poporului, un mentorat, dacă se poate numi aşa. Un conducător trebuie să îşi iubească poporul, să fie atent la nevoile lui şi să acţioneze în virtutea ideii că promotorul unei evoluţii! (Zoe C. 19 ani)
  • Visez la o Românie modernă, o societate formată din indivizi activi şi creativi. Din păcate, prea mulţi tineri încep să creadă că România nu mai este ţară în care au şanse. Această realitate trebuie schimbată. (Andrei Mihai D. 20 de ani)
  • Cuvântul „ România ” este un substantiv la genul feminin, fapt uşor de verificat: spunem „ o Românie – două Românii ”. Peste jumătate dintre români sunt de sex feminin, confirmă ultimul recensământ, aşadar, structura ţării noastre este, majoritar, feminină. În opoziţie cu „ înfăţişarea sa ”, România se îmbracă în straie bărbăteşti şi, - mai presus de orice, la cei 24 de ani ai săi de libertate, se manifestă cu o voce groasă, profund masculină.  Visez la un mediu egal în care să cresc profesional, după criterii de performanţă şi fără să conteze dacă porţi o fustă sau un costum şi cravată. Am încrederea că România va deveni ţara civilizată în care să-mi pot creşte copiii fără să renunţ la mine. Domnule Președinte, veţi privi măcar un minut pe fereastră pentru a vă închipui o Românie mai bună şi pentru femeile care vă vor vota! (Anamaria F. 28 de ani)
  • Există tineri talentaţi, pregătiţi, determinaţi să aducă schimbări, să se bată constructiv pentru ţara lor. Ei vor să rămână în România, să studieze aici şi să aibă o viaţă decentă aici, nu vor să plece prin alte locuri, să se simtă străini şi veşnic imigranţi în acele ţări. Eu, ca tânără, ştiu cum vreau să fie România - o ţară în care să mă simt bine, să mă simt privilegiată că trăiesc. O ţară în care să-mi pot creşte copii cu drag, o ţară civilizată, condusă de oameni decenţi, care îi vor binele, care nu sunt egoişti şi care au o privire în perspectivă, care nu se limitează la prezent. Ne-am pierdut valorile pe undeva. Aş zice să le regăsim şi să le reinterpretăm, să le adaptăm, dar să le păstrăm conţinutul. Să înaintăm pe drum cu paşi siguri, repezi, cu un mimimum de efort din afară, să ne facem propriul drum de fapt. Un drum autentic, românesc, dar la standarde europene.   (Ligia D. 33 ani)
  • Declarativ, politicienii pretind că discută în numele “interesului naţional”, dar nu vor renunţa niciodată la propriile interese. România de mâine să fie mai curată şi mai onestă, cu lideri adevăraţi. (Alina M. 26 de ani)
  • Viitorul preşedinte al României trebuie, mai presus de orice, să-şi iubeasca ţara. Nu-mi doresc o Românie în care pentru mulţi copii cornul şi laptele este cea mai delicioasa sau poate singura masă pe zi. (Ionela T.  32 de ani)
  • Domnule preşedinte, Eu cred că se poate,
          Dacă o echipa bună îţi va sta aproape!
Că idei sunt multe şi tineri deştepţi,
Nici de bătrâni să nu uit că sunt înţelepţi! (Ionela T.  32 de ani)
  • România de mâine să fie raiul acelora care muncesc şi nu al neisprăviţilor. Vreau oameni drepţi şi demni, nu oameni impovăraţi de sărăcie. Vreau un popor cu zâmbetul pe buze şi nu cu feţe împietrite de pe care a pierit orice brumă de speranţă. Visez să trăiesc într-o ţară curată şi prosperă. (Mihaela M. 27 de ani)
  • Dacă în România s-ar fi luat deciziile politice, economice, sociale corecte am fi avut un nivel de trai de cel putin trei ori mai mare decât în prezent. (Alex D. 33 de ani)
  • Îmi doresc ca România de mâine să fie o Românie mai sigură, în care primează ideea statului de drept, o țară cu care să ne mândrim indiferent de tensiunile şi jocurile de putere de care ne lovim zilnic. România de mâine poate fi România de azi – acesta este momentul schimbării! După mai bine de două decenii de la căderea comunismului, noi tinerii avem obligația morală de a reda acestui popor valori precum dorința pentru schimbare, speranța unei zile mai bune, demnitatea unui trai decent şi adaptat modelului occidental în care să ne putem creşte în armonie familiile. România de mâine este amintirea copilăriei – a unui loc unde visele sunt posibile. (Fenda U. 24 de ani)
  • Paradoxul e că în ciuda condiţiilor primitive de desfăşurare a activităţilor educaţionale din România, şcoala românească continuă să ofere oameni deosebiţi, care se formează în România şi pleacă peste hotare. Trist, dar adevărat. (Danuț C. 24 de ani)
  • Scrisoare către ţara mea. M-am născut cam în aceeaşi perioadă cu tine, Românie democratică. Părinţii tăi ar fi trebuit să te crească frumos, responsabil şi cu grijă, aşa cum au făcut-o ai mei... Observ că de ceva timp, politica şi guvernanţii tăi s-au mutat la televizor. Ei nu ştiu oare că din studioul unei televiziuni nu te pot ajuta cu nimic ?! Nu fac decât să critice şi să se atace reciproc, ignorând probleme tale. (Andreea I. 23 de ani)
  • Un preşedinte are foarte multă putere simbolică - puterea exemplului.  Imi doresc un preşedinte care să nu mă lase să îmi fac gânduri de plecare din România. Un preşedinte care să mă facă să fiu mândră de orice loc din această ţara, fie el Tulcea, Constanţa, Sibiu sau Bucureşti. Vreau un preşedinte care poate să îmi ofere siguranţa şi încrederea într-o Românie mai bună. (Izabela S. 26 de ani)
  • Nu ştim cum va arăta viitorul, nu putem anticipa ce va fi peste ani şi ani, cum va arăta atunci,"România prezentului", însă, un lucru e cert, noi vom fi unicii responsabili de ceea ce vom lăsa moştenire viitoarelor generații. Se spune că în urma ta trebuie să laşi lucruri memorabile, curate, demne de apreciere, nu doar "mizerii" (Roxana Andreea C. 28 de ani)
  • Vă doresc să aveți puterea de a duce România pe drumul către Europa campionilor şi nu a “codaşilor”. (Ionuț P. 28 de ani)
 
Tinerii cred în Klaus Iohannis, cred în România, îşi iubesc ţara. Nu îi dezamăgiţi! Fiţi omul de care are nevoie România, un preşedinte care să le dea tinerilor speranţa şi încrederea că se va trăi bine şi în ţara lor, că vor avea perspective profesionale şi că îşi vor putea întemeia o familie aici. Viitorul lor stă în deciziile pe care le veţi lua!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii