Situatia CET subiect de analiza pentru Consiliul Local
Situatia CET subiect de analiza pentru Consiliul LocalSindromul apei calde şi a căldurii la Iaşi devine un fel de pisică neagră, jucată de Nichita pentru imagine, după cum îi convine. Dacă e să facem o radiografie scurtă a cauzelor, descoperim că CET este realmente într-o gaură financiară aproape imposibilă, cauzată şi de neplata facturilor la timp dar şi în primul rând de achiziţiile de combustibili din anul trecut la nişte preţuri exagerate şi în condiţii cel puţin dubioase.
Evident, sprijinul Guvernului este necesar, nu doar CET Iaşi are probleme, însă nu am văzut de la începutul anului nici un demers local serios de analiză a situaţiei CET. Totul s-a rezumat la jocul de-a discuţiile la nivel de Guvern, de fiecare dată gestul repetat fiind speculat ca o rezolvare datorată exclusiv primarului Nichita, pozând evident în salvatorul situaţiei şi fiind prezentat de fiecare dată copios, ca să se vadă ce important este edilul la Bucureşti.
Problema însă nu a fost niciodată abordată corect şi transparent. Spunem acest lucru, pentru că datoriile rămân şi nu se rezolvă cu intervenţii şi amabilităţi, ci prin plata efectivă. Faptul că vedem figura primarului săptămânal în postura de salvator de câteva ore sau zile la Bucureşti, nu o să rezolve niciodată problema, la fel cum scuza penibilă a existenţei unor influenţe politice nu e altceva decât o nouă minciună. O analiză a administrării CET corespunzător ultimilor ani, plăţi servicii şi furnizori sau sume alocate indirect unor alte destinaţii decât activitatea CET, ar da cu certitudine un răspuns nu asupra influenţelor politice ci asupra "grijii" reale a primarului Nichita faţă de situaţia CET-ului.
Avem un obicei prost la Iaşi, vizibil în general în administrarea serviciilor publice prin societăţi sau regii locale care mai devreme sau mai târziu ajung în stare de faliment şi niciodată nu au fost clarificate cauzele. Propunem, prin urmare, consilierilor locali să solicite convocarea unei şedinte extraordinare de consiliu pentru analiza situaţiei critice a CET, în contextul în care în prag de iarnă ieşenii sunt expuşi riscului de a rămâne fără apă caldă şi căldură, cu precizarea că această şedinţă să aibă loc spre sfârşitul săptămânii, pentru a se oferi parlamentarilor posibilitatea de a participa. Cu această ocazie poate că se va clarifica şi absenţa biroului energetic din cadrul aparatului executiv al Primăriei precum şi obiectivele strategice neîndeplinite, legate de modernizarea CET, iar demersurile viitoare vor avea girul transparent al consilierilor locali şi suportul parlamentarilor ieşeni.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp