Socialistii si democratii europeni saluta renuntarea la proiectul scutului antiracheta
Socialistii si democratii europeni saluta renuntarea la proiectul scutului antirachetaSocialiştii şi democraţii europeni (S&D) au salutat joi abandonarea de către SUA a planurilor pentru un scut anti-rachetă în Europa şi au făcut apel la un nou aranjament global de securitate care să implice Uniunea Europeană, SUA, Rusia şi China. Vicepreşedintele S&D în materie de politică externă şi apărare, Adrian Severin, a afirmat că planul avansat de administraţia Bush a fost "o relicvă a unei mentalităţi de război rece, condusă mai degrabă de un spirit de confruntare decât de o preocupare reală pentru securitate".
Severin a afirmat că membrii ai Grupul său politic vor discuta cu autorităţile americane şi de acest subiect în cadrul unei vizite la Washington luna viitoare, delegaţia urmând a fi condusă în comun de europarlamentarul PSD şi de vicepreşedintele S&D Hannes Swoboda. În luna iulie a acestui an, Severin şi Swoboda au trimis o scrisoare deschisă criticilor politicii externe a administraţiei Obama faţă de Europa, afirmând atunci că "credibilitatea noii administraţii este legată de abilitatea ei de a angaja Rusia într-un "dialog productiv, constructiv, raţional şi pozitiv" şi nu în disponibilitatea de a "desfăşura instrumente militare inutile".
"Recunoaştem existenţa diverselor ameninţări", a spus Severin, dar "toţi actorii globali şi regionali trebuie să le rezolve împreună într-un nou parteneriat global. Socialiştii şi democraţii europeni salută, din toată inima, anunţul de azi şi suntem gata să ne angajăm în discuţii ulterioare cu congresmenii americani cu scopul de a crea acest parteneriat şi de a ne oferi tuturor o securitate mai bună".
Adrian Severin a criticat planul iniţial al lui Bush ca fiind "unilateral, parţial şi exclusivist". Noul plan trebuie să fie multilateral, comprehensiv şi incluziv, spune el.
Comentând reacţiile ostile venite de la elemente de dreapta din Republica Cehă, eurodeputatul a afirmat că: "o schimbare în abordare nu trebuie văzută ca o dezangajare americană din Europa sau o lipsă de grijă a SUA faţă de securitatea UE. Ea trebuie văzută ca fiind una responsabilă, modernă şi cuprinzătoare".
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp