Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:58 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sorin Mircea Oprescu a lansat “Proclamatia de la Timisoara”

ro

06 Nov, 2009 23:35 1719 Marime text

Sorin Oprescu a lansat  
“Proclamatia de la Timisoara”

6 Noiembrie, 2009
Candidatul independent Sorin Mircea Oprescu a lansat la Timisoara, in cadrul unei conferinte de presa, “Proclamatia de la Timisoara”.  Prof.dr. Sorin Oprescu a sustinut ca, daca la Timisoara a inceput revolutia in 1989, tot de aici ar trebui sa inceapa si o noua revolutie: cea a votului! ‘O Revoluţie prin care excesele politice sa fie sanctionate!”. Redam textul integral: 
“Romani,
 
In 1989, pe zidurile oraselor noastre scria – “De Craciun ne-am luat ratia de libertate!”…poate cele mai frumoase cuvinte ale unei schimbari asteptate o jumatate de secol. Tineri au sperat si au murit pentru Libertate si Democratie. Asa aratau sperantele unei lupte incepute de aici, de la Timisoara.
 
Astazi, turnurile gemene ale societatii romanesti stau sa cada – Libertatea si Democratia sunt in pragul unui atentat care ne va arunca inapoi in timp cu 20 de ani. Pentru America secolul XXI a inceput pe 11 septembrie 2001. Pentru tara noastra, el risca sa se incheie inainte de a incepe.
 
Democratia si Libertatea au fost inhibate in ultimii ani tot mai agresiv si risca sa fie sacrificate peste cateva saptamani. Cele doua valori ale lumii civilizate sunt legate cu catuse…. de o mana de “controlori” ai puterii,  si puse in genunchi la zidul unei asteptari de doua decenii.  
 
Rand pe rand, lideri politici s-au infatisat timisorenilor, incercand sa confiste revolutia pentru uzul partidului lor sau al grupului lor restrans. Nu am venit astazi in fata dumneavoastra sa repet aceasta greseala. Dimpotriva. Sunt aici sa va spun ca Romania nu este o tara de membri de partid. Este si trebuie sa ramana o tara de oameni liberi, independenti.
 
Independenta noastra, idealurile noastre, nu pot lasa aceasta tara sa isi piarda democratia ori libertatile. Oameni au murit in acest oras pentru ca drumul nostru inainte  sa fie decis de mai multi oameni, nu de mai putini! Nu putem lasa acest drept in mana catorva “alesi”, utilizatori fraudulosi / iliciti de putere! Puterea sta la noi, cetatenii Romaniei. Si aici trebuie sa ramana. Votul este expresia concentrata a puterii noastre.
 


La Timişoara a început in 1989 Revoluţia Română. De aici poate începe o nouă Revoluţie, de data asta una a votului. O Revoluţie prin care excesele politice sa fie sanctionate ! 
 
O mana de politicieni duc România într-o direcţie greşită. E timpul ca românii să ii readucă cu picioarele pe pământ. E timpul sa ne spunem cuvantul mai raspicat decat oricand!
 
Astazi,   aici… la Timişoara, vreau sa lansam o noua proclamaţie, cu speranţa că spiritul care ne-a ridicat din letargie acum 20 de ani nu a murit. Chemarea mea catre romani nu este facuta pentru un singur om, si nicidecum pentru un grup restrans. Este chemarea mea sa va aratati vointa, sa va aratati inca o data curajul, este chemarea mea sa va aratati puterea.
 
Revolutia prin vot are cate un motiv in fiecare familie de roman. Eu pot sa ofer 10 motive pentru care aceasta revolutie conteaza pentru marea noastra familie, pentru toti romanii. Acestea sunt indemnurile mele :
 
1. Să unim România pentru un (mai) bine comun!

 
Nu pentru binele catorva din varful politicii. Politica iesita din matca a adus dezbinare in toata societatea romaneasca. Trăim cu toţii în aceeaşi ţară si in vremuri grele trebuie sa fim uniti, nu dezbinati.
 

2. Să dam tarii un Guvern de profesionişti, condus de un independent!
 
România nu mai poate duce încă 5 ani cu guverne formate din politruci care vin la putere pentru a devaliza bugetul statului. Reformele se pot face doar cu profesionişti independenţi în funcţiile importante. Începând cu cele mai înalte pozitii in stat.
 
3. Să oprim jaful din banii publici!
 
Răul României vine din sărăcie, proastă guvernare şi corupţie. Toate sunt legate între ele. Dacă oprim jaful din banii publici, vom avea bani pentru autostrăzi, pentru agricultură, pentru spitale şi pentru educaţie. Daca ramanem indiferenti, vom contempla inca 20 de ani la fel cu cei ce deja au trecut peste noi.”
 
4. Să scoatem politica din şcoli, din spitale şi din instituţiile publice!
 
Partidele se cred acum stăpânii României. Pun oameni în funcţii peste tot, fara criterii, fara discernamant. Politica nu are ce sa caute in scoli, spitale, politie, directiile judetene de pensii, directiile silvice, regii. Printr-un acord cu toate partidele parlamentare, cu un prim-ministru care sa opreasca politizarea, prin exemplul fermitatii presedintelui, putem face acest lucru. Omul potrivit sa fie asezat la locul potrivit, asa cum profesia lui dicteaza!
 
5. Să conectam  viata politica la agenda reală a cetateanului!
 
La Bucureşti nu se discută despre realitatea din ţară, ci despre politicieni şi scandalul lor. Acest comportament aseaza o prapastie intre clasa politică  si cetatean. Preşedintele poate aduce nevoile oamenilor in atentia clasei politice.  Oamenii sunt preocupati de locul de muncă, de salariul sau pensia lor,  de preţuri, întreţinere, subvenţii, şcoala, spital. Acestea trebuie sa devina si prioritatile politicienilor.
 
6. Să dam forta societăţii civile pentru un control al guvernării!
 
Astazi, nimeni nu mai amendeaza sau controlează deciziile politice. Acest rol de censor si indrumator/ghid trebuie să îl aibă societatea civilă, prin organizaţiile ei. Şi fiecare cetăţean în parte. Excesele liderilor politici si lipsa de scrupule se datoreaza si acestei lipse de reactie sociala. Ea trebuie revitalizata.
 
7. Să pedepsim mai dur politicienii care încalcă legea!
 
Doar aşa, politicianul va intelege ca nu are doar privilegii, ci şi răspunderi. Vreau sa propun introducerea circumstanţei agravante în Codul Penal pentru politicienii care comit infractiuni în funcţii publice sau care folosesc aceste functii in scopurile inguste ale profitului personal.
 
8. Să scoatem controlul politic din justiţie!
 
Justiţia trebuie să fie o putere independentă. Reforma nu înseamnă să schimbăm controlul lor cu controlul nostru. Reforma incepe cu pasul inapoi al decidentilor politici si pasul inainte al adevarului, echilibrului si dreptatii.
 
9. Să intarim si sa apreciem importanta contribuabilului in Romania!
 
Fiecare roman care munceste si produce pentru aceasta tara trebuie sa stie cat este de important ca cetatean. El trebuie să decidă pentru el şi să fie respectat. Indiferent cu cine votează. Indiferent dacă e bogat sau sărac, dacă e tânăr sau bătrân, dacă e de la ţară sau de la oraş.
 
10.  Să facem linişte în ţară!
 
Astăzi, din pacate, politica înseamnă doar conflict şi scandal. Nu putem avea pretentii la o dezvoltare normala decât dacă facem linişte în ţară şi dacă instituţiile pot lucra armonios împreună. Parlament, Guvern, Preşedinte, primari – toţi slujim cetăţenii si nu invers!
 
Acestea sunt imperativele care trebuie sa ne scoata din casa pe 22 noiembrie. De asteptat am asteptat destul. Nu mai avem timp. Fără aceşti paşi, România nu cred ca isi va mai reveni vreodata. Politica nu trebuie să fie nici sursă de îmbogăţire pentru politicieni, nici sursă de scandal. Rolul ei adevărat este intelegerea binelui comun, grija faţă de oameni.
 
Votul de la 22 noiembrie va fi decisiv. El poate însemna continuarea scandalului sau schimbarea in bine. De noi toţi depinde sa dam o directie noua tarii noastre. Putem face împreună o nouă Revoluţie, sau putem sta inchisi in case gandind ca nu se poate. Eu cred ca se poate!
 
Ofer alegerii voastre, pentru prima data in 20 de ani, varianta unui preşedinte independent, fără legături de partid, asa cum scrie in Constitutia tarii. Este cartea fundamentala a democratiei noastre. Aceasta este cartea pe care trebuie s-o jucam pe 22 noiembrie.
 
Hai România!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii