Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:24 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

153 de ani de la intemeierea oficiala a orasului Medgidia

ro

01 Sep, 2009 18:46 1353 Marime text

Miercuri, 2 septembrie a.c., se împlinesc 153 de ani de la întemeierea oficială a oraşului Medgidia. Cu această ocazie, mâine, pe parcursul întregii zile, în holul Casei de Cultură ,,I.N. Roman" vor fi expuse picturile copiilor din Medgidia, realizate în timpul Taberei Internaţioanle de Pictură ,,Lucian Grigorescu" precum şi cărţi semnate de scriitori tineri şi maturi din Medgidia. După-amiază, începând cu orele 17.00, în Piaţeta Decebal va fi amplasată o scenă, pe care vor urca soliştii din municipiu, care preţ de două ore vor oferi publicului un spectacol de folclor, muzică uşoară, dansuri şi momente de divertisment. Spectacolul va fi deschis de domnul primar Marian Iordache, care va rosti un discurs despre semnficaţia zilei de 2 septembrie pentru Medgidia. ,,Este frumos să ne amintim de această zi care atestă documentar înfiinţarea şi existenţa oraşului nostru, şi cu această ocazie le adresez toate cele bune tuturor cetăţenilor municipiului Medgidia", a spus domnul primar Marian Iordache.

Întemeierea oficială a oraşului Medgidia s-a făcut la 2 septembrie 1856 prin decret al Imperiului Otoman. Medgidia a primit numele de la sultanul Abdulmecid, care a domnit între anii 1839 - 1861. Oraşul a fost construit şi dezvoltat într-un spirit modern, pe baza unui plan urbanistic elaborat de către departamentele tehnice ale ministerelor din acea vreme, special pentru a găzdui refugiaţii din Crimeea şi pentru dezvoltarea economică a Dobrogei. Până în 1875, Medgidia devenise unul din cele mai prospere, mai complexe şi mai civilizate oraşe din statul otoman. După semnarea Tratatului de la Berlin (1878), Medgidia a devenit parte componentă a României. Conform tabelelor statistice din acea vreme, populaţia districtului Medgidia care însemna Medgidia şi satele din jur număra 28.213 locuitori dintre care tătarii reprezentau un procent important, peste 50 %. Astăzi, numele oraşului este scris Medgidia, dupa regulile fonetice ale limbii române.

1 septembrie 2009
Compartimentul Relaţii Publice şi Presă
Primăria Municipiului Medgidia

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • sfat 02 Sep, 2009 01:15 Terminati odata ptr totdeauna cu acest Butnaru , acest semianalfabet si agaramat al orasului , taiati-i ghearele cu care vrea sa acapareze si ultima suflare a orasului. Starpiti dihania urat mirositoare care ne-a facut si ne face in continuare de mare rusine . Cine sa se bucure ? De ce sa se bucure ? Ptr cine sa se bucure ? Ptr acest vierme care nu stie sa lege 2 vorbe ? 153 de ani ? Pacat .... mare pacat ... nu avem deloc motive de bucurie in preajma acestor nemernici ca Butnaru si Slugardache , aceste scursuri umane disperate. Le recomand sa sarbatoreasca prin demisie , sa aiba demnitate si sa renunte la timp, inainte ca totul sa fie in zadar ...Faceti ce trebuie neputinciosilor .... dispareti si lasati-ne sa traim in orasul in care ne-am nascut , macar sa mai avem o ultima speranta .
  • un cetatean 01 Sep, 2009 23:43 Sa se bucure si sa omagieze aceasta zi doar Iordache cu sleahta lui de pNL-isti,ca noi,cetatenii orasului nu mai avem putere.ORASUL MEDGIDIA A MURIT.iordache si butnaru au terminat Medgidia.Stiti ce este acum in locul Medgidiei? Acum este proprietatea lui butnaru si se numeste la a 153-a aniversare :BUTGIDIA.da, asa se numeste orasul nostru acum.