Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:04 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eroii sârbi şi români, omagiaţi la Medgidia

ro

19 Sep, 2011 17:18 1416 Marime text

dscf2714.jpgZiua de 17 septembrie reprezintă un eveniment important în istoria ţării noastre, dar are însemnăte şi pentru Serbia. Anul acesta s-au împlinit 95 de ani de la intrarea României în primul război mondial şi 85 de ani de la dezvelirea Monumentului Eroilor Sârbi din incinta cimitirului ortodox de la Medgidia. Cu această ocazie, la Monumentul Eroilor Sârbi a avut loc sâmbătă un ceremonial militar-religios organizat de ,,Asociaţia Naţională Cultul Eroilor" Constanţa, ,,Asociaţia Naţională Cultul Eroilor" Medgidia şi Primăria Municipiului Medgidia.

dscf2753.jpgLa activitate au participat delegaţii din Serbia şi Bulgaria, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere ,,Roland Pârlăgeanu", Asociaţia ,,Cultul Eroilor", Unitatea Militară 1459 şi oficialităţi locale. De asemenea, au fost prezenţi şi elevi ai Cercului Şcolar Cultul Eroilor ,,Lucian Grigorescu" din Medgidia, ai Şcolii ,,Mircea Dragomirescu", şi ai Şcolii din localitatea Siliştea, precum şi cetăţeni ai municipiului.

dscf2745.jpgLa eveniment a participat şi primarul localităţii, domnul Marian Iordache, care a vorbit despre menirea monumentului de la Medgidia de a preamări unul dintre cele mai tragice şi glorioase acte de luptă de pe teritoriul Dobrogei. ,,Astăzi ne îndeplinim o datorie morală şi totodată o datorie sfântă de a aduce prin această ceremonie un omagiu unui popor cu care ne-am înfrăţit în lupta împotriva duşmanilor pe câmpiile înroşite de foc ale Dobrogei. Şi cum recunoştinţa este floarea darurilor cu care ne-a înzestrat Dumnezeu, şi noi la rândul nostru depunem astăzi, împreună cu fraţii sârbi, coroanele de flori ale recunoştinţei noastre veşnice. Dumnezeu să-i ierte şi să-i odihnească pe bravii noştri eroi!", a spus domnul primar Marian Iordache în prima parte a ceremonialului.

dscf2759.jpgLa rândul său, reprezentantul oaspeţilor sârbi a mulţumit pentru grija pe care localnicii şi autorităţile locale au arătat-o pentru păstrarea în bune condiţii a monumentului. „Apreciem gestul autorităţilor şi al asociaţiilor care au organizat ceremonialul, precum şi grija pe care o manifestă pentru păstrarea tradiţiilor de comemorare a ostaşilor. Pot spune de asemenea că şi concetăţenii mei care au venit la monument de-a lungul anilor, au fost încântaţi să vadă în realitate monumentul prin care sunt cinstiţi strămoşii lor căzuţi în luptele despre care au auzit din povestiri sau din cărţile de istorie", a afirmat domnul Milan Mitici, istoric sârb.

Conform tradiţiei, după defilarea gărzii de onoare şi rostirea alocuţiunilor de către primarul Medgidiei şi reprezentantul delegaţiei sârbe, un sobor de preoţi a oficiat slujba religioasă în memoria ostaşilor căzuţi la datorie. După ceremonialul religios cei prezenţi au depus, conform obiceiului, coroane de flori la monument.

Programul de sâmbătă a inclus şi un scurt moment artistic cu caracter patriotic, constând în exerciţii demonstrative privind tehnica militară din acea vreme. Soldaţii au defilat în costume de epocă, încercând să zugravească acele timpuri măcinate de lupte. Activitatea de la Medgidia s-a încheiat cu retragerea participanţilor spre a reitera itinerariul luptei de acum 95 de ani, pe traseul Medgidia - Cobadin - Mănăstrirea Sf. Andrei.

19 septembrie 2011

Comp. Relaţii Publice şi Presă

Primăria Municipiului Medgidia

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii