Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:16 25 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

,,Fiecare copil in scoala” – proiect demarat si la Medgidia

ro

04 Sep, 2009 19:43 2383 Marime text

com_medgidia.jpgJoi, 3 septembrie a.c., la Primăria Medgidia a avut loc o întâlnire între coordonatorii programului ,,Fiecare copil în şcoală" - Fundaţia ,,Ovidiu Rom", reprezentanţi ai Fundaţiei ,,Porţi Deshise" Medgidia, reprezentanţi din conducerea administraţiei locale şi directori ai instituţiilor de învăţământ din localitate.

Coordonatorii au prezentat o propunere de politici publice pentru reducerea decalajului educaţional în rândul copiilor din România, cu accent pe importanţa educaţiei preşcolare şi şcolare din clasele mici. ,,Scopul programului îl constituie asigurarea accesului şi succesului şcolar începând cu grădiniţa şi până la absolvirea învăţământului obligatoriu pentru fiecare copil din România", a spus în deschiderea prezentării doamna Maria Gheorghiu, coordonator al proiectului şi membru al fundaţiei ,,Ovidiu Rom".

Fundaţia „Ovidiu Rom" pregăteşte echipe de lucru locale pentru implementarea acestui program educaţional, cu adaptarea acestuia la metodologia şi nevoile comunităţii noastre. Implementarea programului ,,Fiecare Copil în Şcolă" necesită o participare activă a şcolilor din comunităţi şi a Consiliilor Locale, fiind consolidată şi prin implicarea ONG-urilor locale. ,,Ovidiu Rom" asigură aşanumite pachete educaţionale, incluzând trainingul cadrelor didactice, materile didactice (cărţi-caiete pentru copii), materiale educaţionale şi consultanţă.

Deoarece, conform statisticilor prezentate de membrii fundaţiei Ovidiu Rom, în perioada 2001-2007 rata abandonului şcolar în învăţământul primar s-a triplat, şi încă există un decalaj educaţional între copiii romi şi cei români, membrii fundaţiei consideră că soluţia rezolvării acestor probleme este reprezentată de intervenţia la nivel naţional, atât pe plan educaţional, cât şi social şi, în definitiv, de implicarea tuturor celor care cred în aacest proiect şi doresc să-l sprijine.

Măsurile propuse în vederea îndeplinirii programului ,,Fiecare copil în şcoală" implică norme legislative, măsuri educative - formarea cadrelor didactice, obligativitatea educaţiei în grădiniţă, de la vârsta de cinci ani - , sprijin pentru copil şi familie, prin oferirea de stimulente şi, nu în ultimul rând, conştientizarea opiniei publice.

În Medgidia, şcolile care se confruntă cu o cifră ridicată de abandon sunt cele din cartierele cu o populaţie predominant rromă. Tot în aceste zone ale oraşului sunt şi copii care, din diferite motive nu sunt înscrişi de părinţi la şcoală. O primă etapă de lucru implică anchetarea cazurilor sociale şi selectarea familiilor beneficiare ale programului şi, ulterior, înfiinţarea unor grupe de pregătire, cu câte 20 de copii cu vârste între 5 şi 7 ani care nu aau mai frecventat vreo formă de educaţie. Locaţia va fi asigurată în incinta unei şcoli, respectiv, grădiniţe din municipiu

Prezenţi la întâlnirea de la Medgidia, domnul primar Marian Iordache şi domnul viceprimar Sorin Ţuţuianu s-au arătat interesaţi de programul educaţional şi şi-au exprimat susţinerea necondiţionată. „Ceea ce îşi propun cele două fundaţii, este un obiectiv generos, educaţia fiind foarte importantă pentru dezvoltarea societăţii. Atât cât ne stă în puteri vom încuraja proiectul, şi, pentru în această perioadă nu dispunem de resurse financiare, sigurăm sprijin total în procesul de selecţie a beneficiarilor", a declarat domnul primar Marian Iordache.

În cadrul întâlnirii s-a discutat şi despre dezinteresul faţă de educaţie şi motivele care stau la baza acestui fenomen naţionalizat: părinţi cu un nivel redus de educaţie, lipsa banilor pentru procurarea rechizitelor, lipsa documentelor de identitate sau a unor sisteme de protecţie socială.

În luna ianuarie 2010, va fi semnat parteneriatul dintre Fundaţia ,,Ovidiu Rom", Fundaţia ,,Porţi deschise" şi Primăria Munnicipiului Medgidia, având ca obiectiv general şi generos fcilitareaa accesului în şcoală a oricărui copil din România.

Compartimentul Relaţii Publice şi Presă
Primăria Municipiului Medgidia
4 septembrie 2009

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • elevul 05 Sep, 2009 10:04 Iar a mintit iordache impreuna cu tutuianu.Doi mincinosi.Primarie de KK.