Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:45 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lansare program de voluntariat ”BiblioVoluntar, sunt diferit și mă implic!”

ro

26 Jan, 2015 13:46 1288 Marime text

Biblioteca Municipală Medgidia Filiala Nord dă startul programului de voluntariat ”BiblioVoluntar, sunt diferit și mă implic!” din proiectul naţional „Raftul cu iniţiativă – Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci”. Programul dezvoltă și promovează altruismul, egalitatea șanselor, dezvoltarea personală, învățarea pe tot parcursul vieții și acțiunile de voluntariat prin activități specifice. Totodată, contribuie la implicarea, educarea, sensibilizarea și responsabilizarea comunității locale și asigură accesul liber atât la lectură, cât și la recreere al tuturor medgidienilor în dorința de a susține non-discriminarea.
Programul ”BiblioVoluntar, sunt diferit și mă implic!” face parte din proiectul național „Raftul cu inițiativă - Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci”, implementat în perioada mai 2014 - iunie 2015 de Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și este finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Activitațile din cadrul programului se vor derula în perioada ianuarie - iunie 2015 la Biblioteca Municipală Medgidia Filiala Nord. Programul se va desfășura la nivel local și va include o paletă foarte largă de activități cu diverse direcții de implicare a BiblioVoluntarilor:
  • English club - îmbunătățirea abilităților de a comunica în limba engleză pentru elevii de liceu.
  • Ateliere de creativitate: origami, felicitări, tablouri, obiecte de artizanat și quilling.
  • Citește-mi ca să învăț și Eu să citesc! – program de alfabetizare a copiilor din medii                sociale defavorizate.
  • Debate Club - dezbateri pe tema non-discriminarii și a discursului instigator la ură pentru tineri și adulți.
  • Pași spre cunoaștere – scurte prezentări dedicate copiilor pe teme de cultură generală.  
  • FlashMob – ansamblu de campanii de conștientizare și sensibilizare a comunității locale pe diverse teme: sănătate, drepturile omului, voluntariat, promovarea lecturii.
  • IT-LAB - ► Bazele IT pentru pitici
                             ► DigiTales pentru tineri
                             ► Social Media pentru adulți
                             ►Alfabetizare digitală pentru seniori
  • Grup de suport pentru bolnavii de cancer, întâlniri cu o frecvență lunară, moderate de un psiholog.
  • Sesiuni de informare despre cancerul de sân.
  • Realizarea website-ului bibliotecii și a bazei de date.
  • Promovarea voluntariatului, a lecturii și a bibliotecii.
  • Înființarea unui punct de informare cu privire la voluntariat și beneficiile acestuia, punct unde se vor găsi materiale și informații despre ce înseamnă voluntariatul și cum poți deveni voluntar.
Activitățile din cadrul programului de voluntariat se vor desfășura pe durata întregului an și oferă oportunitatea de implicare în activități de voluntariat atât pentru tineri cât și pentru adulți. BiblioVoluntarii vor livra și vor coordona cursuri și activități gratuite pentru toate categoriile de vârstă.
Proiectul „Raftul cu inițiativă–Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci” este implementat în perioada mai 2014-iunie 2015 de Pro Vobis–Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), fiind finanţat prin Granturile SEE 2009-2014. Proiectul își propune diversificarea oportunităţilor de implicare prin voluntariat în cadrul celor 16 biblioteci publice din România selectate în proiect, care să ofere oportunități calitative de implicare a cetățenilor de orice vârstă în beneficiul comunităților pe care le deservesc.
Biblioteca a fost selectată, alături de alte 15 biblioteci județene și orășenești, din întreaga ţară, pentru a face parte din acest proiect.
Va primi astfel, din partea promotorilor, intervenție personalizată complexă în profesionalizarea muncii cu voluntarii și dezvoltarea capacității de a implementa programe de voluntariat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii