Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:32 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liceenii din Medgidia, informati despre pericolul dependentei de droguri

ro

09 Oct, 2009 16:50 999 Marime text

Nr. 22364/09.10.2009
               
Liceenii din Medgidia, informaţi despre pericolul dependenţei de droguri

Joi, 8 octombrie a.c., de la orele 14.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor ,,Lucian Grigorescu” din Medgidia s-a desfăşurat conferinţa teritorială antidrog cu tema “Drogurile uşoare – periculoase sau nu?”. Evenimentul a fost organizat de către Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR), Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO), în parteneriat cu Primăria Medgidia şi presupune o acţiune componentă a  programului naţional de prevenire şi combatere a violenţei, traficului şi consumului de droguri.
Conferinţa s-a desfăşurat simultan în 40 de centre din ţară, şi a avut ca scop informarea tinerilor asupra pericolului aşa-ziselor droguri uşoare, care sunt promovate ca fiind inofensive.
Participanţii la conferinţă au fost membrii permanenţi şi supleanţi ai comitetului de organizare Medgidia, reunind reprezentanţi ai municipalităţii, instituţiilor de învăţământ din localitate, profesori şi reprezentanţi ai părinţilor şi elevilor de liceu.   
În deschiderea conferinţei, coordonatorul de program local, domnul Tiberiu Rusu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor „Lucian Grigorescu” a vorbit despre raportul Comisiei prezidenţiale în ceea ce priveşte drogurile, raport care, potrivit reprezentanţilor A.N.C.C.S.R. – CIADO face o sinteză, dar nu propune soluţii. „Numărul aproximativ al consumatorilor de droguri în România depăşeşte 300.000 de persoane, cifră care o reprezintă dependenţii, nu consumatorii. De asemenea, raportul scapă din vedere faptul că, în România, nu avem un sistem de tratament integrat, iar în ultima perioadă legalizarea aşa-ziselor droguri uşoare a devenit un subiect naţional în dezbaterea publică, lucru care nu a făcut altceva decât să se axeze pe forma subiectului şi nu pe fondul acestuia”, a subliniat dl. Rusu. Au mai luat cuvântul, discutând despre problema drogurilor reprezentantul administraţiei locale - dl. administrator public Dumitru Mirică, dl. Constantin Rădoacă - comisar şef în cadrul Poliţiei Municipale Medgidia, reprezentantul părinţilor- doamna Mariana Gana şi doamna prof. psiholog de la Liceul Dragomir Hurmuzescu- Ana Celnicu.
 Liceenii care au luat parte la discuţii s-au arătat curioşi de aşa numitele ierburi, comercializate în magazinele ,,de vise”, întrebând dacă acestea sunt adevărate droguri sau sunt inofensive. Despre cât de periculoase sunt aceste „droguri uşoare” le-a vorbit elevilor dl. comisar Constantin Rădoacă. ,,Dependenţa este dată de toate tipurile de droguri, începând de la simplele ţigări, alcool şi cafea, şi finalizând cu cele periculoase. Aşa numitele ierburi, care sunt vândute legal în magazinele de vise, aşa cum le cunoşteţi voi, sunt la fel de periculoase ca şi drogurile propriu zise, deoarece se cunosc multe cazuri de spitalizare în urma consumului de ierburi”, a precizat dl. comisar Rădoacă. Tot dumnealui a subliniat faptul că în Medgidia au fost puţine cazuri în care au fost surprinse persoane consumatoare de droguri, iar în aceste situaţii consumul s-a produs la îndemnul unui infractor.
 Tinerii au fost îndemnaţi de către adulţii din sală să refuze tentaţia de a încerca droguri, şi să nu ezite să discute cu părinţii despre problemele lor, întrucât aceştia le sunt parteneri în drumul vieţii, şi nu persoane care nu îi pot înţelege sau de care să se teamă.
În finalul conferinţei, au fost enumerate efectele negative pe care le produc stupefiantele. Acestea sunt atât de natură fizică, precum slăbirea orgnismului şi îmbolnăvirea, cât şi de natură psihică – pierdera prietenilor, tulburări de comportament, toate acestea ducând la marginalizarea socială a dependentului.
În încheiere, şi domnul administrator public Dumitru Mirică a ţinut să le adreseze un îndemn tinerilor. ,,Eu vreau să vă spun că aceşti consumatori sunt propriile lor victime, şi devin astfel din cauza lor. Ca să fii cool nu trebuie să încerci, ci din contră, eşti cool dacă reuşeşti să rezişti tentaţiei. Trebuie să aveţi un caracter puternic şi să refuzaţi tentaţia, să fiţi împotriva drogurilor care nu fac altceva decât să vă scurteze şi să vă distrugă viaţa”, a afirmat dl. Mirică.     

09 octombrie 2009
Compartimetul Relaţii Publice şi Presă
Primăria Municipiului Medgidia

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii